🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Commerzbank обмисля закриването на проблемно звено

Поради липса на купувач, дъщерното дружество за ипотечно кредитиране Eurohypo може да бъде затворено

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втората по големина германска банка – Commerzbank, възнамерява да закрие проблемната си дъщерна институция за ипотечно кредитиране Eurohypo колкото се може по-скоро, предава Reuters, като се позовава на трима независими източника. Целта на банката е да увеличи цената на акциите си и да освободи капитал, необходим за осигуряването на изискваните от регулаторите по-големи буфери за защита на парите на данъкоплатците.

"Някои от активите на  Eurohypo ще бъдат интегрирани в Commerzbank, а останалите ще се прехвърлят към вътрешната "лоша банка" на Commerzbank – Звеното за преструктуриране на портфолиото (Portfolio Restructuring Unit, PRU)", коментира един от източниците на агенцията. 

Според източниците става дума за корпоративен ипотечен портфейл в размер на около 25-30 млрд. евро, които ще бъдат прехвърлени от Eurohypo към Commerzbank. Новият бизнес  ще бъде ограничен до 5 млрд. евро годишно, като ипотечната дейност ще бъде ограничена до 4-5 ключови пазара, сред които Германия, Полша, Великобритания и Франция, казват източниците.

Продажбата на Eurohypo в срок до 2014 г. беше едно от условията, които Европейската комисия постави пред Commerzbank за получаването на спасителен пакет в размер на 18 млрд. евро. Банката обаче не може да намери купувач за звеното, поради което търси бързо алтернативно решение, обясняват източниците на Reuters.

Според други двама източници, цитирани от агенцията обаче, планът може и да не се осъществи, ако Брюксел поиска твърде големи отстъпки в замяна на съгласието си за промяна в първоначалните договорености. По думите им, в момента текат преговори между банката, Германия и ЕС. От банката и от ЕК отказват коментар, посочва Reuters.

Част от плана за преструктуриране може да е продажбата на индивидуални рискови активи, което би помогнало на Commerzbank да запълни отчетения от европейския банков регулатор капиталов недостиг в размер на 5.3 млрд. евро. Според новите изисквания на EBA банките трябва да поддържат 9% адекватност на капитала от първи ред, като буфер срещу повтавянето на кризата от 2008 г., която доведе до значителни инжекции на публични средства в редица банки, припомня агенцията.

"Би било чудесно, ако се постигне споразумение в рамките на първото полугодие, тъй като евентуално решение на проблема с Eurohypo може да се окаже ключов елемен за вероятен "План Б" за рекапитализацията на Commerzbank", коментира един от източниците.

През януари 2012 г. главният изпълнителен директор на Commerzbank Мартин Блесинг обяви, че финансовата институция ще покрие изискванията на EBA чрез допълнително свиване на държаните от нея рискови активи и чрез капитализиране на по-голяма част от реализираната печалба. Капиталовият недостиг на банката се дължи главно на необходимостта от преоценка на експозициите й към Гърция и други страни от периферията на еврозоната. Основната част от държаните от групата правителствени облигации, бяха в Eurohypo, като през първата половина на 2011 г. звеното отчете загуби в размер на 871 млн. евро заради отписване на държавен дълг, припомня Reuters. Към края на септември 2011 г. експозицията на Commerzbank към правителствен дълг на Гърция, Ирландия, Италия и Португалия е в размер на 13 млрд. евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    Вървим към национализация. Устремно.

    Нередност?
Нов коментар