"Пица бургер хаус": бърза храна с гурме опит в Пловдив
Ресторант за бързо хранене е първата стъпка на шеф Дичев към по-големи идеи
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Само защото бързата храна е "бърза", не означава, че тя не може да бъде вкусна и направена по начин, по който после да не ни е гузно, че сме решили да си я поръчаме. Именно това е философията на главния готвач на новото заведение в центъра на Пловдив, намиращо се на пресечката на ул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Отец Паисий", наречено "Пица бургер хаус". А именно, че бързата храна, приготвена правилно и с качествени съставки, може да бъде гурме.
"Ако погледнем едно традиционно ястие, то е с 12-13 компонента, при нас също. Имаме два соса, текстури, въглехидрати, цяла палитра зеленчуци. За мен бързата храна съчетава всичко като умение, което се изисква за приготвянето и на "бавната" храна", казва Дичев.
Принципите на шеф Дичев са - локално и свежо, приготвено собственоръчно. Той избягва използването на каквито и да е консерванти и сам прави хляба и сосовете. Хлябът е нещо, на което шеф Дичев държи особено много. Интересът му към тестото датира още от юношеските му години, когато е участвал в състезания по правене на баница.
Заведението за бърза храна "Пица бургер хаус" е идея на двамата собственици - Димитър Дичев и Мария Стоянова. Дичев е работил в ресторанти с една звезда "Мишлен" в САЩ и Нидерландия и е завършил обучение в HRC Culinary Academy. Неговият опит го отвежда в различни държави и ресторанти по света, всяко ново място е училище, но и източник на вдъхновение. Въпреки това той избира да остане в България и да се развива тук, като основната мотивация за него е балансът на работа и личен живот. "Винаги, когато пътувам по работа извън България, целта ми е да уча, да добивам опит и да връщам знанията тук. Бил съм на различни места по света, но животът тук ми харесва повече."
Двамата с Мария Стоянова (която има дългогодишен опит в ресторантьорството като управител) се запознават още през 2011 г. по време на обучение, а впоследствие работят заедно по няколко обекта. Последният им проект е отварянето на кухнята в заведение "042" в Стара Загора. Работата по "042" им дава нови сили и желание да имат нещо собствено и така се появява идеята за "Пица бургер хаус". "След като веднъж си изпитал какво е да работиш за себе си, отново и отново търсиш това чувство", казва Стоянова.
Като главен готвач Дичев има опит в отварянето на ресторанти у нас, в CV-то му са "Мидалидаре естейт" в село Могилово и пловдивският "Холидей ин". Процесът е комплексен и започва с изготвянето на менюто, което трябва да подхожда на концепцията на мястото, следват изчисления и създаване на контакти с всички местни производители. Именно тези връзки с производителите, изградени през годините, Дичев използва и в собствения си бизнес. "Като пример - има един производител на пресовано сирене, с когото е много трудно да се свържеш, ако не си работил в индустрията", казва Дичев.
Плановете на двамата собственици на "Пица бургер хаус" предвиждат присъствие по фестивали в града, както и еволюция на менюто спрямо сезоните. Мечтата на шеф Дичев е да успее да отвори свой собствен стекхаус, който би бил и първи за Пловдив.
Адрес: ул. "Отец Паисий" 33
Работно време: вторник - неделя 11:00 - 21:30 часа
2 коментара
Менюто им го има в Takeaway. Не изглежда зле - кратко и ясно. Ще ги опитам при следващо посещение в Пловдив.
Гурме стрийт фууда се превърна в успешен наследник на фреш манията, вече никнат като гъби. А преди 9-10 години, когато отвори Буум Бургерс като първопроходец с бургери за по 12 лева немалко хора се оплакваха, че са скъпи. Днес гурме бургери/блек ангъс бифтеци има навсякъде...
Та дано да са и хубави...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.