И нека разследването започне сега

Алексей Петров остана за постоянно в ареста, обвинението срещу трима от "oктоподите" се пропука

Reuters    ©  Стоян Ненов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четвъртък, минава 20:30 - жена на средна възраст със светла коса се запътва към изхода на съдебната палата с пурпурна тога в ръка. Това е прокурорът от Софийската апелативна прокуратура Янка Гочева. На лицето й се чете едновременно облекчение и умора. Последните 10 часа тя е имала нелеката задача да убеди апелативните съдии, че трябва да остави в ареста задържаните при операцията "Октопод".

Малко повече от 40 дни от неговото начало разследването срещу "октоподите" е в изключително чувствителна фаза. Обявеният за мозък на групата Алексей Петров остана в ареста заедно с Марчело Джотолов; съдът наложи на Николай Велков и Антон Петров-Хамстера гаранция от по 20 хил. лв., а братята Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците и Момчил Кръстев бяха пуснати с подписка. Прокурорите и следствието обаче нямат време за глътка въздух. Напротив, те трябва да удвоят усилията си по делото, за да запълнят пукнатините, появили се още в първите дни на разследването.

Рекет и изнудване - да; организирана група - на ръба; сводничество - не

Според обвинението всички те са участвали във въоръжена престъпна група, която се е занимавала с пране на пари, укриване на данъци, сводничество, рекет и изнудвания. Апелативните съдии, които разглеждаха жалбите им срещу наложения седмица по-рано арест, приеха, че въпреки краткия срок на разследването са събрани достатъчно данни - Алексей Петров и Марчело Джотолов чрез използване на физическа сила и натиск са се занимавали с рекет и изнудвания.

От началото на операцията "Октопод" миналата сряда прокуратурата е успяла да намери още 18 свидетели. Повечето от тях дават показания за случаи, при които със сила са били принудени да прехвърлят имущество. Сред тях е и изпълнителният директор на "Домейн Бойар" Маргарит Тодоров, който разказал как е бил откаран на басейна "Спартак". Срещу него стоял Алексей Петров и тежко въоръжени мъже. По подобен начин били прехвърлени дялове на мандра, фирма за сокове и др., става ясно от показанията на свидетелите. Освен фирми така са били придобивани пари и имущество.

Според съдебния състав, председателстван от съдия Мая Цонева, в закона няма изискване всички членове от групата да са извършвали незаконната си дейност едновременно. По този начин тя отговори на доводите на защитата на подсъдимите, че част от обвиняемите не са се познавали помежду си. Цялото определение на Софийския апелативен съд, можете да изтеглите от тук.

Според апелативните магистрати има достатъчно основание да се приеме, че Алексей Петров е извършил това, в което е обвинен. Подобно предположение съдиите направиха и за Марчело Джотолов. Данни за участие има и за Николай Велков и Антон Петров-Хамстера, но те са по-несигурни и затова магистратите решиха да ги освободят под гаранция. В показанията си някои от свидетелите разказали, че Антон Петров-Хамстера е бил човека за връзка с подземния свят на Алексей Петров и че на него са били отчитани парите от проституция.

До този момент обаче няма данни, че Алексей Петров или някой от обвиняемите има отношение към сводничеството. В същото време от определението на апелативните съдии става ясно, че засега няма доказателства за каквато и да е било съпричастност към групата от страна на кремиковските бизнесмени Пламен и Йордан Стоянови, както и на бившата барета Момчил Кръстев. Затова магистратите наложиха на тримата най-леката мярка - подписка.

По делото са приложени и показания на Любомир Димитров-Гребеца, който беше задържан при операцията "Наглите". Той разказал, че убийството на автокрадеца Иван Петров-Сапата е поръчано от Алексей Петров. Според разследващите Сапата е бил участник в групата за отвличания и е осигурявал автомобилите за похитителите. Миналата пролет обаче той изчезва безследно, за да бъде намерено тялото му преди няколко седмици заровено в гориста местност в Плана планина. 

Съдът не взе предвид показанията на Любо Гребеца, защото те са дадени по друго разследване. Интересно защо обаче разследващите не са го разпитали и по това дело - пропуск, който контрастира с претенциите, че държавата влага целия си ресурс в "Октопод."

От заседанието по мярката за неотклонение стана ясно, че разследващите имат проблем да докажат престъпните връзки между отделните обвиняеми, което даде основание на Алексей Петров свободно да разказва, че познава Хамстера само като състезател по карате, на когото е бил треньор, Момчил Кръстев - като бивш колега от отряда на баретите, а Николай Велков - от консултативния съвет на омбудсмана. Самият омбудсман - Гиньо Ганев представи своя версия за познанството си с Николай Велков и Алексей Петров. По думите му, той Николай Велков е участвал в Консултативния съвет към омбудсмана, присъствал е на "някои от заседанията, когато са обсъждани въпроси, свързани с отношенията между бизнеса и администрация, обжалваемосттта на административните актове и други подобни". По думите на Гиньо Ганев, Алексей Петров никога не е бил част от Консултативния съвет: "Алексей Петров никога не е участвал в текущата работа на Консултативния съвет и не е бил част от тази дискусионна среда при омбудсмана. Той е присъствал само на две заседания в периода декември 2009 –януари т.г., но в качеството му на вносител, от името на Съюза за стопанска инициатива, на искане до омбудсмана за отправяне на препоръки към администрацията за мерки за намаляване на лихвените проценти в

страната." Целият отговор можете да изтеглите тук.

Другото предизвикателство пред следователите и прокурорите ще бъде да защитят свидетелите по делото от натиск. След като посоченият от обвинението човек за мокри поръчки на Алексей Петров - Хамстера, е на свобода, може да се допусне, че такъв натиск ще бъде оказван. Подобна теза разви и вътрешният министър Цветан Цветанов. Сюжетът с притискането на свидетелите е всекидневие в българската прокуратура, която невинаги може да осигури ефективна защита или поне да накара потенциалните източници на заплаха да останат тихи и кротки. Разследващите обаче бяха атакувани от адвокатите, че не представят доказателства за възможен натиск над свидетелите.

Не трябва да има съмнение за политическа намеса

Основният проблем на разследването срещу Алексей Петров и групата му ще бъде да се разсее съмнението, че става въпрос за политически процес. Това е тезата на самия Петров, на защитниците му и на някои политически партии (РЗС и БСП). Бившата барета заяви в съдебната зала, че е жертва на политическа репресия и че Иван Костов и вътрешния министър Цветан Цветанов искали едва ли не да го изправят пред Народен съд. Алексей Петров изрази съмнения, че срещу него ще бъдат изфабрикувани доказателства.

Като за начало е добра идея вътрешният министър Цветан Цветанов да прецизира изказванията си по случая - в деня на мярката той буквално каза, че при тези доказателства Алексей Петров би трябвало да получи "минимум 12 години затвор". Думи, които без съмнение ревнивите за независимостта си съдии приемат като натиск.

Агент или не

По време на съдебното заседание беше лансирана и още една защитна версия, която Алексей Петров неминуемо ще използва по-нататък - че действията му са изцяло в качеството му на офицер на прикритие и че е работил  "честно и чисто" и дори е получавал награди. Според Наказателно-процесуалния кодекс не се образува наказателно производство, ако "деецът е лице, действало като служител под прикритие в рамките на правомощията му по закон".

Ето едно от вече появилите се твърдения на Алексей Петров - като агент присъствал в комбината "Кремиковци" и благодарение на него дружеството вдигнало цената си от един долар до над 100 млн. евро. Казаното е смехотворно най-малкото защото държавата си има официален представител в ръководството на металургичния комбинат, който би трябвало да се грижи за икономическото му състояние. А ако работата на агентите е такава, каквато я описва Алексей Петров - тежко на държавната индустрия.

Друга негова заслуга бил протестът на таксиметровите шофьори пред парламента през 2001 г., като по думите му е успял да спре ескалирането на напрежението и щурмуването на Народното събрание. Именно действията му по този казус станали причина тогавашният шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов да ускори назначаването му като агент. Самият Атанасов припомни обратното - че службите са използвали Алексей Петров, за да организира протеста и да разклати правителството.

Главният прокурор Борис Велчев казва, че това е едно от най-тежките и сложни дела, с които се е сблъсквал като обвинител №1. Трудността според него е не само защото става дума за мащабна и организирана престъпна дейност. Разследването трябва да отговори защо всичко това е било възможно. Ще е трудно. И отговорно.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grosskopf avatar :-|
    Grosskopf
    • + 2

    Моля да ми обясните откъде се пръкна това "офицер на прикритие"? Не беше ли "под". Даже по-звучи "офицер на [хора под] прикритие". Или поне "офицер на прикритиеТО"...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Tam
    • + 5

    "Главният прокурор Борис Велчев казва, че това е едно от най-тежките и сложни дела, с които се е сблъсквал като обвинител №1'

    Разбира се , че е трудно. Убеден съм , че и Велчев и Кокинов са част от схемата. Именно затова са там - да не допускат издънки в мафията.
    Всички дето ги убиха се оказва , че са давали сигнали или са искали срещи с Кокинов , а малко след това следва разстрел и за Георги Стоев и за Боби Цанков...

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    ДОЛУ БКП!
    • + 5

    "Основният проблем на разследването срещу Алексей Петров и групата му ще бъде да се разсее съмнението, че става въпрос за политически процес. Това е тезата на самия Петров, на защитниците му и на някои политически партии (РЗС и БСП)."

    ПАРТИЯТА (БКП) и мафията ... мафията и ПАРТИЯТА (БКП) - не можеш да се бориш само с едната страна на явлението организирана престъпност - и ПАРТИЯТА храницлница трябва да бъде разпусната. Видно е че червените другарчета се финансират не само от кражби, но и от отвличания, рекет, простутция и още Бог знае какво.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Запознат
    • + 3

    Нашествието на таксиджиите през 2001 беше заговор-реверанс на Альошата. Целите му бяха: 1. Дискредитация на правителството на Иван Костов и нагнетяване на напрежението. 2. Изчисляване времето на блокиране на административния център на държавата, париране на радиообхвата, обсада на парламента и ПРЕВРАТ... Ако не се беше изплела Мадридската кошница...

    Нередност?
  • 5
    ivanbaev avatar :-|
    ivanbaev

    Абе изчетох целият протокол на Софийския апелативен съд. Направо съм в шок! Тия от прокоратурата нямат едно истинско доказателство! Или А.П. си е оплел много добре кошницата (което е много възможно) или прокорорите са абсолютно некъдърни (което е не по малко възможно от първото) и трябва незабавно да си подадът оставките. Мисля че Цветанов си сложи "таралеж в гащите" . Обаче ми намирисва, че и понятие си няма от право тоя човечец.

    Нередност?
Нов коментар