🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва разиграване на партиен гамбит*

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато на последните парламентарни избори левицата дойде на власт, за да "спре разрухата", никой не допускаше, че разрухата ще обхване самата партия. За броени месеци обаче БСП беше разтърсена от каскада вътрешни сблъсъци, които се оказаха неконтролируеми. Така за управляващото мнозинство стана невъзможно да овладее икономическата криза в държавата поради неспособност да въведе ред в собствените си редици. Старите партийни анализатори отчетоха реална опасност БСП да се прости с властта, ако не бъдат направени радикални промени в управлението.

Виденов не разбра или по-скоро не пожела да разбере същността на решението на последния партиен пленум, което предвиждаше незабавни промени в управленския екип. Министър-председателят счете за наложително да укрепи властта си посвоему. Вместо да изтъргува с партийните си опоненти исканите промени в кабинета и партията, Виденов предпочете да демонстрира самостоятелност, с което единствено катализира антиправителствените настроения в БСП.

Правителствени каламбури

Готовността на премиера да извърши кадрови промени в изпълнителната власт се оказа измамна. Като резултат, съгласно направените предложения, в кабинета би трябвало да останат тези, които орезилиха партията - Светослав Шиваров и Румен Гечев, а към тях най-вероятно ще се присъедини и Любомир Коларов. Единственият потърпевш Климент Вучев ще бъде преместен на завет и според прогнозите ще стане шеф на Междуведомствения комитет по отбранителната промишленост. За мястото на Вучев кандидатите се оказаха най-много, победата обаче беше на Красимир Премянов. Той успя да прокара своя "човек" - Георги Дичев, шеф на варненската корабостроителница. Въпреки известните връзки между Дичев и народния представител от Варна Премянов, ИБ одобри избора. От това на Виденов няма да му стане по-лесно да управлява. Досега председателят на ПГДЛ нямаше свой доверен кадър в правителството и оказваше индиректно влияние чрез парламентарната група, но все пак зависеше от благоволението на премиера. С министерството на промишлеността зад себе си Премянов може да стане опасно независим. Непредсказуеми са и евентуални предстоящи сблъсъци между него и шефа на правителствения пресцентър Красимир Райдовски. При аранжирането на обновеното правителство член на партийното ръководство е предложил министъра на вътрешните работи Николай Добрев да стане силов вицепремиер (пост, за който отдавна се бори и Красимир Премянов). Добрев обаче сам е отказал, според очевидци "съобразявайки се с желанието на Жан". Така министър-председателят остава реално с един действащ вицепремиер - Дончо Конакчиев и с двама без портфейл - Гечев и Шиваров. Разбира се, и с рояк съветници в бойна готовност. Единствените партийни предписания, които Виденов спази, засягат структурните промени - комитетът по енергетика става министерство, министерството на икономическото развитие се разформирова, в министерство прераства и комитетът по пощи и далекосъобщения. С последната структурна промяна приятелският кръг "Орион" може да получи министерство, ако Любомир Коларов запази ръководните си позиции. Опасен ход от гледна точка на баланса на интереси в правителството.

Засега планираните от Виденов рокади напомнят за печално известния принцип "разделяй и владей". Сложната конфигурация включва четири кръга:

"Орион" - съветници и един министър (Коларов).

"Луканов" - министри Георги Пирински и Атанас Папаризов. Добре информирани източници твърдят, че и спряганият за министър на енергетиката Румен Овчаров гравитира към този кръг, въпреки че засега се ползва с благоволението на премиера и част от съветниците. Това са двата кръга в оформящата се конфигурация, враждуващи най-дълго помежду си поради сходни финансови интереси.

"Премянов" (въпреки склонността на някои социалисти да омаловажават влиянието на Премянов, не бива да се подценяват финансовите му позиции) - вероятен министър Дичев. Неколкократно се е конфронтирал с "Орион" и "Луканов" предимно по делови въпроси.

"Добрев" - въпреки, че действа като единак, притежава доказана способност да сключва неочаквани съюзи. Открито враждува с Райдовски, не изпитва симпатии и към Премянов.

Така Виденов сам оформи "плаваща правителствена конструкция", която лесно може да бъде потопена при извънредни обстоятелства.

Премиерът поиска от ИБ да гласува всички промени поотделно, нещо, което близката история на БСП не помни. Сега отговорност за одобрените кадрови и структурни реформи ще носи не само министър-председателят, но и ръководството на партията. Нищо, че по време на осемчасовото партийно заседание 2/3 от времето е отделено за дебати около националната телевизия и "Дума", а останалото на промените.

Окончателното партийно решение по право принадлежи на Висшия съвет, а реализацията и гласуването в пленарна зала зависи от Парламентарната група. По съвета на опитни тактици Виденов се постара да направи необходимото, за да предотврати изненадите, като действа ударно във времето.

Пленумът на ВС, който трябваше да одобри промените, беше преместен от събота в късните следобедни часове на неделя, а в понеделник сутринта парламентът ще гласува промените. По този начин се постига прокарването на реформите за броени часове през няколко форума, всъщност това е превантивна мярка срещу неочаквани антиправителствени реакции. Важно за Виденов е, че печели и още един ден за "активни оперативни действия".

Междувременно близките до премиера кръгове, ужасени от перспективата той да напусне кабинета на "Дондуков" 1, предприеха поредица от мероприятия за

"Отърваване" от предателите

Първата стъпка - да се намери подходящ повод за вътрешнопартийно гласуване, при което да бъдат локализирани нарушителите на партийната линия. Изборът падна върху "главата на Гранитски". След поредицата от скандали около отстраняването на телевизионния шеф новото гласуване се оказа начин за проверка на лоялността на депутатите. Така вместо да се занимава с кризата в управлението, ПГДЛ започна телевизионно-партиен дебат.

Стъпка втора - "вредителите" да бъдат посочени на парламентарната група. На заседанието на депутатите от левицата прозвучават провокационни обвинения. След няколко изказвания на Николай Камов срещу методите на вземане на решения в партията, депутатът-варненец Стойко Пенчев иска да бъде разгледано поведението и евентуално оставката на Камов като председател на комисията по външна политика. Обвиняемият Камов настоява проблемът да бъде незабавно обсъден, но дебатът секва. Готовност да напусне ръководството на ПГДЛ обявява Александър Маринов - декларацията също не е обсъдена. Очевидно в предварителните разчети не влиза излишно задълбаване в партийни проблеми. Клара Маринова не остава безучастна и обвинява противниците на свалянето на Гранитски в "диктат на малцинството, какъвто го нямало никъде". Светкавично реагира заместник-председателката на парламента Нора Ананиева с обяснението, че точно това го има по целия свят. Намесва се и Андрей Луканов: "Като дойдох, разбрах, че някой друг е гласувал с моята карта. Предупреждавам ви, че никой не може да ме накара да гласувам за Паун Цонев."

В атаки, удари и париране безрезултатно преминават часове от ценното време на законотворците. Мисията обаче е изпълнена - ПГДЛ е разцепена и подлежи на контрол, макар и частичен. Натискът върху непокорните преминава в опити да се коригира поведението на членове на ИБ. Старателни сътрудници от партийната централа надлежно проследявали медийните прояви на именити социалисти през миналата седмица. С особен "интерес" е разгледано участието на заместник-председателя на партията Янаки Стоилов в предаването "Отзвук" на 6 юни. Поради изключителната важност на изявлението минути след края на предаването текстът бил дешифриран и предоставен на продължаващото заседание на Изпълнителното бюро.

Благодарение на целенасочените действия по обработка на актива стана трудно правителството да бъде свалено на партиен пленум, твърдят социалисти. Въпреки това

БСП ще атакува кабинета

Операция "кадрил" - влиза в действие в понеделник при условие, че Виденов не се откаже само от козметичните промени. Ако премиерът предложи в пленарна зала промени, различни от гласуваните в ИБ, и/или по-драстични, правителството ще бъде подкрепено. В противен случай част от ПГДЛ може да бламира промените с тайната надежда Виденов да подаде оставка.

Операция "вот-негативен" - ако Виденов не подаде оставка и партийната опозиция успее да се консолидира, част от депутатите няма да подкрепят правителството във вторник. Дори вътрешнопартийната опозиция да не успее да събере достатъчно гласове, реакцията в БСП срещу правителството ще стане официална. Но ще бъде ликвидиран окончателно митът за монолитната партия.

Операция "долар" - след подписване на споразумението с МВФ и получаването на първия транш партията ще поиска оставката на правителството. Възможно е да бъде осуетен, ако парите на МВФ дойдат през септември или октомври, защото промяната ще трябва да бъде направена непосредствено преди президентските избори.

За разновидностите на политическия преврат се говори в БСП от месеци, сега обаче недоволството срещу правителството се разпростира дори сред плахите депутати от провинцията. Дори те, послушно спазвалите партийната повеля, отбелязват: "Мина времето на разумния диалог, в момента се вземат решения в състояние на тотална неадекватност." Докато социалистите-опозиционери крояха планове за свалянето на правителството, министър-председателят подготвяше

"Отлюспването" на лидерите-неверници

Вероятните промени в ИБ предизвикаха перманентно напрежение в партийното ръководство, което през цялата седмица държеше нащрек висшия, нисшия и особено средния ешелон на "Позитано" 20. Първоначалното искане действащите министри да напуснат соцръководството бързо беше забравено и от инициаторите, и от изпълнителите на промените. По-приемлива се оказа възможността ИБ да бъде разширено, като членове станат малко познати партийни експерти, но министрите останат. Председателят на партията обаче отсече - "ще работя с минимален състав" и по съвета на верния Красимир Премянов започна да работи по създаването на "общност от съмишленици". Възможността ИБ да подаде оставка анблок се оказа процедурно неиздържана, но Виденов и от това положение намери подходящ изход. На заседанието на ИБ в четвъртък вечерта председателят на БСП е помолил с императивен тон членовете на ръководството да се съобразят с неговите предложения за промени. Един от присъстващите на заседанието обобщи ситуацията така: "Жан ни каза - "оставям на вашата съвест да мислите до неделя, а в неделя съм Аз." Каквито и промени да бъдат направени в Изпълнителното бюро, то остава орган с ампутирани възможности и както досега - колективните решения всъщност ще се вземат от определени влиятелни фигури.

В самото навечерие на пленума стоящият на сянка от доста време Александър Лилов обяви пред вестник "Дума": "Излъчването на второ правителство на демократичната левица би било признак на отговорност и на сила на лявата коалиция и на БСП."

Поради динамиката на събитията в БСП всякакви прогнози са рисковани. До редакционното приключване на броя (8 юни) единствената прогноза, с която се ангажираха членове на ръководството на БСП, е "Правителството ще бъде свалено, въпросът е кога и от кого."

Но въпросът има и продължение - кой идва след това?

* гамбит - начален ход в шахматната игра, при който се жертва фигура, за да бъде получено стратегическо предимство