Една стъпка към нормалността

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Встрани от ненужната показност, която я съпроводи, операция "Октопод" е от малкото големи шансове, които бългaрското общество е получавало през последните години. Нищо лично срещу задържаните. Те трябва да разчитат на обективно и независимо разследване и наистина справедлив процес, за да не остане и най-малкото съмнение, че действията на МВР и прокуратурата имат политически привкус.

Акцията срещу Алексей Петров извади дълбоко заровени и нерешени проблеми на прехода, които до голяма степен предопределят настоящето. Управляващите в продължение на десетки години отказаха да признаят ерата "Филчев" в прокуратура за мрачен провал. Не пожелаха да реформират държавното обвинение така, че да подлежи на отчетност и контрол. Допуснаха откровени бандити да навлязат във всички обществени сфери - бизнес, политика, образование, правоохранителна дейност... Така разликите между светло и тъмно бяха размити до степен, че престъпници безпроблемно мимикрираха като научни работници, едри данъкоплатци и големи работодатели. Различните аспекти на случващото сме отразили в тема, която сме отбелязали по страниците с отпечатък - когато не го потърсиш на местопрестъплението, няма как да го намериш, а не го ли намериш, няма как да разбереш кой го е оставил.

Разчистването на миналото е единственият начин България да тръгне по пътя на нормалността.

Все още няма коментари
Нов коментар