🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скандалът с фалшивия закон се задълбочава

БСП : Председателят на Народното събрание Цецка Цачева излъга

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на дискусията за правомощията на президентската институция.<br />
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на дискусията за правомощията на президентската институция.<br />
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на дискусията за правомощията на президентската институция.<br />    ©  Анелия Николова
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на дискусията за правомощията на президентската институция.<br />    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БСП направи собствено разследване на скандала с публикуването на текст от закона за наркотичните вещества без указ на президента Георги Първанов. Изводът на социалистите е, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева се е оплела в лъжи, а в историята изплуваха и няколко нови имена. Във вторник депутатите от БСП започнаха да събират 48 подписа в парламента, за да поискат създаването на анкетна комисия по случая. Ако мнозинството отхвърли предложението им, ще сезират прокуратурата.

Оказа се, че има три различни текста на въпросния параграф 1 т. 30 от закона за наркотичните вещества, като само единият от тях е минал по пътя на правилника в Народното събрание (внесен от Министерски съвет), но пък е публикуван в "Държавен вестник" без да е приет от депутатите. Вторият е пробутан в пленарна зала по време на второто гласуване на проекта, а третият вариант е публикуван в "Държавен вестник" без указ на Георги Първанов, но въпреки това е в сила и в момента.

Скандалният текст, който позволява да има скрита реклама на наркотични вещества е прочетен от зам.-председателя на здравната комисия Пламен Цеков (ГЕРБ) по време на гласуването на второ четене на проекта на 5 март. "Непряка реклама" е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на посочено в закона наркотично вещество, за реклама върху стоки и рекламни продукти".

Този текст не е внесен в деловодството на парламента, нито е обсъждан в комисията, нито е фигурирал в проекта на вносителя (Министерски съвет). Нито един депутат не се е усетил, че му съобщават формулировка, която не е чувал преди и текстът е приет, включително с гласовете на десетина от БСП. Само Моника Панайотова от ГЕРБ е гласувала "въздържал се".

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обаче изпраща на президента за обнародване закона, в който въпросният параграф е записан, както е внесен от правителството т.е. без пробутания текст в зала. "Непряка реклама" е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/или изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество, за реклама върху стоки и рекламни продукти". Георги Първанов обнародва именно него на 19 март.

На 23 март в "Държавен вестник" излиза поправка, за която няма указ на президента, както би трябвало да бъде и която наподобява текста, прочетен от Пламен Цеков пред депутатите, но и в нея има разлика - вместо "... реклама върху стоки и рекламни продукти" е записано "...реклама на стоки и рекламни продукти"

Социалистите твърдят още, че докато търсели истината за скандалната поправка, установили, че само в понеделник стенограмата от заседанието два пъти била променена на сайта на Народното събрание. Накрая те се добрали до звуковия запис на обсъждането, който можете да чуете в прикачения аудио файл.

"Цецка Цачева би трябвало да е разбрала каква е истината, но въпреки това излъга, че коректният текст е този, който първи е бил публикуван", твърди Мая Манолова от БСП. Според нея интерес от разхлабването на режима за реклама на наркотични вещества имат две фирми. Едната внася канадски чай, а другата е производител на хляб. На опаковките на продуктите им има листа, които наподобяват наркотични вещества. "Не става дума за лобизъм, а обикновена пладнешка измама", коментира бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков.

На "Позитано" 20 все още нямат отговор кой е наредил на "Държавен вестник" да публикува въпросната поправка, след като Цецка Цачева отрече да е тя. Съмненията им падат върху член на ръководството на Народното събрание. Те подозират още, че Пламен Цеков не е инициатор на въпросната формулировка, а я е получил от някого. "Може би му е дадена от ръководството на здравната комисия или от ръководството на партията ГЕРБ", каза Мая Манолова. Председател на комисията е Лъчезар Иванов, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Междувременно Цецка Цачева внесе промяна в закона за наркотичните вещества, която преповтаря първоначалния текст на вносителя Министерски съвет.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    222 avatar :-|
    222
    • - 4
    • + 5

    Второ четене на проекта 5март(петък).Цецето с премрежен поглед бленува за вкусни манджи и шопинг в аутлетчето с безоотчетни средства от( представителни)нова капелка може би...или нещо на виктория сикрет.

    Нередност?
  • 2
    schumener_beer avatar :-?
    шуменско пиво
    • - 1
    • + 7

    Какъв чай, какъв хляб? Тия пак се правят на хамави. Или май се опитва нас да правят на такива?
    Ами къде отиде оная водка с красиво разперените листенца на индийския коноп? И кой ли я произвеждаше?

    Нередност?
  • 3
    fejdi avatar :-?
    Веселка Манавска
    • + 6

    Медиите дали ще се развъртят така за импийчмънт на Цецка, както за Първанов или ще ни завъртят друго кино за да ни заглавичкат? А парламентарната група на ГЕРБ или партия ГЕРБ ... ?

    Нередност?
  • 4
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • + 3

    Не бе - Цецето е от новите недосегаеми. Едно е да разкарваш Станишев по прокуратурата и да му сваляш имунитета за някакъв измислен доклад, дето не го бил върнал по съответния ред. Все пак той не е от новите правоимащи !
    Съвсен друго е да публикуваш контрабандно поправка в закон, пък била тя и малка. Но от друга страна - Цецето е от новите богоизбрани - а всички знаем, още от Бай Тошово време, че хората са равни, ама има и някои по-равни от другите :) Иначе Цецето е много стриктна, когато някой от опозицията надвиши времето за говорене с 15 секунди :)
    Да ни е жива и здрава, и дълго време да ни заябавлява, и ако може - по-малко да ни управлява....

    Нередност?
Нов коментар