Подкаст: Пет сценария за рецесията

Глобалната икономика се забавя и отражения ще има и в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Това, което не може да се реши с пари, може да се реши с много пари." За политиците в последното десетилетие тази фраза изглежда като панацея за икономическите проблеми. В опитите си да заглушат общественото недоволство обаче това невинаги се оказва правилното решение, а последствията вече се забелязват. Заливането с пари като мярка за стимулиране на икономиките покрай ковид пандемията спомогна за засилването на инфлацията. Сега в комбинация със скъсани вериги на доставки, зелени регулации и война икономистите прогнозират, че се задава рецесия. А решението на проблема с повече пари не работи просто защото ще създаде още инфлация, срещу която сега трябва да се борят централните банки.

В новия епизод на подкаста "Гласът на Капитал" говорим с финансовия журналист Николай Стоянов за възможните посоки на икономическо забавяне през пет различни сценария.

  • Инфлацията да мине от само себе си, а цените да се саморегулират.
  • Парично затягане или хората и фирмите да свият разходите си.
  • Политиците и централните банки не правят нищо, за да овладеят инфлацията.
  • Дълбока, но кратка рецесия, която води до скок в безработицата, фалити, лоши кредити, но и укротява инфлацията.
  • Стагфлация, която комбинира продължителна рецесия и инфлация.

И макар все още да няма данни за криза в България, инфлацията вече е тук и глобалното забавяне може да дойде по-късно, но не и да ни подмине. В подкаста ще чуете още какво бъдеще очаква българската икономика, а повече по темата може да прочетете и в броя на "Капитал".

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар