🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Туристическото танго - една напред, две назад

Поредните промени в закона носят повече проблеми в бранша, отколкото решения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От години туризмът в България не може да си намери мястото. Първо се регулираше от комитет, после мина под шапката на министерството на търговията, след това на икономиката, за кратко гастролира и в министерството на културата, върна се като агенция в икономическото ведомство, накрая порасна в ранг и стана държавна агенция. Същият хаос цари и в закона за туризма. Само за последните шест години той е променян 15 пъти. А неговият предшественик - над 30.

Спорни кръпки

Почти в края на мандата си тройната коалиция реши да направи 16-ата поправка в закона. Основните редакции, които бяха обсъдени от депутатите през седмицата и ще бъдат гласувани следващия четвъртък в зала на първо четене, са няколко - критерии, по които туристическите сдружения да се регистрират, как ще работят туристическите информационни центрове, кога на хотелите трябва да им се отнемат звезди и др. Голямата част от предлаганите промени в закона обаче заплашват да въведат още по-голям нормативен хаос от сега съществуващия. Причината е, че някои са извадени от контекста на една по-голяма идея, като това туроператорите да се разделят на три категории (виж карето). Други са изначало погрешни и отсега се знае, че няма да заработят, като това ваканционните имоти от типа апартхотели да се отдават под наем само тогава, когато всички собственици в него се съгласят.

"Мен ако питате, не трябва да се бърза, а да се направи нов закон", заяви хотелиерът Ветко Арабаджиев. Съгласен да се направи нов закон е и Стефан Шарлопов от българската СПА асоциация. Нито една от предвидените промени не е толкова наложителна, че да се бърза, коментира Ирина Найденова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Законът вече е остарял за сегашното състояние на бранша. При написването му имаше три идеи, твърди Румен Драганов, който беше в Комитета по туризъм и участваше в създаването на последните два закона. Целта е била да има регионални организации и една национална, която да е представителна за всички; да има информационна система не само на туристическите обекти, а и на всички туристически атракции - културни, природни, исторически; да се дефинират критериите за работа на туроператорите и хотелите. "Почти нищо от това не е направено, а всяка следващата промяна само разконцентрира и изкривява още повече регулациите. Дори се стигна до профанизиране, когато "Хилтън" беше оценен за три звезди, а всички блокове по морето - за четири и пет", обобщи Драганов.

Уреден брак

Това, което истински ядоса представителите на туризма, беше идеята на депутата от НДСВ Пламен Моллов чрез закона да се учреди туристическа камара. Народният представител заяви това на заседанието на икономическата комисия в парламента преди три седмици, когато промените в закона за туризма бяха приети на първо четене. Моллов е вносител на проекта за промените заедно с други депутати от НДСВ. Той заяви, че между двете гласувания в парламентарната зала ще предложи текст за създаването на национална туристическа камара, която да е партньор на държавата. Тя трябвало да бъде по примера на лозаро-винарската камара и да поеме част от регулирането на бранша като категоризацията на хотелите и лицензирането на туроператорите. На практика това е насилствено обединение на бранша, след като през последните три години всички опити на гилдията да се сплоти в единна организация се провалиха с гръм и трясък. Още по-притеснително е, че тази идея не е обсъждана с бранша, чиято първа реакция беше искрената изненада. Твърдо сме против насилственото обединение, живеем в демократична държава, заяви председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. Не отхвърляме изцяло създаването на камара, но нека всичко бъде обсъдено и дискутирано с бранша, каза и председателят на Съюза на инвеститорите в туризма Ветко Арабаджиев. На това мнение е и Петя Славова от Съюза на българската туристическа индустрия.

Създаването на подобна камара, и то със закон, означава цялостна промяна на отношенията между държавата и туристическия бранш. Това означава държавата, в лицето на агенцията по туризъм, да се откаже от две от основните си функции - да дава звездите на хотелите и да регистрира туристическите компании. Отказът ще е свързан и с решението държавата да се лиши от приходите от категоризация, които за миналата година бяха около 2 млн. лв. по данни на агенцията по туризъм.

Не по-маловажен е въпросът дали браншът е готов да поеме повече отговорност и да се саморегулира, каквато е практиката в повечето европейски страни. Трябва да се разпишат много ясни, точни и непоклатими правила кой ще влезе в новата камара и по какви критерии тя ще функционира. За да не се стигне до казуси, при които собственикът на хотел Х не иска да даде пет звезди на хотела на колегата У, защото не му е симпатичен.

Това са все революционни промени, които не могат да се направят качествено набързо - между първо и второ четене на поредните поправки. Още повече че браншът не се нуждае от законови кръпки, а от изцяло нов закон. Затова е по-логично да се изчака новото правителство, то да изясни приоритетите си и къде туризмът се нарежда спрямо тях. Да реши дали държавата трябва да регулира и подпомага бранша, или да го остави да се развива сам. След като се намери отговорът на този въпрос, редно е да изготви нов закон, който да стъпи на изцяло нова философия. Само така ще спре това сбъркано туристическо танго, при което след всяка стъпка напред се правят две назад.

Някои от предвидените промени

- Туристическите компании се разделят на A, B, C. А са туроператори с международна дейност; B - за вътрешен туризъм; С - туристически агенти. Идеята е заимствана от турския модел, където целта е туроператорите за международни пътувания да носят по-голяма отговорност, като събират средства в гаранционен фонд. Той трябва да се използва в случаите, ако туристически групи по една или друга причина не могат да се върнат. В българския вариант просто има разделение без фонд и цел.

- Апартаментите във ваканционните имоти да се отдават под наем само тогава, когато всички собственици на жилища са съгласни. На практика това е непостижима цел. Много от собствениците не живеят в България, дори никога не са виждали апартаментите си, а са ги купили по интернет.

- Да отпадне категоризацията на самостоятелните ресторанти и заведения - липсва логиката ресторантите в хотелите да имат звезди, а самостоятелните - не.

- Всеки хотел да може да се категоризира само след като има договор с фирма за колективно управление на авторските права. Според хотелиерите авторските права не трябва да са предмет на закона за туризма.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    neko

    една доста яка история за туризма www.dneska.com/beach.html както и много други подобни...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-@
    do deputatite

    уристическите компании се разделят на A, B, C. А са туроператори с международна дейност; B - за вътрешен туризъм; С - туристически агенти. Идеята е заимствана от турския модел, където целта е туроператорите за международни пътувания да носят по-голяма отговорност, като събират средства в гаранционен фонд. Той трябва да се използва в случаите, ако туристически групи по една или друга причина не могат да се върнат. В българския вариант просто има разделение без фонд и цел.
    --------------------------------------------------------
    какво става при тези промени с малките туроператори в селските райони - ние правим и международен и вътрешен туризъм и сме турагенти - просто условията при които работим са такива. Стига сте променяли,оставете ни да работим спокойно !!! Ако за вас това е работа- да променяте на парче без да се мисли за "малките" в периферията на страната, за нас това са проблеми !!!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Валентин Стоянов

    Няколко идеи за развитието на отрасъла и ролята на държавата в него:

    http://www.rusenews.eu/news,1,20784.htm

    Нередност?
Нов коментар