Децата и парите: Епизод 9 - Как работят банките

Главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Теодора Петкова отговаря на въпросите на 17-годишната Елена Захариева за депозити, кредити, лихви и как се движат парите в банковата система

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви видове банки има, как функционират те, как се движат парите в банковата система и каква всъщност е ролята на банките в нашия живот? На тези големи въпроси е посветен новият епизод на образователния подкаст за практични финанси "Децата и парите".

Въпросите задава 17-годишната Елена Захариева, която е ученичка в Националната търговско-банкова гимназия в София. А гост е Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Уникредит Булбанк.

В епизода ще чуете каква е разликата между простата и сложната лихва, защо намаляват лихвите по депозитите, какви ще са ефектите, ако станат отрицателни, и ще измести ли електронното банкиране стандартното до края на десетилетието.

Подкастът "Децата и парите" е съвместен проект на "Капитал" и неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria, която разработва образователни програми в сферата на финансовата грамотност и предприемачеството. А идеята му е да е в помощ на деца и родители, когато разговарят у дома за парите и тяхната стойност.

В рамките на десет епизода ще си говорим за ролята на парите в нашия живот, как децата могат да участват активно в планирането на семейните финанси, как да спестяват и да инвестират, как работят банките, как се движат парите в икономиката и дори какво е нужно, за да започнеш собствен бизнес.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Децата и парите" в Spotify, Apple Podcasts или ни последвайте в SoundCloud. Можете да следите подкаста и като добавите този RSS фийд във вашата програма за подкасти.

"Децата и парите" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Децата и парите" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

P.S. Разговорът с Теодора Петкова и Елена Захариева е записан на 8 юли.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sujuk_gerberite avatar :-|
    Суджук Герберите
    • - 1
    • + 1

    Да, точно на Капитал ще разчитам да обясни на дете как работят банките.
    Предпочитам да му пусна интервю на Цветан Василев.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал