Подкаст: Нови милиарди, нови шкафчета... или този път не

България ще получи около 50 млрд. лева по плана и новите програми, но от новите управляващи, които и да са те, ще зависи дали ще продължи старият модел на харчене

За първи път от 3 години насам ковчежето с евро отново ще се отвори.
За първи път от 3 години насам ковчежето с евро отново ще се отвори.
За първи път от 3 години насам ковчежето с евро отново ще се отвори.    ©  Капитал
За първи път от 3 години насам ковчежето с евро отново ще се отвори.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новината тази седмица, че България ще получи по-малко пари по Плана за възстановяване всъщност се превърна в повод за политически спор за това кой е виновен - бившият премиер Бойко Борисов заяви, че това се случва заради "некадърността" на сегашните управляващи, а финансовият министър Асен Василев му отговори, че наистина парите ще бъдат загубени от некадърност - но не неговата, а тази на ГЕРБ.

Зад този дребен спор, се крие по-голямата тема - какво очаква България от новото шкафче с еврофондове, по какви линии и срещу какви реформи. За това ще говорим в този епизод на "Гласът на Капитал" с редактора в "Капитал" Огнян Георгиев.

Накратко, новия поток, който ще захрани икономиката на страната в условия на глобална криза, крие две опасности - парите да се похарчат за ненужни неща или да бъдат заграбени. А нажежената политическа обстановка в страната допълнително усложнява новата еврозадача, която имаме.

В епизода ще чуете още:

  • Колко средства очаква България в следващите години и по какви линии и срещу какви условия?
  • От какво зависи дали ще бъде различно този път усвояването на евросредствата?
  • Защо е ключов контролът при провеждането на обществени поръчки и какво завежда моделът на ГЕРБ?
  • Какви са тези реформи и какви закони трябва да се променят, за да се случат? Как България ще получи парите, ако няма действащ парламент?
  • Какви са възможностите на България за заеми по Плана?

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар