Земеделците и Найденов не се разбраха и на втората среща

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Без резултат е приключила срещата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с ръководствата на браншови организации на зърнопроизводители в Арбанаси късно снощи. Това съобщи Христо Петров, член на ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите и координатор на протестите във Великотърновска област, предаде БТА. Поради протестната акция в обедните часове се очакват затруднения на автомобилния трафик по главния път Русе-Плевен автомобилите.

Исканията на фермерите са да се изпълни финансовата рамка от септември, предвиждаща 570 млн. лв. субсидии за земеделския сектор от националния бюджет. След като по-рано във вторник първата среща между двете страни завърши без резултат, късно след обяд започна втора в Арбанаси, но и тя не е довело до сближаване на позициите на страните.

Въпреки намалените средства за национални доплащания общият бюджет за подпомагане на сектор земеделие за 2012 г. в условия на криза ще бъде увеличен с близо 200 млн. лв., посочил министърът на срещата. Той е припомнил, още че предварително заложените параметри във финансовата рамка се запазват изцяло, с изключение на средствата за единица площ, където вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лв., а засегнатите от тази промяна ще бъдат компенсирани. Това са тютюнопроизводителите, които ще получат 73 млн. лв., животновъдите със 71 млн. лв., зеленчукопроизводители, които ще получат 25 млн. лв. и картофопроизводителите – 5 млн. лв., съобщиха от земеделското министерство.

Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на дка. "Освен това можем категорично да гарантираме и намалената ставка за акцизите на горивата за 2012 г., за това са заложени отделно от общия бюджет 70 млн. лева", допълни министър Найденов.

Защо започнаха протестите

Протестите в зърнопроизводството започнаха, след като стана ясно, че правителството няма да изпълни обещанията към тях, дадени през септември. Всяка година земеделските производители получават субсидии и от ЕС, и от националния бюджет. През 2012 г. за сектор "Земеделие" са предвидени общо 1.2 млрд. лв., което е повече от настоящата година, през която бяха отделени общо 1.06 млрд. лв. Увеличението обаче идва единствено от по-голямото плащане от Брюксел, тъй като националното съфинансиране за земеделие през 2012 г. ще бъде за общо 340 млн. лв., колкото и през тази година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    forumer avatar :-|
    forumer
    • - 1
    • + 1

    Довиждане Найденов, приеми позицията, която ти предлагат в Брюксел и не се бави

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Казана дума, хвърлен камък щом са обещали трябва да го изпълнят или оставка. Крайно време е някой да поеме отговорност!!! Ако бяха помислили предварително и да посочат сума в зависимост от приходите в бюджета щеше да е друго..

    Нередност?
Нов коментар