🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: постановка "Частица жена", Whiskey Fest Sofia, джаз концерт на Moonchild

Подбрани събития за свободното време през следващите няколко дни

7, 8, 12 и 27.10

Частици жена. Радина Кърджилова, Мария Каварджикова, Стефан Вълдобрев, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова и Албена Ставрева са в ролите в новия спектакъл на Крис Шарков. Режисьорът използва оригиналния текст на унгарската драматуржка Ката Вебер, която го създава, след като преживява дълбока лична травма - губи детето си по време на раждане вкъщи. Преди две години пиесата беше пресъздадена за екран от съпруга на Вебер - режисьора Корнел Мундруцо, превърна се във фаворит на кинофестивала във Венеция и стана част от каталога на стрийминг платформата Netflix. Сега ще видим тази силна история със сценографията на Никола Тороманов и музиката на Емилиян Гацов-Елби. Народен театър, Камерна сцена, 19:00 ч.

7.10

30 години група "Остава". 2022 г. е специална за една от най-емблематичните и обичани български групи - "Остава" отбелязва 30 години от своето създаване и поява на нов албум с поредица от концерти из страната, но тазгодишното събитие, което ще се превърне в исторически момент за музикантите и техните фенове, е мащабният концерт на бандата в зала 1 на НДК. Ще чуем и преживеем разказа на всеки момент от историята на Свилен, Жоро, Дани, Алекс и Боян, както никога досега - с размах, перфектен звук, осветление и мултимедиа. НДК, зала 1, билети в мрежата на Eventim, билетен център НДК и Grabo: 25 - 60 лв.

7.10

How to Disappear - разговор и DENA live set. По случай закриването на изложбата си художничката Людмила Миланова кани гости от сферите на изкуствоведството, метеорологията, екологията и дигиталната индустрия за мултидисциплинарен разговор, в който да представят своите гледни точки за облака - физическия, дигиталния и дори метафоричния. Вечерта ще завърши с 30-минутен сет на живо на родената в България певица Dena, която от издаването на първите си сингли досега прави международни турнета, свирейки на изложби, фестивали и самостоятелни концерти из цяла Европа.

Гьоте-институт България, втори етаж, разговор - 19:00 ч., лайв сет, 20:30 - 21:00 ч.

7- 9.10

Whiskey Fest Sofia. Три дни с изключително разнообразие от марки от всички краища на света - над 200 вида уиски, обогатени с ром и коняк селекция. Очаквайте ексклузивни и редки вкусове, както и интересни мастър класове, в които ще опитате уискита от 50-те, 60-те, 70-те, 80-те и 90-те, създадения преди 150 години в Куба ром "Матусалем", лимитирани експресии на 15- и 18-годишни дестилати, отлежали в ръчно селектирани бъчви, и др. Sofia Event Center, билети от bilet.bg: 15/25 лв., обектите на Office1, касите на FastPay и магазини "На тъмно", 18:00 - 22:00 ч.

7- 9.10

GuitART Festival. Двама световноизвестни китаристи - Марко Тамайо и Костас Коциолис, ще бъдат гости на тазгодишния фестивал в Пловдив. Събитието ще открие Тамайо, кубинският изпълнител с австрийско гражданство, вече професор по класическа китара в Университета за изкуства в Берлин (UDK) и носител на големи международни награди. В събота слушаме трио "Ралченица" на известния акордеонист Петър Ралчев с китариста Атанас Уркузунов, който от много години живее и твори в Париж, заедно с неговата съпруга, японската флейтистка Мие Огура. Последната вечер е за един от най-добрите китаристи на нашето време, виртуоза на класическата китара Костас Коциолис, към когото ще се присъедини емблематичният камерен ансамбъл "Софийски солисти". Пловдив, Студио 1 на БНР и Епископска базилика на Филипопол, 19:00 ч., вижте цялата програма на www.guitart.bg

8.10

Ден на японските бойни изкуства и традиции. Осмото издание на събитието ще започне с демонстрация на шинтоистки ритуал и носене на преносим храм - микоши, с божество на бойните изкуства. През целия ден освен бойни демонстрации ще има и тематични кътове, посветени на различни японски изкуства. В Парка на НДК, 10:00 ч. вход свободен

8.10

Moonchild. Легендарното соул и джаз трио идва за първи концерт в България. Музикантите от формацията, които пристигат от Лос Анджелис, ще представят на живо както най-новия си албум Starfruit, така и някои от най-популярните си песни през годините. Starfruit вече получи множество признания от международната преса, влезе в топ 10 на жанровите класации на Billboard, достигна номер 6 в Current R&B Albums и номер 7 в Top New Artist Albums през първата седмица от издаването му. Sofia Live Club, билети в мрежата на Eventim и партньорските каси, на място: 40 лв., врати: 21:00 ч., начало: 23:00 ч.

10, 22 и 24.10

Теодор Ушев: Невидими връзки. Премиера на документалния филм на визуалния артист и автор на анимационно кино - едно пътешествие през времето и пространството: от знаковата 1968, в която е роден, до наши дни; от родния му Кюстендил до космополитния Монреал; от очите на красива циркова актриса до едни тайни надписи, които мистериозно изплуват в нощна София; от първия му ученически анимационен филм до номинацията за "Оскар", спечелените най-престижни фестивални награди и избора му за най-влиятелен аниматор в света през първите две десетилетия на XXI век. Прожекцията ще бъде в присъствието на режисьора Борислав Колев, сценаристката и продуцент Мария Ландова и Теодор Ушев. 10 октомври, кино "Люмиер", 19:00 ч.; 22 октомври, "Одеон", 18:15 ч., 24 октомври, Дом на киното, 19:00 ч.; билети от https://epaygo.bg и на касите: 14 лв.

11и 24.10

Голям. Премиера на мюзикъла на Държавна опера Варна. Режисьорът Димитър Ялнъзов създава постановката въз основа на филма "Голям" на Twentieth Century Fox, написан от Гари Рос и Ан Спилбърг с музика Дейвид Шиър. Диригент е Ганчо Ганчев. Варна, ФКЦ, билети: 20, билети от мрежата на Eventim и ФКЦ

12.10

Some nice melodies, to share with friends. Тромбонистът Вили Стоянов, познат като наследник на именития композитор Йосиф Цанков, както и с дейността си по възраждането на духовата музика в страната, представя на живо своя първи авторски албум. Съмишленици в неговата реализация са Милен Кукошаров, Мартин Ташев, Димитър Льолев, Борис Таслев и Атанас Попов, а специални гости в звукозаписите, на които Вили е посветил отделни солови пиеси, са Михаил Йосифов, Димитър Карамфилов, Милица Гладнишка и Светослав Николов. Клуб Singles, 20:00 ч., Билети от мрежата на Eventim: 20 лв.,

13.10

Следеният човек. Режисьорът Димитър Коцев-Шошо адаптира мемоарния роман на Веселин Бранев - историята на един мъж, който прочита своето досие в архивите на комунистическата Държавна сигурност и се опитва да застане очи в очи със своето минало, както и с миналото на цяла една нация, преживяла 45 години под похлупака на тотален комунистически контрол и всекидневно нарушаване на правото на личен живот. Премиерното събитие, част от фестивала "Синелибри" 2022, включва дискусия с участието на екипа на филма в присъствието на Владислав Бранев, син на изтъкнатия български киносценарист, режисьор и писател. Кино "Люмиер", 19:00 ч., билети от https://epaygo.bg и на касите: 14 лв.

13.10

Стенли - "Следи". Талантлив, характерен и разпознаваем, Станислав Сланев-Стенли e соло изпълнителят, емблематичният вокалист на група "Тангра" и композиторът, който вече четири десетилетия не спира да изнася концерти, съчетавайки най-доброто от електронния звук и китарни рифове, обгърнати от харизматичния му глас. Сега той ще представи всичко най-добро от своето 40-годишно творчество в специален концерт с бенд, мултимедиен пърформанс, сценография и шоу. НДК, зала 1, 20:00 ч., билети от Eventim, bilet.bg, Grabo.bg, касите на НДК, 40 - 75 лв.