🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирмите очакват задържане на цените

Компаниите стават по-резервирани, показват бизнес анкетите на НСИ, а подобрение в нагласите има само сред търговците

Сред търговците на дребно преобладават очакванията цените да остават без промяна, но около 20% все още предвиждат ръст
Сред търговците на дребно преобладават очакванията цените да остават без промяна, но около 20% все още предвиждат ръст
Сред търговците на дребно преобладават очакванията цените да остават без промяна, но около 20% все още предвиждат ръст    ©  Георги Кожухаров
Сред търговците на дребно преобладават очакванията цените да остават без промяна, но около 20% все още предвиждат ръст    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Сред производители и търговци преобладават нагласите цените да се задържат през следващите месеци, но немалка част все още предвиждат повишения.
  • Общият бизнес климат се запазва на нивото от миналия месец на фона на по-резервирани нагласи на фирмите.
  • Несигурността и липсата на кадри остават широкоразпространени във всички сектори.

След почти две години на извънредно висока инфлация напоследък темповете на поскъпване постепенно се успокояват, а знак че тази тенденция ще продължи, сега идва и от компаниите. Ако доскоро мнозинството от мениджърите предвиждаха покачване на цените, сега във всички сектори нагласите са те да се задържат през следващите месеци, показват резултатите на редовните бизнес анкети на НСИ. Инфлацията на годишна база през май падна до малко над 10%, а прогнозите са скоро да слезе до едноцифрени нива.

Забавянето на икономическата активност пък вече започва да се чете в нагласите на фирмите. След като през последните месеци тенденцията беше към подобряване на бизнес климата, през юни оценките за икономическата среда остават почти без промяна спрямо предходния месец. Нагласите се подобряват единствено в търговията, докато в останалите сектори се влошават или остават без промяна. Въпреки това рязък спад все още не се наблюдава никъде, а нивата остават сравнително високи за последната година. Сред мениджърите също така преобладават очакванията за по-голяма активност, които обаче са в разрез с прогнозите за продължаващо охлаждане на икономиката.

Общата несигурност, която започна с пандемията и продължи с прекъснатите вериги за доставки заради войната в Украйна, остава най-голямото затруднение за фирмите, показват анкетите на НСИ. А през последната година като все по-сериозен проблем се очертава и липсата на кадри.

Оптимизъм само в търговията

Нагласите в промишлеността остават без промяна спрямо миналия месец, когато достигнаха най-високо ниво за последните близо две години. Производството на промишлените предприятия през последните месеци вече се свива в сравнение с година по-рано, показват данни на НСИ. Въпреки това компаниите остават оптимисти по отношение на своето състояние, макар да отчитат по-малко поръчки и да предвиждат спад на активността. Увеличава се до над 34% делът на анкетираните предприятия, които изпитват недостиг на работна ръка, което е вторият най-разпространен проблем в сектора след общата несигурност. По отношение на цените повечето мениджъри очакват те да останат на сегашното си ниво, а малка част - да се повишат.

През юни бизнес климатът в строителството е с 2.3 пункта надолу спрямо предходния месец заради резервирани нагласи на предприемачите за състоянието на фирмите и за активността в сектора. Освен несигурността основните пречки тук остават скъпите материали и недостигът на работници. Сред мениджърите преобладават очакванията продажните цени да се задържат през следващите месеци.

Търговията на дребно е единственият сектор, в който нагласите се подобряват през юни, като общият показател за бизнес климата се покачва с 2.4 пункта според анкетите на НСИ. Въпреки спада в оборота на търговците, който статистиката отчита през последните месеци, нагласите сред фирмите се подобряват, като очакванията за състоянието на бизнесите е добро. Несигурността, конкуренцията и недостигът на работна сила остават най-големите затруднения за бранша, макар този месец и трите да са с по-малка тежест. И тук сред мениджърите преобладават очакванията за задържане на цените, но около 20% от тях все още предвиждат покачване.

Фирмите в сектор услуги са с по-негативни оценки за състоянието на своите бизнеси, което понижава общия показател за средата в сектора с 1.4 пункта. Въпреки това мениджърите оценяват търсенето като благоприятно и очакват то да се увеличава. Проблемите за доставчиците на услуги не са по-различни - несигурност, конкуренция и липсата на кадри. Множеството от анкетираните фирми очакват цените да останат без промяна, а сравнително малък дял - да продължат да растат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pqg1445453832477391 avatar :-|
    Александър Петков

    Съвсем скоро ще си променят нагласите.

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    Задържане, хаха. Данните от Германия са за дефлация при цена на производител. След няколко месеца и в цените за крайни клиенти. Търсенете спада, лихвите работят. Дори няма нужда повече да ги вдигат, но ако ги вдигнат може и да пренатегнат ластика и да се скъса.

    Нередност?
Нов коментар