🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Поредно лято с политическа криза

Със 123 гласа ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" свалиха правителството на Кирил Петков с вот на недоверие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първи път в новата българска история правителство беше успешно свалено след вот на недоверие. Точно половин година след като встъпи в длъжност, кабинетът на Кирил Петков вече няма да управлява и се очаква премиерът да подаде оставката си в понеделник, 27 юни. Дотук се стигна, след като троянският кон в четворната коалиция в лицето на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) напусна формацията. По време на вота в сряда ясно си пролича новото мнозинство, сформирано между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Събитията в Народното събрание бяха съпроводени и с такива извън него. Хиляди хора излязоха да изразят гражданската си позиция в подкрепа на правителството на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Така, макар промяната да беше (засега) осуетена, настроенията показват, че търпимостта на хората към статуквото намалява с всеки изминал ден. Разделение обаче имаше и на площадите. От другата страна на Народното събрание, значително по-малобройни, бяха симпатизантите на ДПС и "Възраждане", докарани с автобуси. Те дори бяха поздравени лично от депутата от ДПС Делян Пеевски, който отиде на работа специално за да гласува вота на недоверие.

Тази седмица в подкаста "Гласът на "Капитал" обсъждаме с журналистите Румяна Червенкова и Полина Паунова защо хората излязоха на площада пред Народното събрание и какво ще се случи на политическата сцена в България през следващите месеци. Повече може да прочетете и в тазседмичната тема на броя на "Капитал".

В този епизод ще чуете още:

  • Какви са приликите и разликите между протестите сега и тези през 2020 г.?
  • Какви са процедурите за сформиране на правителство и кога е вероятно да се проведат следващите избори в България?
  • За всяването на страх от политиците в хората и смелостта да изразиш гражданска позиция.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 1

    Тошкото на Трифонов казва, че този случайник Лорер раздал 13 милиарда на фирми и фирмички последните месеци, без отчет пред коалицията. Караджов показва документи за над 200 обществени поръчки в които критерият цена не е определящ. И сега тези фирми и фирмички и офисния планктон в тях няма да излиза по сигнал да прави площадна демокрация? Че само собственикът на най-голямата частна поща у нас, който е видите ли министър може по сигнал да изкара цяла армия от служителите си на улицата. Една вихрушка в София в момента забогатява безсрамно на гърба на народа в провинцията и се чудите защо избирателите на другите партии ги карат с автобуси от провинцията. Смятате да я карате като противопоставяте хората извън София на охранените, оядените и хубаво облечени дрешковци в столицата?? Мислите, че като държите София може да управлявате?
    Интерсно е каква е разликата между Пеевски и Прокопиев?? Че единият няма червени бузки, а малко по-голямо шкембе? Мислите, че собсвеникът на този сайт не използва медиите си да манипулира, да разделя хората, да си поставя политическо представителство, което да му обслужва бизнес интерсите и да обслужва интереси на чужди държави у нас?? Някой ако може да ми каже с кое Пеевски е по-лош от Прокопиев?

    Нередност?
Нов коментар