По-нисък акциз за горивата може да сближи позициите на фермери и правителство

Утре най-вероятно ще започнат преговори между протестиращите зърнопроизводители и кабинета

Земеделските протести станаха честа практика през последните няколко години
Земеделските протести станаха честа практика през последните няколко години
Земеделските протести станаха честа практика през последните няколко години    ©  Красимир Юскеселиев
Земеделските протести станаха честа практика през последните няколко години    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Исканата от повече от две години схема, при която земеделските производители плащат по-ниска ставка на акциза върху горивата, е единствената тема, по която започналите протести зърнопроизводители и правителството сближиха позициите си днес. По неофициална информация на capital.bg правителството вече има план как да заработи схемата, очаква се от утре да започнат и преговори.

2 хил. машини на протести, стачна готовност още 10 дни

Започналата днес сутринта официална стачка на зърнопроизводителите обхвана цялата страна, като по данни на организаторите в нея са се включили около 2 хил. селскостопански машини. Въпреки че заплашваха с "гръцка стачка", включваща затваряне на пътища и гранични пунктове, зърнопроизводителите не попречиха на движението никъде в страната.

Зърнопроизводителите настояват за 230 млн. лв. национални доплащания по схемата за единица площ, които са обещани на сектора в меморандум от септември, но не са записани в проектобюджет 2012, приет на първо четене в парламента. Отделно искат и схема за по-нисък акциз на горивата, които използват, в размер на 70 млн. лв. и твърдят, че също им е била обещана.

Как се разпределят парите

Всяка година земеделските производители получават субсидии и от ЕС, и от националния бюджет. По регламент европейското плащане е фиксирано на всеки програмен период, а националното може да варира според желанието на държавите-членки и възможностите им като само има заложен таван. През 2012 г. за сектор "Земеделие" са предвидени общо 1.2 млрд. лв. от ЕС, което е повече от настоящата година, през която бяха отделени общо 1.06 млрд. лв. Увеличението обаче идва единствено от по-голямото плащане от Брюксел, тъй като националното съфинансиране за земеделие през 2012 г. Ще бъде за общо 340 млн. лв, колкото и през тази година. Според споразумение, подписано през септември от министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков, то трябваше да бъде за общо 1.5 млрд. лв., от които над 500 млн. лв. от националния бюджет.

За разлика от сега обаче, през следващата година е предвидено ново преразпределение на средствата. Догодина националната субсидия по схемата за единно плащане на площ ще бъде 100 млн. лв. при около 290 млн. през тази година и 240 млн., обещани през септември. Именно по тази схема "лъвският пай" от субсидиите получават зърнопроизводителите, тъй като обработват най-много земи.

Намалените пари от националния бюджет за единица площ пък ще се прехвърлят по други схеми, при които земеделски производители с малко земи, ще могат да получат субсидии. За първи път през тази година ще има подпомагане за производителите на плодове и зеленчуци, увеличават се парите за животновъдство, тютюнопроизводство и др.

Правителството търсило по-справедливо разпределение

Земеделският министър Мирослав Найденов смята, че пренасочването към животновъди, зеленчукопроизводители и др. е по-справедливото разпределение на парите. "Надяваме се, че най-силният сектор - зърнопроизводство, може да получи по-малко, за да оцелеят животновъдите и зеленчукопроизводителите", каза още той по повод протестите.

За да илюстрира дисбаланса в плащанията в момента, Найденов посочи още, че най-големият зърнопроизводител получава 30 млн. лв субсидии, докато всичките пари, предвидени за първи път за сектор "плодове и зеленчуци", са 25 млн. лв. "Най-лесното беше да вземем от слабите, за да си нямаме проблеми със силните. Животновъдите, ако бяха протестирали, щяха да изкарат две стада и това е", каза още министърът. По думите му правителството е твърдо в решението си тези сектори да се подпомагат, но няма възможност да даде допълнително пари за зърнопроизводството, както настояват от бранша.

Сближаване на позициите

Мирослав Найденов обаче съобщи, че в момента се работи по искането на зърнопроизводителите за по-нисък акциз на горивата, използвани за земеделска техника. До 2009 г. земеделието се възползваше от тази привилегия, но след това беше спряна заради липсата на нотификация в Брюксел. Днес зърнопроизводителите заподозряха, че нотификацията е бавена от българска страна съвсем умишлено, за да не им се дава помощта. Найденов обаче каза, че документите, изпратени от София, вече са при еврокомисаря и до дни щяло да се получи отговора. Всички останали държави в ЕС прилагат мярката, заради което се и очаква Брюксел да даде зелена светлина и на България.

Как ще работи схемата

По неофициална информация на capital.bg вече има и план как да се прилага схемата. Експерт от Министерски съвет заяви, че идеята е на земеделските производители да се раздават ваучери, срещу които те да могат да зареждат гориво на цени с намален акциз в бензиностанциите. След това собствениците на самите бензиностанции ще отчитат продажбите, като представят ваучерите в агенция "Митници".

Най-вероятно ще се постави лимит всички ваучери да бъдат за 70 млн. лв., колкото е и искането на зърнопроизводителите, като те ще се разпределят от фонд "Земеделие".

Започват преговори

Според източник на capital.bg схемата с по-ниския акциз предстои да се дискутира детайлно с протестиращите през тази седмица. Според източника, най-вероятно правителството ще я използва, за да уговори земеделските производители да спрат протестите. Не е ясно обаче дали те ще приемат предложението.

Днес земеделският министър съобщи, че е готов за разговори със зърнопроизводителите. "Съгласни сме на преговори, всичко, което предложи министърът и правителството ще сложим на масата, и ще го обсъдим с колегите и с другите организации, участващи в протеста", коментира председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вокадинов, допълвайки, че най-вероятно още утре ще се насрочи среща с представители на кабинета.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fve avatar :-|
    Федор Езерский

    Така, така. Можело по-нисък акциз, ама само за комбайни и трактори. Алоу, тираджиите и бакшишите защо още спят? Аз ли трябва да го казвам, че за да получиш нещо трябва да си го поискаш? Никой иначе няма да се сети сам :-Р

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар