🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Plovdiv Jazz Fest; виртуална обиколка "Яворов и градът"; Shame Party Halloween Edition; Томас Хемпсън в България

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

29 - 31.10

Plovdiv Jazz Fest

Седмото издание на фестивала води двама носители на "Грами". Антонио Санчес е един от най-забележителните барабанисти на съвременната джаз сцена. В събота в Пловдив той ще изсвири композиции от албума си Bad Hombre, доминиран от съвременни изразни средства и електроника. В неделя ще чуем виртуозното трио на Брад Мелдау. Изключителният пианист е символ на най-доброто в съвременния джаз, с впечатляващ стил, диктуващ най-новите течения в жанра. Музика на Мелдау е включена в няколко филма, сред които "Широко затворени очи" на Стенли Кубрик и "Хотел за милион долара" на Вим Вендерс. Фестивалът ще се открие със специалната продукция "Четири млади дами пеят джаз", в която Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова, ще изпълнят песни от някои от емблематични филми на XX век. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", 20:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 30/50/100 лв.

29.10

Цветята

Премиерата за новия сезон на театър "София" е по текст на Теодора Иванова-Додо. Пиесата е емоционален разказ за любовта - онази любов, към която непрекъснато се стремим, но не можем да задържим, да отгледаме, да съхраним. Всеки от персонажите изгражда своя представа за реалността, а разминаването между тях създава парадоксални драматични ситуации, разгледани през призмата на най-актуалните теории на астрофизиката за мултивселената и през интуитивните образи и прозрения на поезията. Режисьор е Калин Ангелов, с участието на Симона Халачева, Неда Спасова, Росен Белов, Стефан Додуров. Театър "София", Голяма сцена, 19:00 ч., билети: 16 - 20 лв.

29.10

Cinema Garage

Група киноманиаци от различни възрасти, професии и социален статус превръщат един празен гараж в киносалон. В продължение на пет години всеки уикенд те се събират, за да гледат филми и да ги дискутират разпалено, да споделят свои лични грижи и радости. Така постепенно създават свое тайно общество, без което не могат да живеят. Документалният филм ни въвежда с него в една октомврийска неделя миналата година, когато членовете му се събират, за да гледат един почти неизвестен български филм, забранен от комунистическата власт. Как ще го приемат? С тази премиера сценаристката и режисьор на лентата Касиел Ноа Ашер ще отпразнува своя 50-годишен рожден ден. "Дом на киното", 21:00 ч., билети: 7/9 лв.

29.10

"Яворов и градът" - виртуална обиколка

Къде е живял поетът Яворов, преди да се нанесе в къщата на ул. "Г. С. Раковски" 136; къде и от кого за пръв път е наречен така? Как се запознава с трите прочути жени в живота си - Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова; как протича нощта, в която умира Лора; какво се случва на 29 октомври 1914 г., когато поетът слага край на живота си - всичко това и още ще научите в рамките на един час и без да излизате от дома си от Виктор Топалов, създател на "Бохемска София". Събитието е по случай 107 години от смъртта на твореца, а участието в него е безплатно. Може да подкрепите страницата, като закупите дигитален билет на цена по избор оттук: https://gum.co/BzVeu, от 20:00 до 21:00 ч.

30.10

30 години Нов симфоничен оркестър

Първият концерт на Нов симфоничен оркестър е на 13 октомври 1991 г. Създаден по инициатива на музикалния критик Юлия Христова, основната му идея е да работи за обучението и израстването на младите български музиканти, както и да предостави концертен подиум за професионална изява. Днес оркестърът празнува своята 30-годишнина със специален концерт с произведенията на Волфганг Амадеус Моцарт - Увертюра "Сватбата на Фигаро" К. 492 и Ралф Воън Уилямс, Фантазия Greensleeves със солисти Кремена Ачева (флейта) и Ваклина Райчева (арфа) и Антонин Дворжак, Симфония №9 ("Из Новия свят"). Зала "България", 19:00 ч.

30.10

Shame Party Halloween Edition

Маскирайте се и се отправете към безсрамно преживяване на дансинга сред паяжини, тикви, изкусителни вампири и вещици. Организаторите обещават, че ако им покажете костюма си, може да получите песен. Клуб "Терминал 1", 22:30 ч.

