Календар: ХІ Международен фотофестивал; Биенале на стъклото; Изложба "Следи от империи"

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

15.10

Ива е онлайн. Първият й авторски спектакъл "Приятно ми е, Ива!" се играе с голям успех. Сега актрисата Ива Тодорова отново се качва сама на сцената, за да ни потопи в един дигитален и реален свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации, пречупени през призмата на любовта. Режисьор на моноспектакъла е Стоян Радев. Театър 199; 19:30 ч., билети на касата на театъра и от мрежата на Eventim, 12 - 20 лв.

16.10

Сънят на Пилат. Голямо балетно заглавие, създадено с музиката на съвременен български композитор, не се е появявало от десетилетия. До днес, когато то вече е факт. Композициите са на Стефан Димитров, който ги създава в продължение на четири години, представяйки си сюрреалистични сцени под формата на танц. Наречен "танцова мистерия", спектакълът с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, е вдъхновен от романа на Михаил Булгаков "Майсторът и Маргарита", но само за да улови сюрреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. НДК, Зала 1, Билети от мрежата на Eventim, 25 - 80 лв.

16.10

Край на играта. Първата премиера за сезона на "Сфумато" е по текстове на Хулио Кортасар и Хосе де Еспронседа, както и по стари испански романси. Режисьор на постановката е Бюрхан Керим, който също е и част от актьорския състав. На сцената излизат и Ангела Канева, Дениза Павлова и Елена Траянова. В постановката ще звучат и изпълнения на живо на музикалния инструмент баян от Георги Величков. Театрална работилница "Сфумато", Камерна зала, 19:00 ч.

17.10

Contact Zero. Белгийската танцова компания Opinion Public гостува във Варна в рамките на фестивал "Танцови маршрути". Всички артисти в трупата са възпитаници и бивши танцьори на Морис Бежар, поели по свой собствен път в света на съвременния танц. Ще видим откъси от най-новите им изпълнения, адаптирани специално за събитието. Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров", 19:00 ч.

18.10

Френска галавечер: "Събитието". Филмът, носител на "Златен лъв", е адаптация по едноименния роман на Ани Ерно, разкриващ преживяванията на млада жена, направила аборт през 60-те години във Франция - време, в което абортите са все още незаконни. Умната студентка Ан забременява случайно и обучението й е поставено под въпрос. Тя е принудена да се изправи срещу срама и болката от аборта дори ако цената на решението е затвор. Френски културен институт, 18:30 ч., билети от мрежата на Epaygo, 12 лв.

20.10

Theon Cross. Основният член на групата Sons of Kemet идва с тубата си и виртуозните си музиканти, за да представи на живо чисто новия си втори авторски албум Intra-I. Джаз, карибски ритми, хип-хоп и иновативен звук от изпълнителя - бас сърцето на Лондон. Sofia Live Club, 20:00 ч., билети от мрежата на Epaygo, 25 лв.

21.10

Денят на флага. В една и съща вечер ще се състои официалната церемония по награждаване на фестивала Cinelibri и прожекция на най-новия филм на Шон Пен, който пристига в България веднага след премиерата на кинофестивала в Кан. Филмът, в който Пен дели екран с дъщеря си Дилън Пен, интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в автобиографичната й книга "Истинската история за фалшивия живот на баща ми". НДК, Зала 1; 19:30 ч. билети от мрежата на Epaygo, 25 лв., 12 - 16 лв.

до 23.10

Двойникът на оригинала - Hôtel de la Marine. Парижката сграда, разположена на площад "Конкорд" и известна като Hôtel de la Marine, е построена по планове на Анж-Жак Габриел, главен архитект на крал Людвиг XV през 1757 г. В продължение на 226 години дворецът е седалище на Министерството на военноморските сили на Франция, но днес той вече е отворен за широката публика. Превръщането му в държавен паметник-музей е свързано с реставрация на сградата и възстановяване на автентичния й интериор. За първи път не-френски екип е избран да участва в проект от такъв мащаб и това са българският художник декоратор Борис Делчев и неговият екип "Вре-Фо Дизайн". Изложбата представя проектът и полемизира въпросите за възрастта и времето от гледна точка на историята, архитектурата, изкуството и дизайна, стойността. Галерия "Структура"

до 27.10

Днес е утрешното вчера. Първата вълна на ковид-19 в Италия, оцеляването на орангутаните на остров Суматра, действията на кървавия режим във Венецуела, трафикът на забранени от ислямските власти стоки в Иран, маслиновите горички на остров Сицилия, поразени от друг вирус и оставили без поминък много хора, забравата и разрухата на много места в България - с тези теми ни среща ХІ Международен фотофестивал - биенале "Фодар", който представя работите на 22 автори от 13 страни. Музей на социалистическото изкуство

до 7.11

Международното биенале на стъклото. Красотата и възможностите на стъклото се разкриват в третото издание на събитието, което тази година разширява обхвата си и представя 158 автори от 41 страни. Професори и студенти, опитни художници и дебютанти, селектирани автори и специални гости показват майсторско владеене на традиционни техники и класически способи, експериментални практики и използването на нови материали и медии. Квадрат 500.

до 4.12

Следи от империи. Урбекс e термин във фотографията, произхождащ от думите urban exploration - изследване на градската среда, обикновено изоставени структури, изградени от човека. Парижанинът Тома Жорион, едно от водещите имена в жанра, ще представи в София три от най-значимите си проекти: Silencio - разглеждащ индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и разпадането на Съветския блок (включително и зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа), Vestiges d'Empire - едно пътуване до дванадесет бивши френски колонии в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на Френската колониална империя, и Veduta със снимки на над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели, построени между XVII и XX век в продължение на десет години. Изложбата включва и още няколко фотографии от България. На 18 октомври от 18:00 ч. може да се включите в тур в изложбата заедно с автора й. Галерия "Синтезис"

21, 27 и 28.10

Една българка. Как може да говорим за Иван Вазов днес интригуващо, и то в училище? Актрисата Снежина Петрова представя своята артистична гледна точка в премиерен моноспектакъл по разказа на Иван Вазов. В него тя влиза в ролята на учителка по литература, за да ни предаде вълнуващ урок по историята за баба Илийца. Според нея, както и според режисьорката на спектакъла Десислава Шпатова, стогодишнината от смъртта на Иван Вазов през 2021 г. е повод за преоценка на неговото влияние върху най-младите читатели и търсене на нови възможности за проактивно включване на изпълнителските и визуалните изкуства в образованието в училище. Театър"Азарян", Зала 2, билети от касата на Билетен център НДК и онлайн, 15 - 25 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар