🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: мюзикъл "Оркестър без име", зимен Master of Art, концерт на "Тангра"

Кадър от филма "Оркестър без име" (1982)

4, 15 и 25.02

Пер Гюнт. Една от ролите в новата премиера на театър "София" е на Ириней Константинов, който е и негов директор. Той, заедно с актьора Александър Тонев, влизат в образа на Пер Гюнт в едноименната пиеса на Хенрик Ибсен. Текстът, сякаш писан днес, а не преди 150 години, впечатлява режисьорката Катя Петрова с актуалното си звучене и крайните демонични ситуации. "Това е безумна пиеса с крайни до експлозия състояния на героите. Пиеса за търсене на житейски път, за смисъла на живота, за избора на съдба, за изконната борба на душата. Мощ и сила, и много силен характер, нещо, с което отдавна не бях се сблъсквала", казва тя. Театър "София", Голяма сцена, 19:00 ч., билети от касата на театъра и от https://theatre.art.bg: 16-20 лв.

4 и 5.02

Оркестър без име. Премиера на мюзикъл - адаптация по сценария на Станислав Стратиев за едноименния култов филм на режисьора Людмил Кирков от 1982 г. През януари тази година се навършиха 40 години, откакто заглавието излиза на екран. Сега то се преражда на сцената на варненската опера чрез изпълненията на 33 актьори и 16 златни музикални хита на Васил Найденов, "Тангра", "Щурците", "Сигнал", ФСБ, LZ и Силвия Кацарова, "Кукери", "Контрол", "Тоника" с гост-солисти, солисти, балет и оркестър на Държавна опера Варна. Държавна опера, 19:00 ч., билети на касата: 15 - 40 лв.

4.02

Театрален роман. Петата премиера за новия сезон на Театрална работилница "Сфумато" е по текст на едноименния незавършен роман на Михаил Булгаков. Написан от първо лице от името на писателя Сергей Максудов, той разказва за драмата зад кулисите на театрална постановка и света на съветските писатели. Но когато авторът посяга към смъртта на героя си, и то само заради провала в изкуството, се случва нещо особено... Режисурата и драматургичната версия са на Люба Тодорова. С участието на Мануела Минкова, Яна Зайкова, Димитър Василев, Николай Ганчев, Димитър Крумов. Театрална работилница "Сфумато", 19:00 ч.

5.02

Ре-тур: "Имам да ти кажа толкова много неща" Придружена и компетентна разходка из една от най-големите изложби, посветени на съвременно изкуство от Източна Европа, представяни у нас. Тя събира работите на 37 автори от 21 страни, включително и България, от най-знаковата колекции на Deutsche Telekom. Разглеждаме я през погледа на кураторите й Боряна Вълчанова и Мартина Йорданова с техния интересен и личен прочит, проследяващ нишките медии и политика в колекцията. Външният поглед в дискусията е на изкуствоведа Весела Ножарова. Национална художествена галерия, 14:30 ч. свободен достъп.

6.02

Комедия за големия взрив. "Сочна автентична и истинска сатира, която не поднася предъвкани по публицистичните предавания тенденциозни апокалиптични визии, а нещо оригинално, в което има болка и надежда" - така режисьорът на новата постановка на Сатирата - Пламен Марков, определя пиесата на Александър Секулов, по която работи с вдъхновение. В ролите са Пенко Господинов, Стела Ганчева, Теодор Елмазов, Димитър Баненкин, Албена Павлова и др., го одухотворяват на сцената. Сатиричен театър, Голяма сцена, 19:30 ч., Билети от касата на театъра и на https://satirata.bg: 25 - 30 лв.

9.02

Песента на спомените. Сопраното Ина Кънчева и пианистът Емануил Иванов избират една наглед нестандартна локация, за да представят новия си романтичен репертоар, включващ творби от Дебюси, Медтнер и Мартучи. Двамата изпълнители поставят концерта си в контекста на изложбата "Салонът на природата" в СГХГ, представяща съчетание между поетично-философски и живописни работи, защото, подобно на творбите в техния музикален репертоар, природата е изключително силно представена и изпълнена с метафори и алегории, свързани с човешката душа и нейните емоции. СГХГ, 19:30 ч., билети на касата на галерията, в мрежата на EasyPay и в Еpaygo: 30 лв

10 - 28.02

Master of Art - зимно онлайн издание. Започва седмото издание на фестивала за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството. Селекция от над 30 пълнометражни и късометражни заглавия, като сред акцентите са "Чърчил и филмовия магнат", в който ще се запознаем с кариерата на Уинстън Чърчил като филмов консултант и сценарист през 30-те години на 20 век, "Полък и Полък" за малко позната история за връзката на американския художник Джаксън Полък с неговия брат Чарлс, останал в сянката му, "Безименнта, история на Жана и Бодлер", която се стреми да реабилитира тъмнокожата Жана, вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани на френски език, и др.. В платформата Neterra.TV+, предварителната продажба на пакетите за фестивала: https://neterra.tv/festival/master-of-art-2022, 15 - 36 лв.

10.02

Юлиан Рахлин и Найден Тодоров. Определен като "разтърсващ", концертът за цигулка №1 от Дмитрий Шостакович е едно от най-виртуозните произведения за цигулка. Според музикалните специалисти трудната солова партия изисква висше техническо и артистично майсторство от изпълнителите, както и колосална енергия и издръжливост. А точно тези качества притежава цигуларят, виолист и диригент Рахлин. Маестро Найден Тодоров допълва програмата с най-известната симфония"Матис - художникът" на немския композитор Паул Хиндемит. Зала "България", 19:00 ч., билети на касата и в мрежата на Eventim: 30 - 55 лв.

11.02

"Тангра" - концерт със златните хитове. Легендарната група представя осъвременени аранжименти на знакови парчета, сред които "На 35", "Бъди какъвто си", "Оловният войник", "Делник", "Неделя", "Жулиета" и "Циркът" и продължава концертния си път в състав Дани Ганчев (кийборди и вокали от 1984 г. досега), Иво Чалъков (китари, Gravity Co.), Боби Косатката (вокали, Der Hunds), Валери Григоров-Рио (бас) и Стефан Попов (барабани, Gravity Co.). Клуб Joy Station, 20:00 ч., Билети от мрежите на Eventim, Urbo, Ticketportal: 20 лв

до 2.03

Разводът. Филм и видеоинсталация на Валентина Шарра, чрез които авторката пита: можем ли да кажем сбогом на часовниците и да се разделим с традиционните си представи за времето - за неговата линеарност, необратимост и тоталност? Филмът, съставен от 11 части, представя различни концепции и хипотези, които италианската художничка анализира в търсенето си на дефиниция на времето и неговите проекции. Зад кадър стоят Райна Тенева (монтаж), Тилман Рьодигер (камера), Иво Паунов (музика и звук) и RaJa ElMad (глас). Гьоте-институт

до 5.03

10+1 Картини. Нова изложба на Недко Солаков, за която художникът създава серия от 10 картини в един и същ формат през лятото и есента на 2021 г. За тях той избира класическия (стандартизиран през XIX в. във Франция за фигурална живопис) размер от 130х162 см. Той работи с т.нар. френски формати още като студент през 70-те години на ХХ в., а днес в най-новата серия едновременно рисува и разказва с текстове директно върху платната в характерния за него маниер. Съпътства ги една "+" картина - мистичен пейзаж, сътворен през 1987 г., първият от близо 50-те картини в този формат. Галерия Credo Bonum

Все още няма коментари
Нов коментар