Галъп: "Продължаваме промяната" е трета, но с най-голям потенциал за ръст преди вота

Заради антиковид мерките Радев губи малко от подкрепата си и вторият тур на президентските избори изглежда по-вероятен

Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Мая Манолова
Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Мая Манолова
Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Мая Манолова    ©  Капитал
Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Мая Манолова    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Статията е обновена в неделя следобед с данни от проучването и на агенция "Екзакта"

ГЕРБ увеличава преднината си пред останалите партии, а "Продължаваме промяната" е трета, с близък резултат до втората - БСП. Тези тенденции от последното проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за сайта OFFNews.bg, публикувано в събота, не са изненадващи и се припокриват с констатираното и от други агенции.

Новият ъгъл е, че партията на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев има най-голям резерв за значително увеличение на резултата, като една четвърт от колебаещите се избиратели са склонни евентуално да ги подкрепят. Подкрепата за новата формация, изглежда, не е спаднала след решението на Конституционния съд да обяви министерския пост на Петков за "невалиден" заради двойното му гражданство - напротив, партията дори е увеличила подкрепата си.

Преизбирането на президента Румен Радев още на първи тур изглежда все повече под въпрос, сочи още проучването на "Галъп". Избирателната активност е достатъчно висока, за да бъде подобна предпоставка налице, но подкрепата за него спада под 48% при над 50% в края на октомври. Така, изглежда, имиджът на Радев все пак малко е пострадал заради непопулярните ограничения, наложени от служебния кабинет заради поредната ковид криза.

Партиите на статуквото стягат редици

"Галъп" е първата агенция, която публикува свое проучване на финалната права преди изборите 2 в 1 след седмица, на 14 ноември. Според данните от него ГЕРБ е успяла да мобилизира значително своите избиратели и увеличава резултата си с почти 2 пункта, като води с отчетлива разлика пред БСП.

В сравнение с последното изследване на агенцията, което бе публикувано на 21 октомври, се вижда, че БСП, ДПС и "Продължаваме промяната" също завишават с малко резултата си в последните две седмици, докато "Демократична България" и ИТН отчитат известен спад. БСП засега води пред новата партия на Петков и Василев с 2%, но не е ясно как ситуацията с COVID-19 и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат на левицата.

Скрити резерви

Освен това "Продължаваме промяната" демонстрират най-високи шансове да получат подкрепата на колебаещите се избиратели, като почти всеки четвърти казва, че може да гласува за тях. Става дума за над 15% от гласоподавателите, които казват, че ще гласуват или че по-скоро ще гласуват, но все още не са избрали за коя партия биха дали гласа си (58.2% казват твърдо, че ще гласуват за парламент, а още 20% - че по-скоро ще гласуват). На второ място по потенциал се подрежда пък "Демократична България", следвана от партията на Слави Трифонов и ГЕРБ. Така перспективите на тези формации зависят от мобилизацията, която ще успеят да постигнат в последната седмица на кампанията.

Коалицията "Изправи се...", чийто резултат пада от 3.7 на 3.1%, се отдалечава все повече от линията за парламента. Малко по-добър резултат в сравнение с последното проучване има "Възраждане" (3.3%), която е националистическата партия с най-висок резултат, но все още значително под 4-процентния праг. Все пак там са възможни изненади, смятат социолози.

Ако прогнозата на "Галъп" за парламента е точна, то това означава, че за да бъде формирано правителство около "Продължаваме промяната", ще е нужна подкрепата и на трите формации - ДБ, ИТН и БСП. От друга страна, ГЕРБ и ДПС също са далече от нужните 121 гласа и ще имат нужда от гласовете на още една партия.

Екзакта: "Продължаваме промяната" и БСП в спор за второто място

В неделя второ проучване публикува и"Екзакта", което показва не толкова съществени разлики спрямо предишното изследване на агенцията от 14 октомври. ГЕРБ е лидер, а спорът за второто място остава между "Продължаваме промяната" и БСП, като новата партия има малка преднина. "Екзакта" не регистрира отлив на доверие сред сегашните избиратели на ПП след обявяване на решението на КС, свързано с канадското гражданство на Кирил Петков. Левицата пък според агенцията е успяла да мотивира електората си на максимум, но ковид вълната и машинното гласуване може имат неприятна роля за подкрепата на БСП - почти всеки втори неин избирател казва, че се притеснява от заразата, а всеки трити - от машинното гласуване.

На трето място остават ИТН, които обаче отчитат спад от почти 3% в рамките на три седмици. С около процент е намаляла подкрпата и за ДБ, които ще спорят с ДПС за четвъртото място.

Всички други формации остават под чертата за парламента, като се забелязва, че "Възраждане", която води свръхактивна кампания против ковид мерките, е успяла да увеличи подкрепата си до 3%, но все още е под 4-процентната граница.



Агенцията за пръв път измерва и подкрепата за президентския вот. Резултатите не са значително по-различни от тези на "Галъп". Радев е на ръба за преизбиране от първи тур (48% подкрепа), но това ще зависи от избирателната активност, която според "Екзакта" може и да не е особено висока, ако се съди по вялия интерес към кампания. Агенцията все пак не прогнозира точнен процент. Според нейните анализатори при блотаж Радев има много по-добри шансове (63.5%) от проф. Герджиков (36.5%).

Разколебаване в подкрепата за Радев

Зелените сертификати, които служебният кабинет бе принуден да въведе като мярка срещу острия ръст на четвъртата ковид вълна в България, се приеха силно негативно от много хора и бизнеси и това, изглежда, все пак е рефлектирало, макар и не твърде силно, върху имиджа на президента Радев. Според проучването на "Галъп" той губи около 3.5 пункта подкрепа и тя спада под 48% при над 51% преди две седмици. Основният му опонент проф. Анастас Герджиков качва около 2.5 пункта подкрепа, но остава далече зад настоящия президент.

Според проучването на агенцията заявената активност за президентските избори е висока - 57.1% казват, че ще гласуват със сигурност, а още около 20% се колебаят. От агенцията отбелязват, че това са дялове не на база формалния избирателен списък, а на база реално пребиваващите в България хора с избирателни права - които едва ли са повече от 5.5 милиона. Те показват потенциално гласуване на около 3.2 милиона души. Дали то ще приближи и към прага от около 3.4 милиона (който е едно от условията да няма балотаж според формалния избирателен списък) зависи от последната седмица на кампанията и от актуалната ситуация с COVID-19 към 14 ноември. Но при спадаща подкрепа за Радев е под съмнение дали той ще получи над 50% от гласовете и балотажът изглежда вероятен.

Другите кандидати за президентския пост остават далече назад, но при предстоящ балотаж би било от значение накъде ще се насочат те. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също увеличава малко подкрепата си и тя вече достига 8.5%, докато тази за подкрепения от ДБ кандидат Лозан Панов спада до 5.7%.Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

Изследването на "Галъп" е проведено между 23 и 31 октомври по поръчка на сайта OFFnews, сред 1081 души по метода "лице в лице" от "Галъп Интернешенъл Болкан". Абсолютната максимална грешка е ±3,0% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места от цялата страна. Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп". Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wtq17649538 avatar :-|
    wtq17649538
    • - 3
    • + 3

    "Ако прогнозата на "Галъп" за парламента е точна, то това означава, че за да бъде формирано правителство около "Продължаваме промяната", ще е нужна подкрепата и на трите формации - ДБ, ИТН и БСП."

    Цитираното изречение ще е верно и ако "Продължаваме промяната" се замени с всека от останалите 3 партии. Та защо се внушава за некакво евентуално правителство около ПП, което стои на масата? Ясно е, че са новите ви любимци, може би по ВЕИ/американска линия, но не го демонстрирайте толкова явно.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    4П на Киро и Асен е поредният политичиски балон- месия, който е обикнат от Капитал, защото му е отредена ролята на ракета-носител на ДБ. Както в късите НС тая функция трябваше да изпълнят Слави и Мая. Тогава не стана. Сега също няма логика да стане. Но пък има желание в излишък.

    Единственият реален шанс на ДБ да помирише власт е да пристане отново на баце.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 2

    Икономедия стана глашатай на ПППП. А доскоро беше на ДБ. Какво се случи, та ги загърби и се хвърли на шията на министрите?
    Нищо. Обикновена мимикрия!
    ДБ са сигурни в НС, но нямат шанс да се отлепят от последното място. Затова пропагандните усилия са насочени към ПППППП, която се планира да е поредния гостоприемник на политическия паразит ДБ, за да долази отново до властта.
    Първо такъв беше ГЕРБ, когато Христо Иванов беше вицепремиер в служебното на Плевнелиев и министър в Борисов-2. След това за тая функция Исономедия спрягаше партиите на Слави и на Мая - т.н. партии на протеста, - които обаче се провалиха. Сега трети път - майка и баща - е гласена партията-еднодневка на министрите.

    Някой знае ли, всъщност, какво планират като политики по отношение на ковида, военните заплахи, притоплянето на Истанбулската конвенция, разправиите с Македония както ПППП, така и ДБ, ако дойдат на власт?
    Никой не знае. Затова отново ще бъдем изненадани. Явно неприятно. Отново.

    Нередност?
  • 4
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 1

    Верно манипулирате. Социолозите дават на Асен трето място, на Христо - последно, а Мая и дружина изобщо не се класира. Защо тогава снимката на Кирил е втора, на Христо е преди Карадайъ и какво прави там Мая?

    Нередност?
  • 5
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Съответните органи на държавната власт прилагат (без необходима защита срещу щети) неправилен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане.
    Дори десетки пъти да се проведат избори в Република България, злокобната парична процедура причинява щети. Всички сме жертви на сгрешена държавна употреба на пари.
    При създадената обстановка, очакването за устойчиво развитие на Република България е заблуда.
    Защо се запазва неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане?

    При всякакъв резултат от избори, основните ситуации са две:

    Първа: Запазването на неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане създава щети.

    Втора: Подобрението на методът за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане подсигурява устойчиво развитие на Република България.

    Нередност?
Нов коментар