🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: премиера в "Сфумато", изложба на Иван Газдов, пернишкият фестивал "Сурва"

8.01

Тържество на самотата. Първата премиера за новата година на "Сфумато" е по текст на Катерина Георгиева, която описва пиесата си като "спонтанно модно ревю-шоу на вечното човешко бягство да признаем пред себе си обикновени и понякога изкривени от значение страхове. То е среща на няколко привидно налудничави жени, които дълбоко в себе си вече не искат да носят костюм, колкото и да е красив и зрелищен той, и искат да размажат грима си и с усмивка да се надсмеят на до болка познатите си женски "проблеми". Режисьор е Борис Зафиров, с участието на Деница Даринова, Василия Дребова, Боряна Ангелова, Яна Бобева, Катерина Стоянова. Театрална работилница "Сфумато", 19:00 ч.

9.01

Прераждане. Премиера на танцово-театрален шоу спектакъл на Мюзикхолен театър Пловдив с участието на над 30 души, изпълняващи 17 танцови стила с динамична хореография. На сцената пред пищна мултимедия се разиграва любовта между амазонка и римлянин, които се прераждат през вековете в опити да изживеят целия си живот заедно. Преминавайки през няколко живота, те достигат до нашето съвремие, където най-накрая намират начин да бъдат заедно, без животът им да бъде погубен. Пловдив, Дом на културата, от 16:00 и от 19:30 ч., билети от мрежата на Eventim: 20/25 лв.

9.01

Сурва. Кукери ще дефилират в центъра на София - фестивалът на маскарадните игри "Сурва", който традиционно се провежда в Перник, ще има и свое гостуване в столицата. Ще видим най-пищните, колоритни и вълшебни обредни маски и кукерски костюми чрез дефилето на сурвакарски групи от гр. Батановци, село Лобош, село Лесковец, село Банище, село Селищен дол и село Люлин, спектакълът "Игри с маски" и представянето на близо 200 участници на сцената. Парк-театър "Борисова градина", от 12:00 ч., вход свободен

12.01

Alternative Jazz Evening: Taxi Consilium, Kanton6 и Noise Linguistix. Концерт на две от ключовите групи на независимия ърбън/електро/пост-пънк/рокендрол македонски лейбъл PMG, двама носители на титлата "Най-добър млад македонски джаз музикант на годината" и живи легенди на македонските електро- и джаз сцени. Подгряващ сет на българите Noise Linguistix (Михаил Иванов - контрабас, Александър Логозаров - електрическа китара).

Sofia Live Club, Билети от мрежата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна, 15 лв., от 20:00 ч.

12.01

Вълшебният Керван: Прекосяването на Африка, част 2. Какво е да прекосиш Африка по земя и на автостоп от Египет до Мозамбик в рамките на две експедиции и 12 месеца? Пътешествениците Маги и Цветин ще разкажат за сърцето на Африка - Намибия, Ботсвана, Зимбабве и Мозамбик, предизвикателствата, когато си сам по пътищата й, дивите животни и нощите в саваната, как се пътува в настоящата обстановка и как Африка възприема пандемията. "Клуб на пътешественика", 19:30 - 21:30 ч., билет: 9 лв. (в цената е включена напитка по избор от бара)

13.01

Пандемониум: пандемии, дезинформация и data science. Този месец Ratio поглежда към предвиждането на една очаквана, но непредсказуема пандемия и как класическите епидемиологични модели се провалиха, защото не успяха да отчетат човешкото поведение. Възможно ли е гъвкаво да реагираме на новите условия - нови политики за управление, нови мутанти, нови настроения сред хората към наложените мерки? Отговори на тези и други въпроси от гл. ас. д-р Лъчезар Томов, преподавател по информатика в НБУ и експерт по приложна статистика в сферата на медицината и енергетиката, и Андрей Тагарев, експерт с опит от над десетилетие в машинно самообучение и езиковите технологии, занимаващ със семантична интеграция на данни в "Онтотекст". Клуб "Терминал 1", билети от https://ratio.bg: 5 - 15 лв., начало: 20:00 ч.

14 - 30.01

Sofia MENAR. 14-ото издание на фестивала, което запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят чрез най-доброто от новото кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, може да се гледа и в кинозалите, и на монитор вкъщи. Тази година организаторите подбират над 40 заглавия с акцент върху лентите от Централна Азия. Ексклузивно онлайн е подбрана актуална късометражна селекция, включваща над 10 премиерни заглавия от Иран, Египет, Афганистан, Мароко и др. В салоните на Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и The Steps и в платформата Neterra.TV+, 15 - 40 лв. Пълна програма и информация на www.menarfest.com

14 и 16.01

Въпреки живота всичко е любов! Габровският театър "Рачо Стоянов" представя сценичен вариант на романа "Германия, мръсна приказка" на Виктор Пасков. Премиерата е под режисурата Васил Дуев. Габрово, Драматичен театър "Рачо Стоянов", 19:00 ч.

до 18.01

Иван Газдов - Китайски туш, колаж и бронзови релефи. Специфичният си възторг от природата Газдов предава чрез цикъл пейзажи и ефирни визии, постигнати в деликатна работа с китайски туш и в контрастен диалог с колажна техника. В тази си експозиция авторът за първи път представя и свои пластики. Галерия "Арте"

до 29.01

Бестиарии 2. Изложба на Никола Тороманов и Александър Ст. Илиев. Бестиарии (от латински bestia - звяр) са средновековни сборници с описания на реални и фантастични животни, съпроводени с алегорични тълкувания. През 2006 г. приятелите от детството Никола Тороманов и Александър Ст. Илиев правят своя съвместна изложба, втора поред, в която централен мотив са именно бестиариите. Днес, 15 години по-късно, в същата изложбена зала, но вече с друго име, те ще покажат своеобразен римейк на някогашната експозиция. Тороманов представя 28 квадратни по формат работи върху хартия, а Илиев - картини, демонстриращи предпочитанието му към митологичните и библейски сюжети, създадени с наситен колорит и артистизъм. Галерия Credo Bonum

до 30.01

10 години - Да запазим Корал. Разгледайте до края на месеца изложбата, отразяваща събитието, провеждано от 2011 до 2021 г. на плаж "Корал" от студенти и преподаватели от НБУ и чуждестранни университети, свободни артисти и утвърдени автори. Проектът "Да запазим Корал" с фокус сайт-спесифик арт (изкуство, правено за определено място) показва работи от областите на ленд арт и концептуализъм, дизайн пърформанс, инсталация през практиките за рециклиран дизайн и реди-мейд. САМСИ

Все още няма коментари
Нов коментар