🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Джон Малкович в НТ, детска архитектурна работилница, корейска кухня

Избрани събития за свободното време

Сцена от "Спящата красавица"
Сцена от "Спящата красавица"
Сцена от "Спящата красавица"    ©  Рад Димитров
Сцена от "Спящата красавица"    ©  Рад Димитров

10.02

Концерт на Оркестъра на Глен Милър. По повод 35 години на сцена музикантите, известни като кралете на суинга, ще посетят София за втори път. Концертът ще е от две части и под ръководството на диригента Уил Салдън. Няма да е изненада, ако на зрителите им се дотанцува, защото програмата включва световноизвестни мелодии, превърнали се в евъргрийн - емоционални заглавия в незабравими аранжименти. В зала 1 на НДК, от 20 ч., билети от 50 до 90 лв.

10.02

Live на Жлъч, Григоров и Гена. Събитието е по случай осем години от излизането на албума им "Удар", който музикантите определят като "един от най-важните" в кариерата си. На сцената освен Жлъч, Григоров и Гена ще излязат и Starteras и градската легенда Прим. Феновете ще чуят на живо "Софийско градско", "Престиж", "Печал" и др. В Sofia Live Club, начало 22 ч. вход 25 лв.

11-12.02

Mish Mash Fest - St.Valentine edition. Редовните фестивали на ръчно изработени аксесоари, бижута, козметика, свещи и дори дрехи ще има своето празнично издание, посветено на шоколада, любовта и виното. На събитието ще има и мартеници със семенца за засяване, селекция от винтидж дрехи, ароматни свещи за романтични вечери. В Ларгото (античен център "Сердика"), начало 10 ч.

11-12.02

Балет "Спящата красавица". Мариус Петипа създава балетната класика "Спящата красавица" през 1890 г. и заедно с музиката на Чайковски оттогава е любима на зрителите по цял свят. А това представление на софийската сцена е специално, защото ще е своеобразно честване на четиридесет години творчески успехи на примабалерината Маша Илиева. Именно тя е и режисьорка на постановката, а в главните роли ще бъдат Марта Петкова и Емил Йорданов на 11-и и Боряна Петрова и Цецо Иванов на 12-и февруари. В Софийската опера и балет, от 19 ч., билети на: www.operasofia.bg

До 12.02

Лампи и аксесоари за дома "Колекция VARMBLIXT". Изложбата е колаборация на ИКЕА с дизайнерката Сабин Марселис. Ще видите 20 продукта: осветителни тела и аксесоари за дома. Изчистените форми и въздействащото осветление ще подобрят атмосферата вкъщи. Сабин Марселис цели творбите й да привлекат вниманието ни към качеството на светлината в дома и как тази светлина влияе върху нашето настроение. В галерия КО-ОП, от 15:00 до 19:00 ч.

12.02

Детска архитектурна работилница. В началото децата ще научат какво е професия архитект, какви предизвикателства среща и по какъв начин успява да представи идеите си. След това малките ще се върнат 100 години назад във времето и ще се запознаят с историята на построяването на сградата на ъгъла на улиците "Славянска" и "Г. Бенковски". Ще влязат в ролята на детективи и ще потърсят в изложбата отговора на няколко загадки. Накрая бъдещите архитекти ще проектират свои архитектурни произведения, като създадат колажи от различни интериорни и екстериорни фрагменти от сградата. Подходящата възраст е между 6 и 12 години. В галерия Credo Bonum, от 11 ч. Предварително записване на: [email protected]

14.02

Любовта е мръсна приказка. Редовните събития "Пощенска кутия за приказки", по време на които се четат текстове, изпратени от любители, този път е с тема, свързана с Деня на влюбените. Текстове ще четат артисти, музиканти и редактори: Катерина Евро, Цветелина Цекова, Мила Михова, Галя Петкова, Гери Турийска, Александър Кадиев, Александър Сано и Георги Блажев. В Sofia Live Club, начало 20 ч., билет с книга е 40 лв., а без - 30 лв. в деня на събитието и 25 лв. в предпродажба.

14.02

Кино и любов. Прожекция на "Двете страни на острието" на Клер Дени с Жулиет Бинош, за нея режисьорката казва "Бинош е много по-секси от която и да било млада жена на червения килим". Филмът е отличен със "Сребърна мечка" на "Берлинале" 2022. Организаторите ще зарадват посетителите с музикални подаръци от Дюкян Меломан, тематични коктейли от Cush Bar и шоколадови вкусотии от Гаврош гурме. В Дом на киното, от 18:30, детайли на: domnakinoto.com

14.02

"Заслушай се". Поредицата от концептуални музикални събития на нестандартни локации в София започва с концерт на свещи с ирландския музикант Джейми Макдоналд и неговата група The Number Nein. Следващите концерти, организирани от Lampa Collective, ще се провеждат веднъж месечно на няколко различни локации - К.Е.В.А, Ботаническата градина, столична читалня, Дом на Киното, Студентски Дом и Кино "Влайкова". Жанровете ще са толкова разнообразни, колкото и местата. В К.Е.В.А, начало 20 ч., детайли: www.facebook.com/lampacollective

15.02

Катерене в Мароко. Тихомир Димитров ще разкаже за Сахара, берберите и начина им на живот, както и за множеството Big Wall маршрути край село Тагия и Атласките планини, по червеникавия варовик в Мароко. В края на лекцията ще се проведе томбола с награди: 1-месечна или 3-месечна карта за залата. В Walltopia Climbing Center, от 19 ч., вход 20 лв.

16-18.02

Джон Малкович в "В самотата на памуковите полета". Носителят на "Оскар" Джон Малкович ще си партнира с Ингеборга Дапкунайте във френската постановка "В самотата на памуковите полета" oт Бернар-Мари Колтес. Режисьор е Тимофей Кулябин, а драматург Роман Должанский. Действието се развива "от другата страна на времето" - в тъмните часове на нощта, когато се срещат един Дилър и един Клиент и се оплитат в опасна игра на купуване и предлагане. В Народния театър "Иван Вазов", начало 19 ч., билети: от 50 до 400 лв.

16.02

Корейска кухня. Кулинарният клас ще ви научи как да приготвяте пибимпаб и прясно кимчи (от краставици или китайско зеле, в зависимост от сезонната наличност). през 2011 г. зрителите на CNN го поставят пибимпаб в класацията "50-те най-вкусни храни на света". Ястието носи голяма част от корейската философия за живота и храната. В Food Connection, зала "Цариградско шосе", от 19 ч., цена 70 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар