"Мога да се обичам по-добре от теб", или пет песни за справяне с раздяла

Селекция от пет хита, които навярно сте слушали през 2023 г., ако сте се разделили с половинката си

Майли Сайръс пише песента си Flowers след развода си с актьора Лиам Хемсуърт през 2019 г.
Майли Сайръс пише песента си Flowers след развода си с актьора Лиам Хемсуърт през 2019 г.
Майли Сайръс пише песента си Flowers след развода си с актьора Лиам Хемсуърт през 2019 г.    ©  Shutterstock
Майли Сайръс пише песента си Flowers след развода си с актьора Лиам Хемсуърт през 2019 г.    ©  Shutterstock

Преминалите през любовна раздяла знаят, че тя не е краят на света, но изживяването не е приятно и боли. Особено ако финалът не е бил "красив" и са останали още много неизказани "неща". В такива периоди един от най-бързите и добри лекове (а според някои наливане на сол в раната) е музиката. Чрез нея артистите успяват или да ни вкарат в тотална депресия, или да ни "излекуват" с мотивиращи и положителни парчета. Тази година "Капитал" реши да подбере пет песни, които през 2023 г. помагаха на разделените да преминат през периода на лекуването.

Може да слушате петте песни в специално подготвения плейлист в Spotify.

Мога сама да си купувам цветя

Без преувеличение най-слушаната break-up песен на годината е Flowers ("Цветя") на Майли Сайръс. Според официалната класация на Spotify тя е световният номер едно с 1.63 млрд. стриймвания. В YouTube пък видеото към песента има над 651 млн. гледания, а ако се добавят данните от останалите платформи за стриймване на музика, числата ще набъбнат многократно.

След излизането на 13 януари тази година парчето чупи редица рекорди. През първата седмица то е слушано над 96 млн. пъти само в Spotify, отвявайки досегашния рекорд от 85 млн. на Easy on me на Adele от 2021 г. Песента на изгрялата в ролята си на Hannah Montana на Disney изпълнителка е и песента, достигнала най-бързо до 1 милиард слушания. Тя прави това на 4 май, или за 112 дни след публикуването му. Преди това рекордът от 118 се държи от две парчета - колаборацията Stay (2021 г.) между The Kid Laroi и Justin Bieber и As it was на Harry Styles от 2022 г.

Това, което направи Flowers такъв хит, е посланието, което носи тя. Майли Сайръс пише песента след развода си с актьора Лиам Хемсуърт, а текстът подтиква слушащия да осъзнае, че ще се справи с раздялата само по пътя на самоуважението и вярата в собствената си сила. Певицата пее: "Мога да си купя сама цветя / да напиша името си в пясъка / да говоря на себе си / да казвам неща, които не разбираш / мога да се заведа да танцувам / мога да държа собствената си ръка. / Да, мога да се обичам по-добре от теб."

По-рано през годината Cyrus коментира пред списание Vogue, че първоначално идеята е била Flowers да е "най-тъжната песен". В крайна сметка тя е мотивираща и "надъхваща" те да се справиш с раздялата и да продължиш напред към по-добрата версия на себе си. Макар изпълнителката да не потвърждава за нито една от тях, след официалното ѝ излизане има редица коментари за препратките в песента и видеото към нея.

Още в началото тя пее "построихме къща и гледахме как гори", което се свързва с изгорялата през 2018 г. къща на двойката в Малибу. Във видеото пък тя тренира и прави упражнения, които вече бившият ѝ съпруг неведнъж е показвал във видеа из социалните мрежи. Твърди се също така, че къщата, в която е сниман клипът на Flowers, е използвана от Хемсуърт, за да изневерява на Cyrus с други жени. Не на последно място песента е публикувана навръх рождения ден на Лиам на 13 януари.

Мислеше си, че ще ме нараниш, но ме направи по-силна

Друга раздяла след над 10-годишна връзка седи зад следващата песен - Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53. Тя е колаборация на колумбийската изпълнителка Shakira и аржентинския DJ Bizarrap и излиза само два дни преди парчето на Майли Сайръс на 11 януари тази година. Сред публиката песента е позната като Out of your league ("Извън лигата ти") и Pa' tipos como tú ("За типове като теб"). В текста към нея известната колумбийка препраща многократно към провалената си връзка с вече бившия испански футболист Жерар Пике, с когото се разделиха през 2022 г. след 12 години заедно и две деца.

В песента Shakira се обръща директно към бившия си и му обяснява, че никога не би се върнала при него и че много по-рано е трябвало да "изхвърли тази котка". Чрез текста си тя признава: "Когато имах нужда от теб, ти ми даде най-лошата своя версия." Във втората част на песента дори директно заявява, че "ти ме остави с майка си като съсед" като намек за това, че бившият испански национал премества майка си в съседната на Shakira къща, докато са все още заедно. В песента тя препраща и към скандала с обвиненията за укриване на данъци в Испания, който наскоро приключи със споразумение и глоба от 7.3 млн. евро за нея.

Чрез текста на Pa' tipos como tú се нарушава и едно неписано правило да не се намесва новата приятелка на бившия. На няколко места Shakira реферира към новата половинка на Пике, Клара Чиа. И прави сравнения между нея и себе си, като казва, че бившият ѝ е "разменил Ferrari за Twingo" и "Rolex за Casio". Това дори създава извън музикалния бизнес т.нар. "ефект Shakira", който води до многократно увеличение на разпознаваемостта в социалните мрежи и на четирите бранда. Не само това, а и самият Пике отговаря на бившата си, като се появява, карайки автомобил Twingo, носейки часовник Casio.

Видеото към хита се превръща в най-гледаното в YouTube латино парче за първите 24 часа (63 млн.) от пускането му, както и достигналото най-бързо (за по-малко от три дни) първите си 100 млн. гледания. В Spotify е най-стриймваната за първия ден (14.39 млн.) и първата седмица (80.65 млн.) песен на латино изпълнител. В класацията на платформата за стрийминг парчето се нарежда на 9-а позиция за цялата 2023 г. На Latin Grammys през тази година "53" грабва наградите за песен на годината и поп песен на годината.

Виж колко ти отива да си необвързана

И следващата песен е продиктувана от поредната раздяла, но по-скоро от момента, в който колумбийската изпълнителка Karol G се чувства вече излекувана. През 2021 г. тя се разделя с приятеля си, също латино изпълнител - Anuel AA. Тогава тя споделя, че е разбита, и така създава по думите ѝ "едни от най-тъмните си парчета". По същото време тя работи и по бъдещия си албум, който в крайна сметка получава името на може би най-положителната песен от него - Mañana será bonito ("Утре ще е красиво").

В текста на песента Karol G "надъхва" лирическата героиня, като ѝ припомня, че "даде всичко, а той те предаде", както и "прости най-голямата му грешка, а сега те излъга отново". Колумбийката продължава със "защото лъвът беше просто котенце, / защото днес небето изглежда чисто, / и никой не може да помрачи твоя блясък".

Във втората част на песента La bichota, както още е позната латино дивата по името на нейна песен от 2021 г., обяснява, че е красива и че усмивката ѝ отива. Продължава с подканата "погледни в огледалото, колко добре изглеждаш. / Необвързана си, виж колко ти отива".

В Spotify парчето до момента е слушано над 100 млн. пъти, докато в YouTube е събрало 41 млн. гледания, но без официално видео, а само визуализация. През първата седмица от излизането песните от самия албум събират 118.73 млн. слушания само в САЩ. Това го прави най-слушания в Щатите за една седмица на латино изпълнителка.

Ще дойде ден, в който ще сме заедно

Следващата песен не е резултат на раздяла или поне изпълнителката ѝ не го е обявявала официално досега. През 2023 г. шведката Loreen дори печели за втори път песенния конкурс Eurovision с Tattoo, с което се превръща в първата жена, която постига това, и едва втория изпълнител след Johnny Logan, който през 80-те печели два пъти първото място за Ирландия. С победата на Loreen от тази година Швеция изравнява Страната на детелините по брой победи - седем.

На песенния конкурс Tattoo печели с 583 точки, а в деня след големия финал събира над 4.3 млн. слушания само в Spotify, с което чупи рекорда за най-много стриймвания, постигани някога за един ден от песен, участвала в "Евровизия". Самата Loreen постига друг рекорд - най-голям брой стриймвания, достигани някога за един ден от шведска изпълнителка. Към днешна дата песента е постигнала над 377.3 млн. слушания в Spotify и 40.2 млн. "гледания" (няма официално видео, а само аудио) в YouTube. Видеата с живите изпълнения в официалния канал на "Евровизия" пък са събрали други 40.1 млн. гледания.

Изпълнителката не определя песента си като break up хит, а по-скоро като такава "за любов". Тя оставя всеки да я интерпретира както пожелае, но пред NME обяснява: "Това, което се опитвам да кажа, е, че няма ден без нощ и няма любов без обратното. Всичко това е необходимо."

В действителност чрез текста ѝ лирическата героиня се обяснява в любов на любимия, но още в самото начало става ясно, че "не искам да си тръгвам, / но скъпи, и двамата знаем, / че това не е нашето време. / Време е да си кажем "сбогом". И докато тези редове още в самото начало да задават минорен тон, следващите са по-скоро положителни и връщат надеждата. Loreen пее "докато се срещнем отново, / защото това не е краят. / Ще дойде ден, / когато ще намерим своя път".

Пусни ръката ми с усмивка

Спорно е дали следващата песен е положителна и "надъхваща" след раздяла. "Нищо не е вечно" на Папи Ханс той самият определя като "тъжна". В текста ѝ Константин Трендафилов, каквото е истинското име на изпълнителя, говори за раздяла, след като двама влюбени взаимно са се наранили. "Всяко здрасти има чао / и сърцето ти без мен ще бие", пее той и по-скоро натъжава слушателите си и продължава "време е за моето сърце / да спре в твоя такт да бие".

"Нищо не е вечно" е част от трилогия от песни, в които Папи пее все за раздяла. Запознатите с творчеството му ги определят като следващо ниво в музикалната му кариера, която започна с песни с по-комерсиални текстове като "Кекс" и "Нямаш ли пари". За песните от миниалбума "Терапия", както Ханс озаглавява трилогията, изпълнителят казва, че ги е писал в един от най-мрачните периоди от живота си, но не потвърждава дали са писани след раздяла.

Въпреки провокиращия тъга край в отношенията на лирическия герой с половинката му, песента по-скоро оставя положително усещане, че въпреки края "беше хубаво". Из текста откриваме "ако те моля за едно / пусни ръката ми с усмивка", "ако днес го преживеем, / времето ще го измие" и " май е време да си кажем / беше ми приятно".

Все още няма коментари
Нов коментар