30 и 31.10

Телепатичният Бар

Как бихме се чувствали, ако имахме дарбата да четем мислите на хората и влезем в бар? За какво си мислят хората, но никога не казват? Определена като политически некоректна театрална инсталация, в тази съвместна драматургична работа на Александър Мануилов (София) и Феран Дордал и Лалуеса (Барселона) всички зрители могат и да са участници... Сцена "Дерида", 21:00 ч. Билети от системата на EpayGO, касите на EasyPay и на рецепция преди началото на събитието: 12/15 лв.

30 и 31.10

Immortal Chaos

Клуб "Ялта" прави събития по случай празника още от 2007 г., като преобразува пространството си с внимание и до най-малкия детайл за страховито и неповторимо усещане и преживяване. Каква точно е концепцията за тазгодишното Immortal Chaos е изненада, но едно е сигурно - ще има типичните мащабни и оригинални декорации. В двата дни и двете зали на клуба ще звучат сетовете на Gaiser, Juan Alvarez и Stephan Popov (30 октомври) от 22:30 ч. в Room 1, а в тъмната Room 2 ще е с музиката на Guy J и Liubo Ursiny. В неделя събитието започва в 19:00 ч., когато клубът ще посрещне една от основните фигури в историята си, Sandy Rivera, който ще пуска в Room 1 заедно с Michael Veili. Билети от мрежата на Epaygo.bg, както и на място на цена от 30 лв.

31.10

Томас Хемпсън

Звезда на "Метрополитън опера" и най-популярният баритон на САЩ се завръща в София за концерт със Софийската филхармония и под диригентството на маестро Найден Тодоров. Носителят на "Грами", "Ехо Класик" и наградата Live Legend на Конгреса на САЩ ще представи нова програма с любими арии и дуети от популярни опери. Зала "България". Билети на касата на залата и в мрежата на Eventim, 19:00 ч. 30 - 65 лв.

1.11

Прожекция на филма Story of Plastic

Филм, който разглежда замърсяването с пластмаса на системно ниво и показва хронологично всички действия и решения, довели до кризата. Екипът на магазин Station Zero - първият магазин в София, посветен изцяло на предлагането на стоки без опаковки, био- и рециклирани продукти, показва заглавието с български субтитри и в партньорство със "За Земята", за да въздейства и запознае публиката с още важни факти, свързани с проблема. Билетите са безплатни, разберете как може да си запазите място на FB страницата на събитието. В Station Zero, 19:00 ч.

2.11

Symphony Way 2

Хитовете на Deep Purple,The Beatles и Франк Синатра в красива симфонична интерпретация на Врачанска филхармония с диригент Христо Павлов и в изпълнения на Васил Петров. В програмата певецът представя новия албум - Love Songs Vol.1, както и авторски филмови теми и световна филмова музика - Schindler's List ("Списъкът на Шиндлер"), Smile на Чарли Чаплин, Feelings на Морис Албърт, Love story (Where Do I begin) на Франсис Лей, популярни джаз и боса нова песни. Русе, "Канев Център", 19:00 ч.

до 6.11

Избрани творби от частни колекции (1909 - 1986) на художника проф. Панайот Панайотов

Изложба на проф. Панайотов в София не е правена повече от 30 години. Сега ще видим експозиция - спомен за личността и творчеството му. В нея се представят всички жанрове, в които е творил художникът: портрет, пейзаж, натюрморт и фигурална композиция в 50 картини. Основен акцент е автопортрет на професора, пейзаж "Кошари край Созопол", "Созопол", "Италиански пейзаж", "Натюрморт с гъби, "Риби" и др. Vivacom Art Hall Оборище 5

до 12.11

Изложба плакати на най-изтъкнатите майстори на полския театрален и фестивален плакат от колекцията на Полския институт

Полският плакат е запазена марка, символ на високо качество и естетика. Разпознаваем е със своята експресивна рисунка, смела композиция и точно намерена оригинална визуална метафора. Изложбата представя 33 плакатa от богатата колекция на Полския институт в София, на едни от най-известните имена на представители и следовници на полската плакатна школа: Лех Майевски, Роман Каларус, Валдемар Швежи, Мечислав Гуровски, Анджей Понговски, Еугениуш Гет-Станкевич. Велико Търново, Музей "Янаки Манасиев", Факултет по изобразително изкуство към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

Все още няма коментари
Нов коментар