🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството даде сигнал за преговори на прага на земеделски протести

Фермерите се готвят да затварят пътища и гранични пунктове от понеделник

Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че се обсъжда вариант за намалена ставка за акциза на горивата за земеделска техника, за което отдавна настояват фермерите.
Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че се обсъжда вариант за намалена ставка за акциза на горивата за земеделска техника, за което отдавна настояват фермерите.
Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че се обсъжда вариант за намалена ставка за акциза на горивата за земеделска техника, за което отдавна настояват фермерите.    ©  Красимир Юскеселиев
Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че се обсъжда вариант за намалена ставка за акциза на горивата за земеделска техника, за което отдавна настояват фермерите.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На прага на масови протести на земеделски производители в цялата страна правителството даде сигнал за евентуални преговори с фермерите. Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи пред журналисти, че се обсъжда вариант за намалена ставка за акциза на горивата за земеделска техника, за което отдавна настояват фермерите.

Какво предстои

В понеделник организациите на зърнопроизводителите и земеделските производители започват съвместни протести в цялата страна, които ще включват шествия със селскостопанска техника. В изявление до медиите сдруженията съобщиха, че планират още затварянето на пътища и гранични пунктове. Протестите са обявени като безсрочни до намирането на изход от ситуацията.

Напрежението в земеделския сектор ескалира, след като стана ясно, че в проектобюджет 2012 г. са заложени 340.1 млн. лв за национално финансиране на фермерите. Сумата е сходна с тази година, но е по-малка от обещаните в меморандум между земеделския сектор и правителството от септември. В него се казва, че средствата, отделени за субсидии, ще бъдат малко над 500 млн. лв. Отделно от това земеделците твърдят, че са им били обещани и 70 млн. лв. по схема за по-нисък акциз за горивата, каквото подпомагане също не било предвидено. Затова и зърнопроизводителите заподозряха, че са били "лъгани предизборно" и обявиха, че ще започнат протести, ако числата в бюджета не се изравняват до обещаните през септември.

Правителственото предложение

На фона на започващите протести днес земеделският министър Мирослав Найденов съобщи пред журналисти, че се работи по вариант за стартиране на схемата с по-нисък акциз на горивата. Идеята вече била обсъдена с премиера Бойко Борисов и съобщена на зърнопроизводителите. От земеделското министерство уточниха, че разговорите по темата ще продължат през следващата седмица, след като финансовият министър Симеон Дянков се върне от чужбина. Организаторите на протеста коментираха пред capital.bg пък, че на този етап не приемат предложението на правителството и продължават да настояват между двете четения на проектобюджета за следващата година да бъде заложена цялата обещана сума през септември от 570 млн. лв., включваща субсидии и средства за акциз.

Кой колко ще получи

Въпреки че националните субсидии за земеделие няма да претърпят промяна през следващата година, реално в сектора ще постъпят повече пари заради увеличеното финансиране от ЕС. През 2012 г. земеделските производители от всички отрасли ще получат общо 1.2 млрд. лв. от Брюксел и държавния бюджет при 1.06 млрд. лв. през тази. В случай, че финансовото министерство беше заложило обещаните през септември доплащания, сумата щеше да надхвърли 1.5 млрд. лв.

През следващата година обаче ще има сериозно преразпределение на парите по отделните отрасли. За първи път субсидии ще бъдат давани на зеленчукопроизводители, планира се и увеличение на парите за животновъдство, както и запазване на същото подпомогане за тютюнопроизводителите. За да се плати по новите схеми при равен с миналата година бюджет, средствата ще се вземат от националните доплащания по схемата за единица площ. Тези пари се усвояват предимно от зърнопроизводителите, тъй като според националната статистика над 90% от земите са засети със зърнени и технически култури.

Така за единица площ през следващата година се предвиждат около 100 млн. лв. национални доплащания за единица площ при над 293 млн. лв. през тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 2

    Договорите трябва да се спазват!

    Нередност?
Нов коментар