🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст с Александър Кашъмов: У нас прокуратурата действа с двоен стандарт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа точка

Още подкасти Първа точка

„Първа точка“ е видео подкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми и предлага разговори по най-важните теми в обществото.

  • SoundCloud на Първа точка
  • Spotify на Първа точка
  • iTunes на Първа точка
  • Storytel Podcasts на Първа точка
  • YouTube на Първа точка
  • RSS Feed на Първа точка

В България прокуратурата по правило действа с двоен стандарт. За едни случаи се вдига шум, вадят се документи от наказателното производство, оповестяват се СРС-та и лични данни, а други случаи са скривани от достъп до обществена информация. Това каза юристът Александър Кашъмов в подкаста "Първа точка".

Повод за коментара му беше случая с криптобанката Nexo.

Уточнявайки, че не познава в детайли случая, Кашъмов изтъкна политическия момент, в който държавното обвинение оповести казуса: непосредствено преди президентът Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство, за който неофициално се твърдеше, че ще отиде при "Демократична България".

Адвокатът коментира и изводите от доклада за България на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO), към Съвета на Европа. В него се констатира, че прокуратурата не работи, медиите са зависими, а контрастът между нивата на корупция и осъдителните присъди по темата е квалифициран като "поразителен".

По думите на Кашъмов в поредица прости действия България може да подобри драстично противодействието на корупцията. Юристът каза, че е наложително да се преосмисли начинът, по който работи КПКОНПИ.

"От една страна този орган публикува декларациите на политиците, които са си ги подали, а от друга третира като лични данни (и затова не ги оповестява) действията срещу нарушители". Като пример Кашъмов посочи, че КПКОНПИ не отговори на редица запитвания по Закона за достъп до обществена информация дали е глобила лидерът на ИТН Слави Трифонов, който с години не декларираше дохода си. "Че е глобен разбрахме от него, след като е благоволил да декларира имуществото си", каза Кашъмов.

Освен реформиране на КПКОНПИ други стъпки, които България трябва да извърви е да създаде регистри, в които и полицаи и държавни служители да декларират подаръците си. "Подобни мерки работят и в Западна Европа и в Северна Америка", каза Кашъмов.

Юристът обърна внимание на SLAPP делата (делата шамари), които се завеждат срещу журналисти и граждани с цел всяване на страх и чийто ефект е автоцензура. До края на януари се очаква Върховния касационен съд (ВКС) да създаде регистър за тях, става ясно от думите на Кашъмов.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал