Подкаст: Превземането на българската граница

Как властта започна да аутсорсва ключови дейности към бизнесмени, свързани със силовите структури - коментар на Йово Николов

Аутсорсването на фитосанитарния контрол е лишило държавата от нереализирани приходи за 200 - 300 млн. лв. за десетилетие
Аутсорсването на фитосанитарния контрол е лишило държавата от нереализирани приходи за 200 - 300 млн. лв. за десетилетие
Аутсорсването на фитосанитарния контрол е лишило държавата от нереализирани приходи за 200 - 300 млн. лв. за десетилетие    ©  Мирослав Михайлов, ''Свободна Европа'
Аутсорсването на фитосанитарния контрол е лишило държавата от нереализирани приходи за 200 - 300 млн. лв. за десетилетие    ©  Мирослав Михайлов, ''Свободна Европа'
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как граничния пункт с Турция - Капитан Андреево, умишлено беше предаден от държавата на емблематични за прехода фигури - за това говорим в този епизод на подкаста "Гласът на Капитал". Казусът "Капитан Андреево" беше представен от бившия премиер Кирил Петков като една от най-големите корупционни схеми и зад това прозря усещането, че изсветляването му е действителната причина за свалянето на правителството.

В темата на броя на тазседмичния "Капитал" можете да проследите всички линиите на схемата. Почти милион камиони годишно са минавали при съмнителен контрол и подозренията са за потенциална контрабанда за милиарди.

Гост в подкаста е разследващият журналист Йово Николов, с който говорим за това как стана възможно "превземането" на границата, но и реално на цялата държава, чрез аутсорсването на държавни дейности през фирми, свързани с лицата на прехода.

Ще чуете още:

  • В каква връзка изскочиха имената на Христофорос Аманатидис-Таки, Красимир Каменов-Къро и Размиг Чакърян-Ами във връзка с "Капитан Андреево"?
  • Каква точно е схемата на границата и как и кога държавата я е позволила?
  • Как се създаде моделът, който позволи хора, свързани със силовите структури, да имат общо с държавни и общински дейности?
  • И има ли как да се прекрати?

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар