🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държава от карти

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"За тези, които са стигнали до върха на хранителната верига, не може да има милост. Има само едно правило - удряй или ще бъдеш удрян." Този цитат от сериала House of Cards пасва добре на случилото се тази седмица по горните етажи на българската пирамида от власт и бизнес. Два сюжета от последните дни - и двата свързани с прокуратурата, показаха, че зад поизцапаните завеси на публичността се води яростна битка за власт и влияние. Битка, в която правилата са само привидни.

В единия сюжет държавата започна война с всички средства срещу собственика на "Национална лотария" Васил Божков. Едновременно се включиха няколко различни институции. Прокуратурата и полицията участваха с повдигане на обвинения, задържане на няколко човека и обявяване на самия Божков за международно издирване, а заедно с това парламентът прие на първо четене закон за забрана на частните лотарии. Това е засега последният етап от интрига, която започна преди два месеца, и резултатът от нея е, че една от знаковите фигури на българския преход, която носи белези от всичките му недостатъци, вече е извън играта. Какво точно се случи и какви са причините за това, вижте тук.

Другият важен сюжет от последните дни - атаката на главния прокурор срещу президента Румен Радев, на пръв поглед изглежда подобен, но това е само привидно. Общото в двата случая е участието на Иван Гешев, но разликата е много съществена. В случая с Божков се атакува човек, който трудно може да предизвика съчувствие. Част от причините за атаката срещу него може и да са свързани с пренареждане на хазартния пазар, но данните срещу него за укриване на данъци и подозренията за това как е постигал влиянието си в хазартния бизнес наистина заслужават да бъдат проверявани. Това по принцип, ако прокуратурата и държавата като цяло работеха изцяло в интерес на хората. Но с президента е много по-различно.

За случая с държавния глава е подходящ друг цитат от сериала House of Cards - "Демокрацията е много надценена". Преди няколко дни главният прокурор започна фронтална атака срещу президента, като първо сезира Конституционния съд да се произнесе по въпроса за какво може да бъде разследван държавният глава (за сведение, според конституцията - за нищо) и след това разпространи записи от негови телефонни разговори с шефа на военно-въздушните сили. Посланието беше кристално ясно. Президентът е единственият човек на висока държавническа позиция, който е критичен към сегашния модел на безконтролна прокуратура. Нейната огромна сила в момента й позволява да има влияние върху всички останали власти - изпълнителна и законодателна. Върху отделни политици и цели партии.

При избирането на Гешев за главен прокурор Румен Радев директно заяви, че ще работи за промяна в конституцията, която да ограничи властта на държавното обвинение. И отговорът не закъсня. Конституционният съд е органът, който заедно с парламента може да свали президента от власт. Питането на Гешев до него е директна заплаха, че главният прокурор не би се поколебал да опита подобен ход. Освен ако Румен Радев не стане послушен. Освен ако изведнъж не престане да бъде критичен към прокуратурата.

Историята с изваждането на Васил Божков от голямата игра в хазарта е интересна, но в нея няма да има някакъв по-грандиозен финал - пикът й беше тази седмица. Тази с президента обаче е доста по-важна и ще продължи да се развива. Нейният ход ще бъде до голяма степен показателен за това какво ще се случи през следващите месеци, а вероятно и години в българската къща от карти - дали ще победи статуквото, или плахият опит за някакъв прогрес ще я срути, за да построи нещо по-стабилно.

Все още няма коментари
Нов коментар