"Агринайзер" набира 500 хил. евро капитал за разширяване на бизнеса в Румъния

Онлайн платформата за търговия на зърно се опитва да събере финансирането през румънската платформа SeedBlink.

Кристиан Иванов, основател на Agriniser, казва, че има интерес за финансиране и от други места
Кристиан Иванов, основател на Agriniser, казва, че има интерес за финансиране и от други места
Кристиан Иванов, основател на Agriniser, казва, че има интерес за финансиране и от други места    ©  Надежда Чипева
Кристиан Иванов, основател на Agriniser, казва, че има интерес за финансиране и от други места    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Българската платформа за търговия на зърно се опитва да набере 500 хил. евро, за да разшири операциите си в северната ни съседка.
  • До сега Agriniser е набрала около 330 хил. евро, като 200 хил. от тях идва от фонда Vitosha Venture Partners.
  • Платформата се оценява на 3.25 млн. евро, като до 20 юли, когато официално завършва процеса, могат да влязат потребители на SeedBlink, краудфъндинг платформа.

Agriniser, българска компания, регистрирана във Великобритания, набира капитал за разширяване на бизнеса си в Румъния. Онлайн платформата за търговия със зърно се опитва да набере 500 хил. евро през румънската краудфъндинг платформа за рискови инвестиции SeedBlink. До момента дружеството е успяло да набере малко над 330 хил. евро., като 200 хил. евро идват от фонда Vitosha Venture Parnters, които са водещ инвеститор в сийд рунда на Agriniser.

Това означава, че до момента българският стартъп е набрал около 130 хил. евро от румънската платформа за рискови инвестиции. "Дори кампанията в SeedBlink да не достигне заложените, този капитал ще можем да си го набавим и от други места", каза пред "Капитал" изпълнителният директор и основател на Agrineser Кристиан Иванов.

"Но решихме, че това съвпада добре с плановете ни за развитие и с това, че искаме да пуснем услугата си в Румъния", допълва Иванов, имайки предвид, че SeedBlink е румънска платформа "Участваме и в един акселератор, който е изцяло посветен на агротехнологични компании в Румъния и преценихме, че това ще е една добра маркетингова стратегия за нас", посочва основателят.

Каква е оценката

Според данни от кампанията за набиране на средства българската платформата за търговия със зърно се оценява на 3.25 млн. евро като всяка акция се оценява на около 2.2-2.3 хил. евро. Данни от британския търговски регистър показват, че компанията е основана през 2016 г. от Кристиан Иванов, като през годините капитала на дружеството се увеличава няколко пъти, тъй като влизат други инвеститори.

Последните данни на регистрираното във Великобритания дружество показват издаване на нови акции с номинална стойност от 0.001 паунда, но продадени на цена от 1850 паунда. Според тези данни оценката на дружеството спрямо октомоври 2021 г. е било около 2.4 млн. паунда. Документите показват, че освен Кристиан Иванов, който притежава около 58% дял в дружеството, собственост имат и физическите лица Милко Павлов (25% дял), Владимир Балчев (около 3% дял), Никола Кузманов (~ 2% дял), както и фирмите SMV Agro (6%) и Agrirate Media (4.6%).

Финансовия отчет на българското дружество "Агринайзър", където реално са операциите на компанията, показват ръст от близо 150% (на годишна база) в нетните продажби до 170 хил. лева през 2020 г. В същата година стартъпът регистрира и първата си печалба - 93 хил. лева (в сравнение със загуба от 54 хил. предходната година). Според данни на платформата Agriniser има над 1500 купувачи и продавачи на зърно и е обработила транзакции със зърно на стойност 13.6 млн. евро, откакто платформата работи в България (2019 г. насам).

Следващата стъпка

Предвид развитието на агротехнологичната компания, естествен въпрос е превръщането ѝ в публично дружество. Към настоящ момент Кристиан Иванов смята, че Agriniser разполага с достатъчно капитал, за да постигне целите си в кратко срочен план, предвид факта, че настоящата кампания, която приключва официално на 20 юли, може да не постигне напълно поставената цел.

"Мислили сме по въпроса за BEAM пазара, но на този етап не сме тръгнали към тази посока. Самите средства, които ни трябват за да постигнем следващата си цел, са постижими през тези канали, през които сме тръгнали така или иначе да набираме ресурс", споделя Иванов пред "Капитал", като допълва, че "има интерес и от други места" към Agriniser.

На даден етап в бъдеще компанията ще се появи на публичните пазари у нас, това потвърждава Кристиан Иванов, но според предприемача в момента е твърде рано за неговата компания. "Имаме такива планове" (за излизане на борсата), но все още сме твърди малки" завърва предприемачът.

Повече за компанията

Agriniser предоставя възможност за онлайн публикуване на оферти и водене на преговори в търговията със зърно. След като разви бизнеса си в България, компанията вече започва да гледа и към европейските пазари. Първо целта е съседна Румъния, след това Великобритания, а после и към други страни на Стария континент. Компанията майка Agriniser Limited, макар и стартираща бизнеса си от България, е регистрирана в Лондон. Неин мажоритарен собственик е самият Кристиан Иванов. Останалите съдружници са бизнес ангели - повечето физически лица, работещи в инвестиционни банки и фондовия пазар във Великобритания. Общите вложения, преди стартирането на последния рунд, са 350 хил. британски паунда.

Все още няма коментари
Нов коментар