Подкаст с Асен Василев: Твърдо сме отрязали подшушвания отвън за "евроатлантическа" коалиция с ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Първа точка" е видеоподкаст на "Капитал" с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми. Разговорите можете да следите всеки четвъртък на живо от 16 часа на сайта на "Капитал" и във фейсбук страницата на "Капитал". Съдържанието е достъпно и на подкаст страницата ни, както и във всички аудиоплатформи: SoundCloud, Spotify, iTunes и Google Podcasts.

През коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" чужди посолства "подшушвали", че трябва да се направи "евроатлантическа коалиция с ГЕРБ". Това каза в интервю за подкаста на "Капитал" - "Първа точка", вицепремиерът в оставка Асен Василев.

Той не отговори на въпроса кои са тези посолства, но каза, че е "ясно за кои става въпрос". "Вчера даже имаше и изявление на Държавния департамент в тази посока", допълни вицепремиерът. И продължи: "Със сигурност е имало индикации от, нека да кажем коалиционните партньори, че е добре да се върви в тази посока. Ние твърдо сме ги отрязали", коментира Василев.

Интервюто с него можете да слушате тук и във всички аудиоплатформи:

Василев вероятно имаше предвид коментара за БНР за политическата ситуация в България на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. "САЩ насърчава диалога за формиране на правителство", каза той и допълни, че "съставянето на правителство очевидно е вътрешнополитически въпрос, но ние винаги сме за диалога". Според говорителя на американското външно министерство през следващите месеци България ще трябва да продължи да се справя с "редица предизвикателства, които стават все по-големи заради войната на Русия в Украйна".

От уточняващите към Асен Василен въпроси се разбра, че индикациите идвали и от БСП, и от "Демократична България", с които са водени разговори в тази посока. На въпрос дали са водени разговори и с ПП съпредседателят на партията коментира лаконично: "Ние ясно сме заявили нашата позиция там, нека така да кажа."

"Според него в зависимост от това на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство може и да има шанс да се намери мнозинство за правителство в този парламент. Той обясни, че БСП и ДБ са разговаряли с ПП и са декларирали, че ако мандатът отиде при някоя от тях, те ще предложат програмата, която изготвиха за неслучилия се кабинет "Василев".

На въпрос как си обяснява, че Христо Иванов и Корнелия Нинова лансират включването на ИТН в подобен кабинет, Василев каза: "Втори път да се опитаме да правим същото нещо с ИТН за мен би било проява на идиотизъм."

Все пак Василев допусна взаимодействие с партията на Слави Трифонов, но при условие че тя премине "тестов период": "Нека видим ще подкрепят ли КПКОНПИ, оглавяването ѝ от Бойко Рашков, промяната на Закона за съдебната власт."

Той каза, че не държи да бъде премиер на правителство с третия мандат и е право на мандатоносителя да определи кой да заеме този пост. "Ако има парламентарно мнозинство, бих се наел с тази задача", каза той.

Вицепремиерът в оставка смята, че е по-добре да се проведат нови избори, отколкото "да се преструваме", за които гражданите ще имат ясни алтернативи, отколкото " да се преструваме", че има стабилно правителство.

Според него, след като бъдат проведени допълнителни социологически проучвания, трябва да се вземе решение дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се явят заедно на избори, когато и да са те.

Василев смята, че в следващ парламент ПП, ДБ и БСП могат да постигнат 121 народни представители, въпреки че данните към момента не предполагат подобна подкрепа за тях.

Съпредседателят на ПП изключи колаборация с "Възраждане" и ДПС. А за ГЕРБ каза: "Можехме да се прегърнем с ГЕРБ, да продължим политиката им и да и откараме така четири години. Ако трябва да правим това с ГЕРБ, е нямало смисъл да влизаме в политиката."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hgw25646831 avatar :-|
    hgw25646831
    • - 6
    • + 7

    Ах, колко сме смели, ще го играем независими от Америка! Същите, които продадоха националните интереси за да се подмажат на господарите си и не спреха да обслужват американските. Де факто всички в парламента освен Възраждане са твърди американски подлоги.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Интересно кои ли са "коалиционните партньори", чрез които е подшушвано и кои са "чуждите посолства", които са подшушвали?

    Вариантите за партньорите са два: БСП и ДБ. И като се има пред вид, че посолството е едно-единствено - онова на Козяк, съглашателите видимо са от ДБ.
    И не е далеч от ума, защото Христос Иванов веднъж вече бе министър на Борисов, а партайгеносите му крепяха бацевщините в парламента.

    Властовата комбинация Герб,4П и ДБ с подкрепата отзад на ДПС е непреодолим евроатлантически камък.

    Камък на гроба на България.

    Нередност?
  • 3
    hgw25646831 avatar :-|
    hgw25646831
    • + 5

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Асен Василев: "БСП и ДБ казаха, че с тях са водени разговори в тази посока".

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#3] от "hgw25646831":

    Щото Киро &Асен и Лена Б. не провеждаха ударно проамериканска политика. За досегашните задачи откъде научаваха?

    Нередност?
  • 5
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • + 4

    Маските паднаха: ДБ не изключват коалиция с ГЕРБ
    Очевидно е, че ПП, ДБ, ГЕРБ им дърпат конците от едно и също посолство.
    Същото посолство дърпаше конците и на ИТН - точно преди една година Слави Трифонов обяви имена на министри, които бяха по списък от Козяк.
    Удивително е също как и Радев беше много послушен миналата година.. докато не минаха изборите. След това се еманципира, с което си навлече омразата на умнокрасивитета.

    Нередност?
  • 6
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 1
    • + 1

    Та да... ако има избори наесен, ще хълцат всички, как Възраждане са станали фактор и как, видите ли, единственото спасение за "цивилизационния избор" на България, щяло да бъде коалиция с ГЕРБ.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "hgw25646831":

    Истината блесна: американската посланичка (не руската!) е привикала на "работна закуска" на Козяк представители на партиите от коалицията, за да ги кандърдисва да се гушнат във властта с баце в името на опазване на американоцентричния модел.

    Аз все си мисля, че това - откъдето и да го погледнеш - е намеса във вътрешните ни работи, но явно на Козяк им е през козината (козята козина, от която се тъкат козяци, не друга козина!), кой какво мисли...

    Ето публикацията, от която тръгна скандала и овъртените обяснениа на закусвалите:

    https://epicenter.bg/article/Skandalna-zakuska-pri-Hero-Mustafa/287800/2/0

    Прави впечатление крайната пронатовска и антируска реторика на баце в последните 2-3 месеца. След като от Козяк по-миналата година го наритаха и му дръпнаха килимчето заради транзитния газопровод за Сърбия и Унгария, банкянецът рязко смени резбата и сега е пръв в козяшкия goverment jobs.

    И защото подкрепата му на изборите е хилавичка, от Козяк му набират (политически) наложници. Христос Иванов харесва тази роля.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал