🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Нощ на учените, тенис турнир Sofia open, музиката на Енио Мориконе

Подбрани събития за свободното време през уикенда и седмицата

23.09

Нощ на учените: Световна наука в България. На поредното интересно събитие на Ratio ще разберете как се прави наука на световно ниво в нашата страна и по какви интересни проекти работят българските учени. Ще чуете за впечатляващи научни примери като кои са най-новите открития в радиоастрономията и какво представлява амбициозният паневропейски проект - телескопът Low Frequency Array (LOFAR), който ни помага да "чуем" близката и далечна Вселена. И още - повече за мозъчни импланти и устройствата, които редица частни компании като Neuralink разработват, ще ни разкаже Иван Димов, български учен, работещ в университета в Кеймбридж. Кино "Кабана", вход: свободен, 19:00 ч. Вижте още на https://ratio.bg/monthly/night2022/

23, 24, 29 и 30.09

Гумени Глави Live. След 25 години прекъсване групата се събира отново за серия от концерти на живо в оригинален състав: Мишо Шамара, DJ Dido D, Вальо Кита. Специално участие в шоуто ще вземе синът на Мишо - Lil Sha, който ще подгрее с изпълнение на свои авторски Nu School тракове, а женските вокали ще бъдат изпети от Даяна Гиргинова. 23.09, Варна, клуб Porte; 24.09, Пловдив, клуб Void, 29.09, Русе, клуб ShowRoom, 30.09, Плевен, клуб Dumfies, 01.10, Лондон, клуб Forge.

24.09

Премиера на книгата "Галерията на сърцето. Събрани стихотворения" от Марин Бодаков. Година след като напусна този свят, издателството за поезия "ДА" и издателство "Точица" представят част от творчеството на поета, журналист и преподавател заедно с няколко неиздавани негови стихотворения. Художник на новия сборник е Кирил Златков, а негова редакторка и авторка на послеслова е Надежда Радулова. Представянето е в Театрална работилница "Сфумато", 19:00 ч.

24.09

"Блок". Димитър Николов, Катрин Василева, Димо Алексиев, Дария Симеонова, Борислав Чучков, Стефан Денолюбов, Любомир Нейков са част от актьорския състав на новия български филм, който представя измислени събития, случващи се изцяло в рамките на един произволен софийски блок в период на локдаун по време на втора или трета вълна на пандемията. Основната история е изградена от поредица пресичащи се подистории, които се развиват в различните апартаменти и пространства на същия блок. Режисьор и сценарист е Тодор Мацанов заедно с Франческо Фратини. Sofia Summer Fest, 20:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 14 лв.

24 - 25.09

Sofia Craft Beer Festival. Това събитие на "Хранкооп" има за цел да ви срещне с едни от най-качествените и внимателно подбрани брандове на занаятчии в областта на пивоварството, хора, посветили времето и енергията си да добият най-оригинална рецепта за хмеловата напитка. Сред тях са Sh5.beer, Cohones Brewery, Rocket Science Beer, Ailyak Beer, Rila Mountain Brewing C*ompany, Sofia Electric Brewing, FABRIK, Dosrst, Black pine, "Судака". Ще има и храна, приготвена на място, фермерски кът с производители на качествена и здравословна храна, които ще представят своите прецизно подбрани за събитието продукти, както и музика на живо. НДК парк, 11:00 - 21:00 ч.

25.09 - 2.10

Sofia Open. Елитът на световния тенис идва в България за седмото издание на тенис турнира от сериите ATP 250. В него се включват българската звезда на световния тенис Григор Димитров заедно с Яник Синер, Гаел Монфис, Хуберт Хуркач, Пабло Кареньо Буста, Александър Бублик, Лоренцо Музети и др. С "уайлд кард" за основната схема ще играят още двама българи - Димитър Кузманов и Александър Лазаров, и в квалификации се включват Адриан Андреев и Пьотр Нестеров. 27 септември е официално обявен за "детски ден", с безплатен вход за деца до 14 г. с предвидени игри и забавления - работилница за приложни изкуства, минитенис, народна топка, огромни сапунени мехури, любими анимационни герои, а накрая и възможност да изведат големите шампиони на централния корт в София за ключовите мачове от турнира. "Арена Армеец", билети от мрежата на Eventim.bg и в партньорската мрежа.

26.09

"Мариуполис 2". Лентата, част от фестивала Sofia Documentary, представя историята на режисьора и антрополог Мантас Кведаравичус, който е пленен и убит от руски войници на 2 април 2022 г. по време на обсадата на Мариупол. Пътуването на Хана Билоброва с нейния годеник, за да документира страданието на украинците, се превръща в мисия да разбере как е бил убит Кведаравичус, да върне тялото му в родната му Литва и да завърши работата му. Филмът е замислен като продължение на документалния филм "Мариуполис" на Кведаравичус от 2016 г. Показан е за първи път на фестивала в Кан тази година. "Дом на киното", 19:00 ч., билети от мрежата на EpayGo, 10 лв.

26.09

Концерт с музикалните шедьоври на легендарния Енио Мориконе. Концертът е почит на един от емблематичните световни композитори. В него слушаме поредица от музикалните му шедьоври от вечни филмови класики като "Имало едно време в Америка", "Ал Капоне", "Октопод", "Треска за злато", "Професионалистът", "Ново кино "Парадизо" и др., изпълнени от Симфониета - Видин, със солистка Росица Метаниева (сопран) под диригентството на Левон Манукян. Идеята и мултимедията са на Юлия Манукян. Плевен, Читалище "Съгласие 1869", 19:00 ч.

29.09

A Single Live Night: Jayus Jazz (SRB). Концерт на сръбската джаз-рок група Jayus Jazz, която има зад гърба си множество участия на престижни международни фестивали в Сърбия (Нишвил), България ("Банско джаз фест"), Литва, Франция и др. Бар Singles, 21:00 ч. Билети в мрежата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна, 15 лв. На входа в четвъртък вечер (29 септември) ще са по 20 лв.

27.09

"Светослав Минков - диаболистично, фантастично или реалистично". Разходете се по литературния маршрут, посветен на Светослав Минков. Началото започва от улица "Вишнева" 16Б, където се намира домът на писателя, а впоследствие маршрутът става троен, алеите се разклоняват - едновременни из улиците на София; из фантастичната библиотека "Аргус"; из прозата на писателя. За финал няколко въпроса и отговора - за участието на Иван Минков (брат на Светослав Минков) в подготовката на атентата в църквата "Света Неделя" и за съдебния процес по дело №585 от 6 до 23 юли 1942 г. срещу Никола Вапцаров, когато Минков свидетелства в защита на поета, но въпреки усилията му следва разстрел. Водещ е доцентката по антична и западноевропейска литература в СУ "Св. Климент Охридски" Камелия Спасова. Вход свободен и без предварително записване, ул. "Вишнева 16Б", 18:30 ч.

29.09

Минало не минало. Първото издание на фестивала по инициатива на фондация "Изкуство - дела и документи" ще се проведе в рамките на четири дни и ще включва 15 събития с представители на различни поколения творци, търсещи да възстановят диалога върху миналото. Програмата е структурирана в пет модула: кино, музика, литература, визуални изкуства и дискусии, от Ралица Асенова - експерт кинообразование за деца и младежи, Тодора Радева - програмен директор на фондация "Прочети София", изкуствоведа и куратор Весела Ножарова, музиканта Петър Цанков, председателя на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев и журналиста Васил Върбанов. Изложба на съвременно изкуство, документални филми, концерти-разговори са част от акцентите в програмата, майсторски класове по литература, фотография и кино. "Топлоцентрала", вход свободен, а пълната програма можете да намерите на: https://historyinbetween.com, 18:00 - 20:30 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар