Епизод 13 - Злато, сребро и ценни метали - какво трябва да знаем за инвестициите в ценности

Макс Баклаян от Tavex България и Божидар Тодоров от "Алфа асет мениджмънт" обясняват защо златото покачва стойността си и как да го съхраняваме правилно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как така "първите пари" - златото не само не са загубили от стойността си, а дори напротив, отново са във възход? Защо в периоди на финансова или геополитическа нестабилност златото покачва цената си? Кои са неговите предимства пред други борсово търгувани стоки, като петрол и диаманти например?

Новият епизод на подкаст поредицата за инвестиции "Парите говорят" е посветен на инвестициите в ценности. Гостуват Макс Баклаян, изпълнителен директор на компанията за търговия с инвестиционно злато "Tavex България", и Божидар Тодоров, риск мениджър на "Алфа асет мениджмънт" и лицензиран брокер на Българската фондова борса.

В епизода ще научите кой начин да изберем, за да търгуваме с ценни метали на борсата (EТF, фючърси или акции на добивни компании), как да съхраняваме златото сигурно, ако инвестираме в кюлчета и монети, и как да се предпазим от фалшификати.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Парите говорят" в Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify или ни последвайте в SoundCloud. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

"Парите говорят" е подкаст сериал за инвестиции и финансово планиране на мрежата за български подкасти "Говори интернет" и "Капитал". В поредица от епизоди интересни и компетентни събеседници съветват как да се инвестира умно в недвижими имоти, криптовалути, борсово търгувани фондове, финансови иновации, алтернативни източници на енергия, AI и др.

Чуйте и другите епизоди:

Епизод 1: Инвестициите в недвижими имоти - дали, кога и как

Строителният предприемач Бисер Боев обяснява защо дори при нова криза цените на добрите имоти в София няма да паднат.

Епизод 2: Кои инвестиции са рискови

Инвестиционните експерти Радослав Рачев и Апостол Апостолов съветват как да се управляват спестяванията.

Епизод 3: Дългосрочно инвестиране, фондове и доверително управление

Съдружникът в Expat Capital Никола Янков разяснява какви са инвестиционните възможности, достъпни за хората в България.

Епизод 4: Как да си изберем управляващо дружество

Никола Янков от Expat Capital и Мая Янкова от "Алфа асет мениджмънт" разказват за договорните фондове и защо в тях трябва да се инвестира с дългосрочна цел.

Епизод 5: Пирамиди, Понци схеми и как да се предпазим от тях

Журналистът от "Капитал" Николай Стоянов дава идеи как се разпознават финансовите измами.

Епизод 6: Що е то финтех и как ни улеснява живота

Ваня Манова и Иван Хаджов от MasterCard разказват за финансовите иновации и как ни помагат да оптимизираме разходите си.

Епизод 7: Как да печелим от чиста енергия

Марияна Янева от Renewables Now разказва за дизайна на пазара на зелена енергия, технологиите, които го движат, и възможностите за инвестиции.

Епизод 8: Застраховките с елемент на инвестиция и ползата от това да спестяваме доброволно за пенсия

Антон Дуков от MetLife и Анастас Петров от "NN Пенсионно осигуряване" съветват как да постигнем дългосрочна финансова стабилност.

Епизод 9: Децата и парите: от джобните до финансовата им независимост

Финансовият консултант Стойне Василев и образователният експерт Вера Петканчин дават практични съвети как да учим децата си да спестяват и инвестират.

Епизод 10: Стартъп: какво е нужно, за да успеем

Златолина Мукова от NEVEQ и Даниел Томов от Eleven за предприемаческата среда в региона и как да привлечем инвеститори, ако имаме бизнес идея.

Епизод 11 - Инвестиции в технологични компании: големите 5, еднорозите, финтех и автономният транспорт

Цветослав Цачев от "Елана трейдинг" и Тенко Николов от SiteGround разказват как да спечелим от технологичния бум.

Епизод 12 - Бизнес или частни имоти - как да инвестираме в пазарен бум

Таня Косева-Бошова и Георги Павлов за това какви инвестиционни стратегии да следваме при отдаване на жилищe под наем, AirBnb или офис площи

"Парите говорят" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Парите говорят" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Бележка от редактора: Разговорът с Макс Баклаян и Божидар Тодоров е записан на 16 януари.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    sutura avatar :-|
    Sutura
    • + 2

    Приятно подкастче. Готини хора, на мен ми хареса този епизод. Изслушах си го с интерес, имаше интересни факти. Това, което ме убива от началото на поредицата обаче е времетраенето. Час и нещо ми идва нанагорно, докато го "иззобам". Трябва на порции докато върша нещо друго или карам колата. Формата на Харвард Бизнес Ревю ми е по на сърце, там подкастите са по 25-26 мин, колкото е един Ромком горе-долу и също скицират доста неща и обикновено някаквъв продукт : курсче, книжка, нещо от техните си неща. В общи линии цялата поредица за "Парите говорят" е добре направена или поне това е моето мнение.

    Нередност?
  • 4
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51

    Признавам, че не изслушах 100% целия разговор, но въпреки това мога да кажа следното:
    Да, ако сравним цените на златото днес и преди 30 години, действтелно инфлацията на парите ( в случая долара) е впечатляваща. Но някак в разговора се пропускат някои елементи.
    първо придобиването на златото не е "безплатно", имам предвид не само неговата конкртена за момента стойност а самото действие на ридобиване.
    Второ, ако не говорим за някоя и друга бабина пендара, а за инвестиране в злато, ще имаме звестни разходи по неговото съхранение.
    Понеже няма да си купуваме хляб със злато, ще имаме разходи и в обратната посока, купуване на пари срещу злато.
    И последно, но не и по значение, инвестирането в злато и еквиваленти, както и инвестирането в произведения на изкуството не е активна инвестиция, парите вложени в такава инвестиция са на практика замразени, нищо че във времето тяхната стойност расте.
    Ако всички свободни пари се инвестират ( и особено исторически са били инвестирани) по този начин, щяхме да сме в първообитно общинния строй.
    Да, може и трябва да се ивнестира в сигурни, разнообразни и балансирани инструменти, но много по-добре е да се инвестира в дружества, които произвеждат реални продукти и тяханта пазарна цена ще покрие инфлацията и ще носи и доход, при това днес, тук и сега, а не след Х години.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал