Зърнопроизводителите протестират за още 230 млн. лв.

Повечето от шествията ще бъдат към граничните пунктове

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обявените още преди повече от седмица протести на зърнопроизводители започнаха днес на различни места в страната. Повечето от маршрутите на стачкуващите ще бъдат по главни пътища в страната, включително и такива към граничните пунктове. На този етап не се предвижда затваряне на движението.

Протести ще има на главния път София-Русе край разклоните за селата Ясен и Горна Студена. Зърнопроизводителите от Видин, Враца и Монтана ще протестират на главния път София-Враца край Мездра. Предвижда се и групи протестиращи да тръгнат към Дунав мост, както и граничните пунктове Дуранкулак и Кардам.

Най-многобройният протест в Южна България се очаква да бъде на петолъчката, където ще се срещнат зърнопроизводителите от Сливен, Ямбол и Бургас. Колегите им Пловдив и Пазарджик ще протестират на Карловско шосе, а от Стара Загора, Свиленград и Хасково - в посока граничния пункт "Капитан Андреево". Протест ще има и по пътя за пункт "Лесово", съобщават организаторите.

Неизпълнени обещания

Напрежението в земеделския сектор ескалира, след като стана ясно, че в проектобюджет 2012 г. са заложени 340.1 млн. лв. за национално финансиране на фермерите. Сумата е сходна с тази година, но е по-малка от обещаните в меморандум между земеделския сектор и правителството от септември. В него се казва, че средствата, отделени за субсидии, ще бъдат малко над 500 млн. лв. Отделно от това земеделците твърдят, че са им били обещани и 70 млн. лв. по схема за по-нисък акциз за горивата, каквото подпомагане също не било предвидено. Зърнопроизводителите протестират с искането да се изпълни споразумението от септември.

Сигнал за преговори

В края на миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че се обсъжда вариант за намалената ставка за акциза на горивата за земеделска техника - едно от обещанията през септември. Тогава от агроведомството съобщиха, че през тази седмица ще се водят разговори как да заработи схемата. На този етап зърнопроизводителите не приемат предложението и настояват за изпълнение на всичките им искания.

Как ще се подпомага земеделието

Всяка година земеделските производители получават субсидии и от ЕС, и от националния бюджет. През 2012 г. общото подпомагане за сектора ще достигне 1.2 млрд. лв, което е повече от настоящата година - 1.06 млрд. лв. Увеличението за догодина идва от по-високата субсидия, която ще дойде по линия на Брюксел, тъй като националният бюджет се запазва в рамките на 340 млн. лв, колкото е и за 2011 г. В случай, че в проектобюджета беше заложено държавно подпомагане, обещано през септември, общата сума, която трябва да се даде на земеделието е 1.5 млрд. лв.

Ново преразпределение на парите

Въпреки че правителството предлага да се запази миналогодишната сума за национално съфинансиране, за 2012 г. е заложен съвсем нов начин на разпределението им, от който основният губещ ще бъдат именно зърнопроизводителите. Досега те получаваха лъвския пай от плащанията, тъй като обработват най-много площи, за сметка на животновъди и други земеделци.

Според проектобюджета по схемата за единица площ, която се усвоява основно от зърнопроизводители, са предвидени 100 млн. лв от бюджета при 293 млн. лв. за тази и 240 млн. лв обещани в споразумението през септември.

През 2012 г. за първи път ще има плащания за зеленчукопроизводство, както и схеми за птицеферми, свиневъди и др. за общата сума от 96 млн. лв. Спрямо тази година ще нараснат и плащанията на млекопроизводителите "за глава животно" - на 71 млн. лв. при 53 млн. лв. Сега. От парите за директни плащания са "извадени" и 73 млн. лв за тютюнопроизводителите.