Ден втори от земеделските протести: Преговорите продължават

След сутрешното неразбирателство между властта и зърнопроизводителите беше насрочена втора среща за разговори

След вчерашните сравнително спокойно протести в цялата страна, днес напрежението се засили, като на места зърнопроизводителите попречиха и на движението.
След вчерашните сравнително спокойно протести в цялата страна, днес напрежението се засили, като на места зърнопроизводителите попречиха и на движението.
След вчерашните сравнително спокойно протести в цялата страна, днес напрежението се засили, като на места зърнопроизводителите попречиха и на движението.    ©  Юлия Лазарова
След вчерашните сравнително спокойно протести в цялата страна, днес напрежението се засили, като на места зърнопроизводителите попречиха и на движението.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Протестиращите земеделци и министър Мирослав Найденов не постигнаха споразумение вчера, въпреки че проведоха първа среща. Исканията на фермерите са да се изпълни финансовата рамка от септември, предвиждаща 570 млн. лв. субсидии за земеделския сектор от националния бюджет. В късния следобед започна втори кръг от разговори в Арбанаси, но все още не е ясно дали се е стигнало до споразумение. Междувременно стачната готовност остава в цялата страна.

Протестите се засилиха

След вчерашните сравнително спокойно протести в цялата страна, днес напрежението се засили, като на места зърнопроизводителите попречиха и на движението. По информация на агенция "Фокус" стачкуващите блокираха Петолъчката за два часа по обед, за минути е било затворено и движението по Карловско шосе и на места в Северна България. През целия ден протестиращите в различни градове се заканваха или че ще преминат към затваряне на гранични пунктове, или че ще тръгнат с машините към София. Официално решение как ще продължат протестите от стачния комитет обаче не беше съобщено.

Преговорите започнаха

Паралелно със стачката сутринта започнаха и преговорите между кабинета и протестиращите фермери. Срещата, която се проведе в земеделското министерство, обаче не доведе до видим резултат. Зърнопроизводителите съобщиха, че очакват "конкретни предложения", каквито не са получили от кабинета. Земеделският министър Мирослав Найденов пък повтори тезата си от последните няколко дни, че "най-силният сектор в земеделието - зърнопроизводството, може да понесе намалението на средствата за сметка на увеличаването на парите за животновъдство, зеленчукопроизводство и др." "Някои от тях като зеленчукопроизводителите, овощарите, свиневъдите и птицевъдите ще получават субсидии за първи път", напомни още министърът.

Схемата за по-нисък акциз на горивата беше предложена

Правителството все пак е обещало да изпълни едно от исканията на зърнопроизводителите - да заработи схема за по-нисък акциз на горивата, използвани за земеделска техника, каквато имаше преди три години. Тя ще бъде за 70 млн. лв. и според изказванията на земеделския министър трябва да стартира от 1 януари 2012 г. По схемата все още се чака нотификация от ЕК, като по неофициална информация на capital.bg се предвижда фермерите да получават ваучери, чрез които да закупуват горива от бензиностанциите. Самите бензиностанции пък ще се отчитат пред агенция "Митници".

Идеята за това облекчение беше съобщена още в петък, но това не спря протестите на фермерите. Днес пък някои от протестиращите по места съобщиха и че не приемат заложената сума от 70 млн. лв., тъй като според тях облекчението за акциза трябва да бъде за минимум 110 млн. лв. Не е ясно дали това е официалната позиция на всички протестиращи или отделни мнения на част от хората, участващи в стачките.

Разговорите продължават

След безрезултатните сутрешни преговори зърнопроизводителите и земеделският министър са организирали втора среща, този път в Арбанаси, където да продължат разговорите, съобщиха източници на capital.bg. Все още обаче не е ясно дали на нея се е стигнало до някакво споразумение. В късния следобед беше съобщено единствено, че стачната готовност остава.

Как започнаха протестите

Протестите в зърнопроизводството започнаха, след като стана ясно, че правителството няма да изпълни обещанията към тях, дадени през септември.

Всяка година земеделските производители получават субсидии и от ЕС, и от националния бюджет. През 2012 г. за сектор "Земеделие" са предвидени общо 1.2 млрд. лв., което е повече от настоящата година, през която бяха отделени общо 1.06 млрд. лв. Увеличението обаче идва единствено от по-голямото плащане от Брюксел, тъй като националното съфинансиране за земеделие през 2012 г. ще бъде за общо 340 млн. лв., колкото и през тази година.

Според споразумението, подписано от министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков, общото финансиране трябваше да бъде за общо 1.5 млрд. лв., от които над 500 млн. лв. от националния бюджет. Отделно от тези 500 млн. лв, фермерите твърдят, че са им обещани и 70 млн. лв. по схема за по-нисък акциз на горивата, използвани за селскостопанска техника.

За разлика от сега обаче, през следващата година е предвидено ново преразпределение на средствата. Догодина националната субсидия по схемата за единно плащане на площ ще бъде 100 млн. лв. при около 290 млн. през тази година и 240 млн., обещани през септември. Именно по тази схема "лъвският пай" от субсидиите получават зърнопроизводителите, тъй като обработват най-много земи.

Намалените пари от националния бюджет за единица площ пък ще се прехвърлят по други схеми, при които земеделски производители с малко земи, ще могат да получат субсидии.Такива са производителите на плодове и зеленчуци, животновъди, тютюнопроизводители и др.