Червен картон за синия Иван Димов

Архитектът на костовата съдебна реформа не стана върховен съдия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди време се самоопределяше като син преторианец, бившият СДС-депутат от Сливен Иван Димов едва ли си е давал сметка, че съвсем скоро това може да се обърне срещу него. Авторът на радикалните поправки в Закона за съдебната власт в миналия парламент и до момента си остава една от фигурите, които се ползват с подчертано негативен имидж в магистратските среди. Изглежда, кадровиците на съдебната власт добре помнят заслугите на бившия народен представител, който беше принуден отново да стане председател на окръжния съд в Сливен, тъй като се оказа извън групата на СДС-фаворитите за новия парламент.
След като изпадна в немилост пред синята централа, Иван Димов е на път да се прости и със своите надежди за бързо израстване в съдебната власт. Неговата кандидатура за съдия във Върховния касационен съд (ВКС) не беше одобрена от Висшия съдебен съвет (ВСС) миналата сряда. Димов успя да се пребори само за 12 от 25-те гласа в кадровия орган на правосъдната система. Не помогна и обстоятелството, че за него лобираше лично председателят на ВКС Иван Григоров. Дванадесет от висшите магистрати се противопоставиха на назначаването му. Членовете на ВСС отказаха да продължат и едногодишния срочен договор на бившия следовател Богдан Карайотов, който беше пенсиониран преди година като шеф на отдела за тежки престъпления в Специализираната следствена служба (СпСлС). Поради своята незаменимост миналата година той беше временно назначен за зам.-шеф на окръжната прокуратура в Кърджали, след което беше командирован обратно в София.
Бламирането на Иван Димов и Богдан Карайотов е нагледно доказателство за ново разместване на силите в съдебната система. Очевидно лобито на СДС в третата власт все повече губи влияние. Явно гравитиращият към синята централа председател на ВКС Иван Григоров вече не е способен да налага волята си със същия успех, както по времето, когато лансира за върховен съдия Златка Русева (висш функционер на Демократическата партия и бивш зам.-министър на правосъдието в правителството на Костов). В случая с Иван Димов обаче решаваща роля играе не само отслабващата хватка на сините юридически апаратчици, а и личната неприязън на магистратите. През цялото време, докато се опитваше да наложи себе си като юридически стратег, Иван Димов непрестанно моделираше собствената си кариера и това, изглежда, не е останало скрито дори за неговите съпартийци. Първоначално името му беше спрягано за главен прокурор - малко преди мандатът на Иван Татарчев да изтече. В последствие обаче сините сами отхвърлиха идеята.
За голяма част от хората в съдебната система бившият син преторианец продължава да олицетворява кампанията на кабинета на Иван Костов да ги постави в зависима позиция. Иван Димов беше главният изпълнител на акцията по предсрочното разпускане на предишния Висш съдебен съвет. Това беше първият случай, когато висшите магистрати си позволиха да поискат от управляващите да изтеглят свой законопроект. “Около политиците гравитират колеги конформисти. Те привличат около себе си себеподобни и ерозират системата”, обяви по този повод тогавашният председател на Върховния касационен съд Румен Янков. В крайна сметка обаче ВСС все пак беше разформирован.
Иван Димов предложи и закриването на Националната следствена служба и вливането на нейните районни подразделения в системата на МВР. Две години по-късно правосъдното ведомство отчита този експеримент като крайно неуспешен и иска да върне субординацията и методическото ръководство, тъй като окръжните следствени служби са се оказали практически неспособни да действат самостоятелно.
Освен това Димов е един от малкото СДС-функционери, чиито опити за лобизъм на местно ниво успяха да предизвикат публичен международен скандал и мощна вълна трансатлантически гняв. Името му беше замесено в скандал със сливенското предприятие “Декотекс”, чийто мажоритарен акционер е американската фирма “Хоум дайнамикс”. Нейният президент Реми Евар успя да вдигне толкова голям шум, че въпросът беше повдигнат и от американски сенатори и конгресмени, които привикали посланика ни в САЩ Филип Димитров. Заради този скандал Иван Димов трябваше да дава обяснения пред парламентарната комисия “Антимафия” и беше оправдан от своя съпартиец Теодосий Симеонов с довода, че има висок морал.