Календар: Теодосий Спасов пее, Коледен фестивал на класическата музика онлайн, Mish Mash фест за ръчно изработени подаръци

Продължава изложбата на Васил Симитчиев в Квадрат 500
Продължава изложбата на Васил Симитчиев в Квадрат 500
Продължава изложбата на Васил Симитчиев в Квадрат 500
Продължава изложбата на Васил Симитчиев в Квадрат 500

10.12

Free To Love, Free To Be. Едва ли сте пропуснали новината за скорошната атака в Rainbow Hub - първият общностен ЛГБТИ център в България. След нападението, група ентусиасти искат да привлекат вниманието върху проблемите на ЛГБТИ общността чрез серия безплатни концерти из София. Изпълнителите ще са от различни държави и пеят в различни стилове: Dé Вяра и Amira (Art Club Sofia), Джейми Макдоналд (Бар Teos), Алекс Кирев и Крис Макартър (Бар Dada), група "Насаме" и Иван Гатев от група "Контрол" ("Хралупата"), стендъп комедия с Петя Кюпова, Иван Кирков и Ники Банков (Comedy Club Sofia) и други. Вижте подробната програма на FB страницата на събитието. Входът е безплатен. Всеки посетител може да дари средства, които ще бъдат инвестирани в помощ на общността.

10.12

Дарума. Премиерна прожекция на видеоспектакъл под режисурата на Ани Васева, посветен на случайността - на чудесата, които вятърът може да донесе, на неизвестното, на пътищата, по които събитията съвпадат чудодейно и неочаквано. Четири истории са обединени от желанието, от стремежа и от хаоса, който, веднъж въведен в реда, го променя необратимо. С участието на Светлана Янчева, Леонид Йовчев, Валентин Ганев, Веселин Мезеклиев и др. Кино "Люмиер", билети в системата на НДК, както и на място час преди началото на прожекцията, 19:00 ч.

10 - 12.12

Веган фестивал на солидарността. Събитието, което се провежда по повод Световния ден на правата на хората и останалите живи същества, ви кани да изразите солидарност с жертвите на всички форми на потисничество, като се включите в множество разнообразни теми и събития, сред които: кулинарна работилница "Афганистански ястия с Бори", представяне на новоучредена организация за защита правата на животните, дегустация на веге меню; как да изградим връзка на доверие с нашето куче чрез позитивни методи на обучение - демонстрация с треньора Ерик, инициатива за въвеждане на веге меню в държавни учреждения и много други. Събития на живо и онлайн по Zoom. Вижте подробната програма във FB събитието и на solidarityveganfest.com

11.12 - 10.01

Коледен фестивал на класическата музика онлайн. Софийската филхармония и платформата Neterra.TV+ представят първия по рода си онлайн фестивал за любителите на класическата музика. Специалната празнична селекция е лично съставена от маестро Найден Тодоров и включва 12 концерта с впечатляващите изпълнения на Берлинската, Виенската и Нюйоркската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, както и от Софийската филхармония. Билетите са достъпни без абонамент за цяла България, един концерт - 10 лв., три концерта - 20 лв., шест концерта - 35 лв., всички 12 концерта - 50 лв. Повече на neterra.tv

11.12

За големите мечти в съвременното изкуство. Изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова са ви подготвили визуален разказ, които ще ви разкрие някои от най-вълнуващите проекти на съвременното изкуство, предизвикали въображението, търпението и дързостта на художници, готови на всичко за осъществяването им. Дом на киното, билети на касата и онлайн:10/ 12 лв., 16:00 ч.

11.12

РЕ-ТУР: Васил Симитчиев в "Квадрат 500". Разберете в дълбочина изложбата на напусналия България в средата на 70-те и утвърдил се като един от най-силните концептуални артисти в Швеция художник. Последното издание на РЕ-ТУР за годината е посветено на експозицията, с която Симитчиев се "завръща" в България със селекция от знакови произведения и нови проекти. Тура ще води кураторът й Иво Милев, а "ре-тура" - дискусия - изкуствоведът Петер Цанев. "Квадрат 500", 14:30 ч.

11 и 12.12

Концерти Christmas Special. Два специални безплатни обедни концерта ще ни заредят с коледно настроение. Първият е на Васил Петров, който заедно с Врачанската филхармония ще изпълни едни от най-красивите коледни песни от американската и европейската класика, аранжирани в суинг и джаз теми. Вторият е джаз концертът на Вили Стоянов, наречен "Приказка" - музиката на Йосиф Цанков, в който "боса-нова" версиите на песенните класики ще бъдат представени и от вокалиста Петър Терзиев, музиканти Даниеле Феббо, Димитър Благоев и Димитър Семов. Парк-театър "Борисова градина", 12:00 ч., вход свободен

11 и 12.12

Mish Mash Fest Xmas is coming. Знаете какво да очаквате от този фестивал - много български автори и техните ръчно изработени творения, ведро настроение и хубава атмосфера. Този път - точно навреме преди коледните празници, за да се сдобиете с красиви и оригинални подаръци за вашите близки хора. Площад "Славейков", 11:00 - 17:00 ч.

13.12

Коледен концерт на "Мистерията на българските гласове". Празничната програма, която прочутият женски хор ще изнесе под диригентството проф. Дора Христова, включва коледни песни, произведения от последния албум на състава "БууЧииМиш", но и нови, специално подготвени за случая и неизпълнявани досега творби. На сцената ще излязат и световният шампион по бийтбокс SkillerKILLE, китаристът Петър Миланов, гъдуларката Христина Белева, кавалджията Костадин Генчев и перкусионистът Димитър Семов. Зала "България", 19:00 ч., билети в мрежата на Eventim и на касата: 25 - 50 лв.

15.12

Мирослав Иванов & The Little Aliens. Един от най-добрите китаристи и композитори кани на концерт с най-добрите композиции от трите си издадени солови албума. В него ще звучи джаз, рок, фолк, поп, фънк и бийтбокс, пресъздадени на живо от всички музиканти, участвали в албумите - Денис Попстоев, Димитър Горчаков, Евден Димитров, Живко Василев, Стефан Горанов, R.S.Riverman, Росен Ватев, Милен Кукошаров, Димитър Семов и Skiller. Визуалната подкрепа на "Полиформа". Sofia Live Club, 21:00 ч., билети в Eventim: 15 лв., на място: 20 лв.

16.12

Теодосий Спасов пее. Вместо да свири, този път ще чуем и видим как виртуозният изпълнител на кавал пее. Той ще представи новия си албум, който съдържа 9 негови вокални изпълнения - песни, изпети и записани през годините в различни музикални издания и с различни музикални състави. Sofia Live Club, 20.00 ч. Билети в мрежата на Eventim: 20 лв., на място: 25 лв..

16.12

Летиция Хан и Фридрих Пфайфер. Родената през 2003 г. в Дюселдорф Летиция започва да свири на пиано на 2-годишна възраст, а на 10-годишна прави соловия си дебют на пиано. Само на е 12, когато стартира своята бакалавърска програма по музика в Кралската консерватория в Белгия, а на 15 за първи път дирижира, като едновременно с това изпълнява Концерт за пиано №3 на Бетовен. Това дете чудо сяда пред пианото в зала "България", за да изпълни композициите на Волфганг Амадеус Моцарт - Симфония №32 в сол мажор, KV 318 и Концерт за пиано и оркестър №19 във фа мажор, KV 459, както и Симфония №3 в ре мажор, D 200 на Франц Шуберт под диригенството на изключителния Фридрих Пфайфер. Зала "България", 19:00 ч, билети от мрежата на Eventim и от касата: 30 - 55 лв.

16.12

Фотографията - твоята машина на времето. Всеки любител на фотографията, който иска да прави все по-добри кадри, ще се зарадва на тази премиера. Тя е на мащабно издание, обхващащо както техническите, така и идейните аспекти на цифровата фотография, с пълноцветен печат, много авторски фотографии, примери и подробни обяснения. Автори на книгата от 216 страници, са Бони Бонев, фотограф с 20-годишен опит в семейната, репортажната и сватбена фотография в България и Европа, и Георги Величков, работил като журналист в няколко национални всекидневника и водещ курсове по фотография от 15 години. PhotoSynthesis, 19:00 ч.

До 21.12

Следва продължение. По случай своя 20-и рожден ден галерия L'union ще покаже част от колекцията си в пловдивската Градска галерия. Експозицията събира произведения на някои от най-изявените автори, с които галерията е работила през годините и които са допринесли активно за разкрепостяването на българското изобразително изкуство след шейсетте години на ХХ век. Селекция от 52 творби от 16 артисти, сред които Вихрони Попнеделев, Генко Генков, Димитър Казаков, Енчо Пиронков, Иван Вукадинов, Кольо Карамфилов, Свилен Блажев, Стоян Цанев и др. Пловдив, Градска художествена галерия

декември

Коледна изложба. През празничния месец nOva art space представя широка палитра от автори и произведения. Можем да разгледаме работите на големи български майстори от XX век като Жорж Папазов, Димитър Казаков-Нерон, Генко Генков, Атанас Яранов, Иван Георгиев-Рембранда, както и селектирани в Naive Аrt Corner картини на съвременни творци от България и от чужбина, сред които Николай Стоев, Изабел Немечек, Мариела Димитрова, Жан-Пиер Лоран (Белгия), Ада Бреедвелд (Нидерландия), Чезаре Нови (Италия), Ян Глозик (Сърбия), Салво Карамньо (Италия), Тито Лукавече (Испания) и др. NOva art space

Все още няма коментари
Нов коментар