Финансите на държавата

Подкаст: Бюджет за оптимисти

На какво се базират критиките към проектобюджета на Асен Василев

Асен Василев твърди, че критиките към предложения от него бюджет са на философска основа
Асен Василев твърди, че критиките към предложения от него бюджет са на философска основа
Асен Василев твърди, че критиките към предложения от него бюджет са на философска основа    ©  Надежда Чипева
Асен Василев твърди, че критиките към предложения от него бюджет са на философска основа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

И този път приемането на държавен бюджет ще бъде тежко и трудно. Минаха годините, в които бюджетът излизаше от Министерския съвет, влизаше в Народното събрание и излизаше от него сравнително непокътнат. Плод на безкрайни спорове е дали това е добре или зле.

В края на миналата седмица финансовият министър Асен Василев представи бюджет с думите, че той би могъл да вкара страната в еврозоната - една от причините, поради която това правителство въобще съществува. Заваляха критики, при това далеч не само от външната опозиция, но и от вътрешната опозиция на правителството, ако можем така да наречем ГЕРБ. Основните обвинения са, че бюджетът е писан при силно оптимистични планове за растеж на икономиката и събираемост на данъците, както и че разчита на тегленето на дълг. След дълго отсъствие по телевизионните екрани се появиха бившите министри Николай Василев, Симеон Дянков и Владислав Горанов, обединени в критиките си към бюджета.

Самият Василев твърди, че критиките са чисто философски и идват от хора, които просто не мислят като него - с други думи, че сметките му не са грешни, а просто вижданията на другите са различни. Това, струва си да отбележим, е продължителна теза на Василев и всъщност той посочи именно това като най-голямата разделителна линия между неговата партия "Продължаваме промяната" и ГЕРБ преди изборите през април.

Какви са критиките към бюджета и доколко става дума за философски или математически разминавания - това е темата на тазседмичния брой на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов и гост финансовият редактор Вера Денизова.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Надцененият бюджет на АВ е като неточна терапия - нещо лекуваш, ама ама не е това...

    Нередност?
Нов коментар