И поп звездите може да са причина за инфлацията заради високите цени на билетите

Въпреки скъпите пропуски за концертите търсенето нараства

Билетите за фестивала Гластънбъри, който беше закрит от Елтън Джон, бяха значително по-високи от тези при предишното му провеждане.
Билетите за фестивала Гластънбъри, който беше закрит от Елтън Джон, бяха значително по-високи от тези при предишното му провеждане.
Билетите за фестивала Гластънбъри, който беше закрит от Елтън Джон, бяха значително по-високи от тези при предишното му провеждане.    ©  Reuters
Билетите за фестивала Гластънбъри, който беше закрит от Елтън Джон, бяха значително по-високи от тези при предишното му провеждане.    ©  Reuters

Вниманието на икономистите през последните няколко месеца все повече попада върху неочаквана дейност - концертите и цените на билетите за тях. Докато цените в повечето сектори вече спадат, това не може да бъде казано за тези за пропуските за концертите, което води до въпроса дали билетите не трябва да бъдат вземани под внимание при изчисляването на инфлацията.

Обясненията за необичайно високите цени са няколко. От една страна, повечето известни артисти не са били на турнета от години. Тейлър Суифт и Бионсе например в момента са на първото си турне отпреди началото на пандемията. На този фон изглежда логично цените да са завишени, особено имайки предвид и жаждата на феновете за допир до любимите им звезди.

Скорошно проучване на американската компания за управление на събития Eventbrite показа, че 80% от потребителите искат да излязат толкова или повече тази година, въпреки че трябва да понесат разходите и трудностите при осигуряването на билети за големи събития. Изпълнителният директор на Live Nation Entertainment Майкъл Рапино каза миналия месец, че продажбите на билети са се повишили с 41% през първото тримесечие, като цените са се повишили с двуцифрено число.

От друга страна, редица от най-големите изпълнители в момента провеждат може би последните си концерти. Такъв беше случаят на Елтън Джон, който закри фестивала Гластънбъри в Англия, а преди изпълнението на Rocket Man, с който закри концерта, си взе сбогом с публиката. Цената на пропуск за събитието беше 340 паунда, като през 2019 г. тя е била 250. Брус Спрингстийн също попада в категорията на певците, които може би за последен път изпълняват произведенията си на живо, като това доведе до сериозен скок в стойността на билетите за турнето му.

Цените на културните събития в Обединеното кралство са се повишили с 6.8% през годината до май 2023 г. - най-бързото темпо от 30 години насам. Входните такси за събития на живо пък са подразделението, при което се наблюдава най-голямо покачване.

Цените на събитията в данните за инфлацията в Обединеното кралство се основават на това кога се провеждат представленията, а не кога са закупени билети. Но с различни изпълнители, които имат концерти всеки месец, е трудно да се направи истинско сравнение, смята говорител на Службата за национална статистика. "(Субективното) качество на музикалните изпълнители подчертава колко трудно е да се изчисли "чистото" увеличение на цената", заяви главният икономист на UBS Global Wealth Management Пол Донован пред Reuters. "А що се отнася до инфлацията в Обединеното кралство, натискът може да продължи", добави той.

Макар и Министерството на труда на САЩ да не измерва специално инфлацията за цените на концертите, процентът на инфлация за събития с участие на живо в момента е с 2.6 процентни пункта повече от общата инфлация в САЩ. Тази разлика се увеличи тази година.

Преглед на сайтове за закупуване на билети прави шока за феновете кристално ясен. Дистрибуторът Stubhub показва най-евтиното място за шоуто на Тейлър Суифт през юли в Сиатъл за 1200 долара, докато тези за концерта в Мексико Сити през август струват по 500 долара. "Трябваше да получа девет телефонни номера за три различни акаунта в Ticketmaster под три различни кредитни карти", каза пред изданието Джоел Бариос, фен на Бионсе в Лос Анджелис. Той е похарчил около 7 хил. долара за три концерта в САЩ за себе си и приятели - както и още 6650 долара за няколко концерта в Европа.

Все още няма коментари
Нов коментар