Подкаст с Крум Зарков: С хартиената бюлетина БСП помага на ГЕРБ и ДПС на следващ вот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа точка

Още подкасти Първа точка

„Първа точка“ е видео подкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми и предлага разговори по най-важните теми в обществото.

  • SoundCloud на Първа точка
  • Spotify на Първа точка
  • iTunes на Първа точка
  • Storytel Podcasts на Първа точка
  • YouTube на Първа точка
  • RSS Feed на Първа точка

С подкрепата за въвеждането на хартиената бюлетина БСП помага на ГЕРБ и ДПС за следващите предсрочни избори. Това каза в подкаста "Първа точка" служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Според него обаче колаборацията между социалистите и партиите на Борисов и Мустафа Карадайъ е по-скоро "ситуационна" и едва ли би могла да прерасне в подкрепа за общо правителство, макар и това да е второто символично общо гласуване на трите формации (първото беше за Вежди Рашидов).

Според Крум Зарков връщането на хартията в изборите и обезсмислянето на машинния вот "подлага под съмнение целия изборен процес" и връща "всички лоши практики".

Служебният правосъден министър коментира и отказа на Конституционния съд да тълкува правомощието на главния прокурор "надзор за законност". По думите му отхвърлянето на тази част от питането му не е правилна, но все пак Зарков допълни, че втората част от въпроса - за намесата на обвинението в изпълнителната власт (чрез ревизии, възложени от прокуратурата) е допусната и това му дава основание да се надява, че КС ще се произнесе.

"Дебатът около конституцията продължава и няма да спре", заключи Зарков. Според него обаче президентът не бива да внася анонсирания си отдавна свой проект за конституция "в този състав на парламента".

Относно зараждащия се обществен дебат за промяна на парламентарната република в президентска или полупрезидентска, Зарков каза, че това не бива да се случва. "Конституцията е единственият останал качествен нормативен акт", коментира той. И допълни, че не бива да "удяраме основата", защото политическите играчи не се харесват. "Тези политически играчи ще бъдат същите и при президентска република", каза той.

В разговора ще чуете още:

  • За лидерството в БСП и скри ли се Крум Зарков в президентството?
  • Разчита ли на подкрепата на държавния глава в битката за "Позитано" 20
  • Ще изпревари ли Хърватия Румъния и България за Шенген и защо ни спира Нидерландия

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Това е поредния опит за сугестия срещу хартиените бюлетини, с които гласува целият ( и ЕС, е САЩ) свят.
    И драмата не е дали електоратът ще пипа хартия или тъчскрийн, а какво се случва след пипането. Защото стара истина е, че не е важна кой как гласува, а кой как брои.
    Да, депутати от Герб влачиха чували.
    Да, в костинбродската печатница имаше палета готови "извънредни" бюлетини.
    А софтуерът на машинките гарантиран ли е срещу манипулации? И като си знаем дереджето, някой вярва ли, че единствен той в държавата е на световно недосегаемо от манипулации ниво? Плува ли корабче?

    А младият Зарков забравя ли, че именно електоратът на столетницата я гони демографски? И че БСП по тази причина е партията, която загуби най-много от машинния вот, просто защото застаряващият й електорат изобщо не отида да гласува.

    Похвалана е способността за политическо нищоговорене на Крум, но с подобни кандидати за лидери ще си останем пак там, откъдето се опитваме да се измъкнем.

    Крум З. е нов козунак от старото комунистическо тесто.
    Трябват нови лидери!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал