Подкаст с Андрей Гюров: През 2023 може да има два парламентарни вота

"Продължаваме промяната" е готова с проект на нови промени в Изборния кодекс

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа точка

Още подкасти Първа точка

„Първа точка“ е видео подкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми и предлага разговори по най-важните теми в обществото.

  • SoundCloud на Първа точка
  • Spotify на Първа точка
  • iTunes на Първа точка
  • Storytel Podcasts на Първа точка
  • YouTube на Първа точка
  • RSS Feed на Първа точка

През тази година е много вероятно да се състоят два предсрочни парламентарни избора. "Единият сигурно ще е през март, не изключвам следващ - заедно с местните избори". Това прогнозира пред "Капитал" Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

По думите му ако в петък парламентът не приеме декларацията за националните приоритети, предложена от ПП, партията ще върне мандата неизпълнен. Ако пък документът бъде подкрепен, ПП има готовност да предложи кабинет "дори с личности, излъчени от партиите, които са подкрепили декларацията, стига те да не са силно партийно оцветени". Гюров отхвърли възможността ГЕРБ и ДПС да подкрепят декларацията.

Наред с това обаче той коментира, че ПП би работила с тези формации, но те трябва "да се откажат от политическото си его" и да разберат, че "Продължаваме промяната" няма да отстъпи от ценностите си. Основната сред тях е съдебна реформа, "проведена не само проформа".

Гюров допълни, че при провал на втория мандат партията му ще участва в разговорите за съставяне на правителство с третия. "За който и от двата мандата да става дума, мисля че е разумно поне до местните избори България да има правителство", каза той. И допълни, че трите приоритета на евентуален бъдещ кабинет трябва да са: съдебна реформа, влизане в Шенген и еврозоната.

Гюров каза още, че статуквото е опитало да си осигури служебна победа на евентуалните предсрочни избори с промените в Изборния кодекс и ликвидирането на машинното гласуване. "Колегите от ДБ подготвят искане до Конституционния съд, а ние сме готови с проект за нови промени на кодекса", каза той. От другите му се разбра, че ПП ще настоява за въвеждане на още един вид машини на изборите - такива, които отчитат вота от хартиени бюлетини. Подобно предложение беше направено от ДПС по време на обсъжданията, но не беше прието, заради поредица неясноти. "Искаме да се гласува равнопоставено - с машини и с хартия, но да направим така че да няма възможност за подправяне на протоколите, каквато възможност се отвори сега", каза той.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал