На фона на повишаващите се цени САЩ ще забранят вноса на руски петрол

Германия е против подобен тип санкции на европейско ниво

Русия заплаши да прекрати газовите доставки за Европа и предупреди, че цената на петрола може да се изстреля до 300 долара за барел, ако Западът ескалира икономическата си война с Москва, като забрани вноса на енергия.
Русия заплаши да прекрати газовите доставки за Европа и предупреди, че цената на петрола може да се изстреля до 300 долара за барел, ако Западът ескалира икономическата си война с Москва, като забрани вноса на енергия.
Русия заплаши да прекрати газовите доставки за Европа и предупреди, че цената на петрола може да се изстреля до 300 долара за барел, ако Западът ескалира икономическата си война с Москва, като забрани вноса на енергия.    ©  Reuters
Русия заплаши да прекрати газовите доставки за Европа и предупреди, че цената на петрола може да се изстреля до 300 долара за барел, ако Западът ескалира икономическата си война с Москва, като забрани вноса на енергия.    ©  Reuters

САЩ са готови да наложат забрана на вноса на руски петрол без подкрепата на европейските си съюзници. Очаква се това да стане още тази вечер, след като в понеделник американският президент Джо Байдън е провел видеоконференция с лидерите на Франция, Германия и Великобритания относно въвеждането на забрана за вноса на петрол от Русия.

От своя страна Русия заплаши да прекрати газовите доставки за Европа и предупреди, че цената на петрола може да се изстреля до 300 долара за барел, ако Западът ескалира икономическата си война с Москва, като забрани вноса на енергия. В момент когато европейските лидери се подготвят за среща във Версай в четвъртък, на която ще обсъждат как Старият континент да се освободи от зависимостта си от руски газ и петрол, Москва предупреди, че подобни стъпки могат да бъдат катастрофални за глобалния пазар.

Скок на цените

Заради обмислянето на забраната на внос от страна на САЩ и ЕС, както и поради забавянето на иранската ядрена сделка и връщането на иранския петрол на световните пазари цената на нефта се покачи в понеделник до най-високата си стойност от 2008 г. от 139 долара за барел.

Европа е далеч по-зависима от вноса на суров петрол и природен газ от Русия от САЩ, като внася около 40% от газа и 30% от петрола от там. Германия, която е най-големият купувач на руски суров петрол, отхвърля плановете за забраната на вноса. В понеделник канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия ускорява плановете си да разшири употребата на алтернативни енергийни източници, но не може да спре вноса на руска енергия за една нощ.

В неделя председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси заяви в писмо, че камарата проучва законодателство за забрана на вноса на руски петрол, както и че Конгресът възнамерява тази седмица да гласува помощ от 10 млрд. долара за Украйна в отговор на руската инвазия. Запитан в неделя дали САЩ са изключили възможността за едностранна забрана на вноса на руски петрол, държавният секретар Антъни Блинкен заяви следното: "Няма да изключвам предприемането на действия по един или друг начин, независимо от това какво правят те, но всичко, което сме направили, започва с координация със съюзници и партньори."

Газът и европейската промишленост

Последният скок на цените на петрола и газа заплашва с рязко повишаване на разходите за европейската промишленост. Никълъс Сноудън, анализатор в Goldman Sachs, заявява пред Financial Times, че новият скок на цените е създал "много потискаща среда" за всяка енергоемка индустрия в Европа, като алуминият е "на първо място в списъка".

За да бъде преобразуван основният компонент на алуминия, алуминиев оксид, в рафиниран метал, е необходимо голямо количество електроенергия. Перспективата за ограничаване на предлагането доведе до рекордно високи стойности на алуминиевия оксид - над 4000 долара за тон в понеделник. Според Goldman Sachs високата цена на електроенергията вследствие на покачващите се цени на газа вече са довели до закриването на 900 хил. тона от капацитета за производство на алуминий и 700 хил. тона цинк в Европа.

Високите цени на петрола доведоха до спад на акциите на авиокомпаниите в понеделник. Акциите на Ryanair спаднаха със 7%, което доведе месечните загуби на компанията до 30%. Wizz Air заяви в понеделник, че ще промени своята политика относно хеджирането и ще започне да плаща фиксирана цена, за да покрие 40% от необходимото си гориво през следващите три месеца. Според S&P Global Commodity Insights цената на самолетното гориво се е покачило до най-високите нива от 2008 г. насам и е достигнало 1166 долара за тон.

Електричеството е третият най-голям разход за производителите на автомобили след разходите за труд и суровини. Освен от по-високата цена на електроенергията, необходима за функционирането на заводите, компаниите ще бъдат засегнати и от нарастващите производствени разходи на доставчиците - от стомана и алуминий до пластмаси и стъкло. Доминик Трайб от консултантската фирма Vendigital изчислява, че общите разходи на производителите на автомобили могат да нараснат с до една пета през следващите месеци. Не се очаква разходите за електроенергия за автомобилните производители да се покачат незабавно, тъй като повечето заводи купуват електроенергия в аванс, обикновено за едно тримесечие. Поради това е малко вероятно цените на газа да доведат до повишаване на цените преди следващия месец, но за сметка на това ще отнеме повече време, за да се понижат, след като цената на синьото гориво се понижи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antonst avatar :-|
    Антон Стойков

    И още днес американски представители организират среща къде??? Във Венецуела. Ще молят Мадуро!!! за петрол. Защото като не купуват от Русия все от някъде трябва да взимат петрол. Този, същичт Мадуро, който според янките е нелигитимен и заради него Венецуела е под какви ли не санкции.
    Интересно ще стане ако той вземе да им откаже. После янките имат само един избор...Иран е тук ще стане весело...
    Или ще накарат канада да купува руския нефт, а те да го купуват от тях, за да не купуват от русия....
    лошото е, че "парсата" ще е при нас и други като нас бедни държави...

    Нередност?
Нов коментар