Подкаст: Случаят Nexo между политиката и паралелната бизнес реалност

Журналистът Йоан Запрянов за проблемите с Nexo, обвиненията към съсобствениците, политическия сюжет и култа към компанията

Част от обвиненията на прокуратурата вършат работа за вътрешна употреба и са за действия, които още не са били извършени
Част от обвиненията на прокуратурата вършат работа за вътрешна употреба и са за действия, които още не са били извършени
Част от обвиненията на прокуратурата вършат работа за вътрешна употреба и са за действия, които още не са били извършени    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Част от обвиненията на прокуратурата вършат работа за вътрешна употреба и са за действия, които още не са били извършени    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

Тази седмица в подкаста "Гласът на Капитал" говорим за случилото се с криптокомпанията Nexo. Нейните офиси бяха обискирани в четвъртък, 12 януари, а ден след това съсобствениците бяха обвинени в организирана престъпна група. Случаят е интересен и провокира хората да се опитват да вземат страна. А това е особено трудно, когато от една страна имаме българската прокуратура и държава, които нерядко са показвали, че могат да действат като "бухалки", а от друга страна имаме един доста сложен бизнес и българи, управляващи активи за милиарди.

"Капитал" разполага и с повече информация за това кои са обвиняемите, в какво точно са обвинени. По тези въпроси говорим с журналиста Йоан Запрянов, който работи по темата на броя в тазседмичния "Капитал".

Забележка: епизодът е записан в четвъртък, 19 януари. Няколко часа по-късно Nexo и американските власти обявиха, че са постигнали споразумение и компанията ще плати 46.5 млн. долара глоби в САЩ.

Обсъждаме още:

  • Политическия сюжет;
  • Какви бяха обвиненията, срещу кого, къде се намират съсобствениците на Nexo в момента;
  • Какво прави прокуратурата и дали работи сама;
  • Как реагира Nexo, какво е FUD, както и култа към компанията;
  • За какво беше обвинена Nexo и в други държави досега;
  • Работи ли в момента компанията и с какво се занимава.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 2

    Ако ви се похарчва половин час от живота, тук просто ще чуете свободен лежерен преразказ на всичко, което авторът на няколкото текста тук по темата Nexo вече е написал, подпиран от услужливи въпроси.
    Радиотеатър.

    Както и в приказките на Братя Грим в Капитал-ските публикации по темата не се назовават пряко добрите и лошите, но много ясно се намеква кои кои са.
    Nexo в тълкуванието на Капитал определено са добрите: млади, успели в чужбина иновативни българи (напоследък все такива взеха да ни джобят), - клише до клише! Добра е и прокурорката на щата Ню Йорк, защото само ги и глобила с несъществена сума. Добрър е и Асен В.(също млад, успял в чужбина, иновативен българин (продължаваме да му ядем попарата!), защото е искал да "надгради" с непопулярна криптовалута разплащателната система Борика.
    Лоши са единствено БГ прокурорите, назовани "криптопрокурори" и "две момиченца от прокуратурата".

    В елейния дейджест по темата се претичва през няколко теми, които само са споменати мимоходом и нищо повече!

    Та да поразсъждаваме върху две от споменаванията:
    Nexo събира и олихвява депозити. Не коментирам 12%-та лихва в момент, когато лихвата по депозити в банките е 0% или дори отрицателна, което вее мирис на финансова пирамида.
    Събирането и олихвяването на депозити е банкова дейност.
    Банковата дейност иска банков лиценз.
    Г-н Запрянов, Nexo някъде по света, където оперират, имат ли издаден банков лиценз?
    И банкова дейност без банков лиценз не е ли наказуема по всяко едно национално законодателство, вкл. и по българското?

    Второ: в МФ по времето на Асен В. се е разглеждал изготвен от Nexo законопроект в националната платежна система Борика за се "имплантира" непопулярната им криптовалута.
    Моля, г-н Запрянов да назове още 2-3 страни (за Венецуела знам), в които криптовалута е узаконена като платежно средство.

    Твето: "леката" глоба в щата Ню Йорк и забраната за дейността на Nexo, според мен, е снежната топка, която вече е търкулната по снежния склон и ще свърши като лавина. Защото най-вероятно с подобен резултат ще завършат разследванията срещу компанията и в другите 7 щатски прокуратури.
    Но това е първият етап. Вторият е, че младите и талантливи българчета от Nexo в Ню Йорк вече, а после и в другите щати, са задължени да върнат вложените американски долари (които са собственост на американската държава) на американските граждани, които по една или друга причина са били подлъгани да ги вложат в Nexo. Иначе - цялата строгост на американското законодателство, ФБР и - припомняне на "Вълкът от Уолстрийт".

    Между другото по едно време и пак крипто иноваторката Ружа Игнатова беше "млада успяла в чужбина българка" (Няма да й простя, че погуби любимия ми ресторант!), докато американската прокуратура не я задължи да върне доларите на американските граждани. При нея се оказа изключително труден въпрос, защото трябваше да ги открадне от други. Допускам това ще е и Nexo развитието...

    Някакво досадно познато крипто перпетум мобиле ни се поднася епопейно.
    И тъй като такива далавери не се случват за пръв път, огромното ми чудене е защо това стръвно хвърляне на крипто амбразурата от Капитал?!
    Или има някаква истина в добилото гражданственост понятие Nexo Капитал?

    Да почакаме и ако перефразираме популярната китайска поговорка: реката ще довлече в краката ни трупът на Nexo..

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 1

    PS И аутопсията ще покаже има ли връзка с Капитал.

    Нередност?
  • 3
    Freerider avatar :-|
    Freerider

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Точно. Почти от самото начало на случая Дневник и Капитал явно се хвърлиха да защитават нексо.
    И някак си по тяхното тълкуване заставянето на нексо да плати глоба от 47 милиона долара (!!!!!!) за нарушаване на американските закони е нещо добро и показва колко е добра и изрядна фирмата ?!?
    Тези наистина си живеят в паралелна реалност и очакват и всички други да живеят в нея.

    Нередност?
Нов коментар