Децата и парите: Епизод 10 - Как да бъдем разумни и отговорни потребители

Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia и Вера Петканчин от JA Bulgaria отговарят на въпросите на 18-годишната Катерина Василева за това как да правим осъзнати избори, когато пазаруваме, и можем ли да намалим щетите върху околната среда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Етиката на пазаруването, справедливата търговия, кръговата икономика и зеленото предприемачество. На това е посветен последният епизод от първия сезон на поредицата за образователни финанси "Децата и парите". В него говорим за това как изборите, които правим като потребители, влияят на околната среда и чрез тях можем да спрем или забавим огромните вреди, които ние, хората, нанасяме върху нея.

Има ли формула, по която можем да пазаруваме по-осъзнато и отговорно към природата, и как можем да помогнем на другите около нас да променят навиците си. Това пита 18-годишната Катерина Василева, ученичка в природо-математическата гимназия в Благоевград.

Гостуват Симона Стилиянова, която поддържа блога и инициативата Zero Waste Sofia, в които дава съвети и препоръки за отговорно и устойчиво потребление. И Вера Петканчин, която е оперативен директор на неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria и има богат опит в създаването и управлението на проекти в сферата на предприемачеството, образованието, опазването на околната среда и връзките между тях.

Те разказват своя личен и професионален опит за това как намаляват собствените си отпадъци и как да изискваме от компаниите и правителствата да бъдат по-прозрачни и отчетни за политиките си към опазване на природата.

Подкастът "Децата и парите" е съвместен проект на "Капитал" и неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria, която разработва образователни програми в сферата на финансовата грамотност и предприемачеството. А идеята му е да е в помощ на деца и родители, когато разговарят у дома за парите и тяхната стойност.

В рамките на десет епизода ще си говорим за ролята на парите в нашия живот, как децата могат да участват активно в планирането на семейните финанси, как да спестяват и да инвестират, как работят банките, как се движат парите в икономиката и дори какво е нужно, за да започнеш собствен бизнес.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Децата и парите" в Spotify, Apple Podcasts или ни последвайте в SoundCloud. Можете да следите подкаста и като добавите този RSS фийд във вашата програма за подкасти.

"Децата и парите" се реализира с подкрепата на MasterCard. Обратна връзка за "Децата и парите" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

P.S. Разговорът със Симона Стилиянова, Вера Петканчин и Катерина Василева е записан на 9 юли.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал