🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Концерт на Камелия Тодорова, театър на сетивата, "Трите прасенца" в полицията

И други заслужаващи внимание събития през предстоящите дни

28.01

Вечната музика. Концерт на певицата Камелия Тодорова, която ще представи изпълнения в различни стилове от нейния български и американски репертоар. На сцената тя ще се качи с музикалния квартет: Юлиан Янев, пиано, Щерион Пилидов, китара, Радослав Славчев, бас, Борислав Петров, ударни. Беквокалистки са Елена Сиракова, Катя Кръстева, Христина Нейкова. Sofia Live Club, 20:00 ч. Билети в мрежата на Eventim: 30 лв., на място: 35 лв.

28 и 29.01 и 4 и 5.02

Вярно с оригинала. Втора премиера на новото авторско соло на танцьорката и хореографка Галина Борисова, създала и изпълнила повече от 50 спектакъла, показани в Европа и САЩ. Представлението се занимава със силата на независимата мисъл и конструктивното въображение, като на фокус е връзката между автентичност и интерпретация. "Помним това, което ни е направило силно впечатление, но дали е достоверно", пита авторката му. По време на солото, полегнала уютно на пода, публиката може да си почине, помечтае, да слуша и гледа, да е съпричастна и да е на сантиметри от изпълнителя, дори в опасна близост. "В такава ситуация бихме опитали да създадем едно копие, вярно с оригинала, или оригинал, заверен с подпис и печат", коментира Борисова. Галерия "Етюд", 19:30 ч.. Представлението разполага с лимитирани места, за достъп - предварителна резервация на [email protected], билети: 10/15 лв.

29 и 30.01 и 19 и 20.02

НЕОнавтика. Новият интерактивен спектакъл на "Театър на сетивата София" е създаден по методите на театъра на сетивния лабиринт. Той включва серия от пърформанси, вдъхновени от емблематичната сграда на Факултета по химия и фармация към СУ "Св. Климент Охридски" и разработени в сътрудничеството с учени и студенти от там. Факултет по химия и фармация на СУ, билет: 60 лв. Местата са ограничени. През спектакъла се преминава индивидуално между 18:00 и 21:00 ч., като е необходимо да имате предварителна резервация на час и билет на www.sensorytheatresofia.com

31.01

Прасета. Абсурдна комедия и театрална клоунада за възрастни от театър "Хенд". В нея шеф на полицейско управление и трима служители стигат до идеята да изиграят приказката "Трите прасенца" с цел да омилостивят проверяващ от София, върху чиято кола новобранецът неволно е изпуснал сладолед. Представление, чрез което по абсурден и комичен начин се разкриват пороци на системата и обществото. Пловдив, театър "Хенд", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim и на касите в града: 15/20 лв.

29.01

Венера в кожа. Премиера на постановката на режисьора Антон Угринов на сцената на Yalta Art Room, нейният нов дом през новата година. Спектакълът по едноименната пиеса на американския драматург Дейвид Айвс е поставена за пръв път през 2011 г., когато и получава номинация за награда Tony за най-добра пиеса. Текстът е вдъхновен както от романа "Венера в кожа" на Леополд фон Захер-Мазох, така и от митологичния образ на жената-богиня и неочакваната среща с нея, която преобръща закостенелите възгледи на съвременния човек. Yalta Art Room, 19:30 ч., билети от мрежата на Epaygo, 15 лв.

31.01

Четирите споразумения. Премиера на авторско представление на театър "Драмеди" по едноименната книга на Дон Мигел Руис. Творбата, превърнала се в бестселър и променила живота на много хора, говори за четири прости споразумения, които могат да променят коренно живота ни и да ни освободят от токсичните мисли, за да поемем контрол върху преживяванията си и да не позволяваме външните обстоятелства и мнения да направляват дните ни. Събитието е достъпно за хора с увреден слух и увредено зрение чрез превод на жестов език и аудиоописание със специална техника. Режисьор е Цвета Балийска. Нов театър - НДК, 19:00 ч. Билети: 10/15 лв.

2.02

North. Премиера на филма, спечелил наградата в категория "Най-добър български филм" на фестивала "Банско филм фест" 2021. В него виждаме едно невероятно приключение в най-северната и студена част на Норвегия - в средата на зимата, един от най-добрите български пейзажни фотографи Иван Миладинов и видеооператорът Велико Карачивиев тръгват към далечните територии зад полярния кръг в търсене на редки диви животни и уникални северни сияния. Микробусът им е техен дом в продължение на месец, а една седмица е времето на палатки при над -20 С. След прожекцията ще има беседа с авторите. Кино "Влайкова", 19:00 ч., вход: 10 лв (до запълване на местата в залата)

2.02 - 12.03

Красимир Терзиев. Реконструкции на предстоящото. Работата на Красимир Терзиев винаги вълнува със своя интердисциплинарен подход, който му позволява да анализира настоящето от различни гледни точки и да поставя въпроси, свързани с политика, история, култура. В центъра на настоящата изложба е компютърно генерираното видео "Разходка в галерията", вземащо за отправна точка ентропията (втори закон на термодинамиката), според която всички подредени неща в природата се стремят към разрушаване, към хаос, за да ни представи един предполагаем бъдещ момент на напреднала ентропия. Включени са цикъл фотографии, ежедневни обект и един 3D модел на мястото, превърнало се в единственото убежище, в съвременния Ноев ковчег по времето на ограниченията и призивите за ненапускане на дома, свързани с ковид-19... Галерия "Структура".

3.02

Becoming. Премиерна прожекция на трилогия, обединяваща три танцови късометражни филма, създадени от изцяло български творци и артисти. Inner Bloom е по идея, хореография и изпълнение на Стефани Ханджийска и изследва различните стадии на женствеността чрез сюрреалистичен женски герой. Surrender е режисиран от Коста Каракашян и ни фокусира върху четирима от най-успешните и завладяващи мъже танцьори в България - Никола Хаджитанев, Реми Тоин, Светослав Серопян и Кръстьо Методиев. Breakoff е кратък поетично-документален филм от Силвия Чернева, който се занимава с темата за ученето, търпението и постоянството в процеса на израстване и оформяне на характера. Филмът е заснет в Каменоделното училище в село Кунино и каменната кариера в близост до него. След прожекцията ще има дискусия с авторите. Дом на киното, 19:00 ч., билети: 8/10 лв.

до 16.02

Летящи конструкции. Изложба на майстора на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график Роберт Баръмов. В изложбата му, разположена във варненската галерия Le Papillon, ще видим графиките, рисунките и ръчно написаните му текстове, отбелязвайки една година без неговото физическо присъствие и разговори. В тази експозиция са включени последни екземпляри от цикъла ArTchitecture, а и от любими за много ценители цикли, изпълнени в техниката суха игла, офорт, литография. Варна, Галерия Le Papillon

до 20.02

Дуализъм II. Групова експозиция, продължение на едноименната изложба, организирана в галерията миналата година, която разглежда идеята за единството и дуализма - сама по себе си достатъчно противоречива в историята на човечеството. Отвъд обхвата на небесното обаче в продължение на хилядолетия органичността на дуализма бива отхвърляна. Западната култура залага на радикалната трансформация - във вълшебните приказки кожата се превръща в злато, героят минава през инициация и достига своята смелост, слабостта напуска кухините на тялото. Работи на Викенти Комитски, Жорж Папазов, Искра Благоева, Калин Серапионов, Сияна Шишкова, Стела Василев, София Димовa, Павлин Радевски. Галерия ONE

Все още няма коментари
Нов коментар