Направи си сам... закон

Лобистки интереси суспендираха конституцията

Скандалната поправка е публикувана на последната страница на бр. 23 на Държавен вестник<br />
Скандалната поправка е публикувана на последната страница на бр. 23 на Държавен вестник<br />
Скандалната поправка е публикувана на последната страница на бр. 23 на Държавен вестник<br />    ©  надежда чипева
Скандалната поправка е публикувана на последната страница на бр. 23 на Държавен вестник<br />    ©  надежда чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нагло - така постъпиха депутатите от ГЕРБ, "Атака" и РЗС, които внесоха първия законопроект в 41-то Народно събрание. Той уреждаше правото на съпредседателя на парламентарната група на мнозинството нотариус Искра Фидосова да запази кантората си в Монтана, докато работи в Народното събрание.

Днес на фона на големия скандал с поправката за непряката реклама в закона за контрол върху наркотичните вещества поведението им е самата невинност. В първия случай законодателните механизми бяха използвани за лобизъм. Осем месеца по-късно "някой" от Народното събрание уреди в Държавен вестник да обнародва текст, който никога не е гласуван в парламента и за него дори няма указ на президента.  

Въпреки че юристите спорят дали фалшивата добавка е влязла в сила или не, прецедентът е скандален. По същия механизъм всеки с достатъчно силни аргументи да мотивира някой депутат (за предпочитане от управляващото мнозинство) и да намери връзки в администрацията на Народното събрание може сам да си направи закон.

В случая с непряката реклама на наркотичните вещества Антон Кутев от БСП измерва частния интерес за около 10 млн. лв., колкото е според него е бюджетът на фирми с интерес към по-либерален режим в рекламата на наркотични вещества.

Юридическа каша

5 март 2010 г. е бил инфарктен ден за няколко важни хора в държавата. Във въпросния петък е скандалната среща на президента на Георги Първанов с финансовия министър Симеон Дянков на "Дондуков" 2 и вниманието на всички беше заковано в огласената стенограма от разговора им и развихрилата се дискусия за възможен импийчмънт.

По същото време в Народното събрание малко повече от стотина депутати приемаха промените в закона за наркотиците на второ четене. За някои от тях, оказва се едва сега, заседанието е било изключително важно. Зам.-председателят на здравната комисия Пламен Цеков от ГЕРБ, който четеше пред депутатите промените в закона, е вмъкнал "редакционна поправка" в една от тях: "Непряка реклама" е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименованието на посочено в закона наркотично вещество, за реклама върху стоки и рекламни продукти."

Никой от присъстващите депутати (между които и от опозицията) не му обръща внимание. Първоначалният текст на правителството, което е вносител на закона, забранява и реклама, която използва "изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество". С поправката "Цеков" това отпада. Председателят Цецка Цачева също не забелязва редакционната бележка и предлага да се гласува формулировката на Министерския съвет. В този вид законът е публикуван в Държавен вестник на 19 март.

"Някой" (засега неизвестен, но очевидно влиятелен фактор в Народното събрание) обаче държи да бъде обнародван по-либералният режим за непряка реклама и успява в следващия брой на Държавен вестник да го пробута като "поправка". Текстът излиза, без да е гласуван от депутатите и без указ на президента. Този гаф на парламента дойде като подарък за Георги Първанов, който беше по средата на процедурата по импийчмънт.

И Цачева ужасно се обърка. Тя призна, че не е подписвала поправката, и нареди извънреден брой на Държавен вестник, с който да я отмени. После спря вестника. В същото време стенограмата от заседанието на 5 март, качена на сайта на Народното събрание, беше поправена няколко пъти, за да отговаря на актуалната версия на ръководството на парламента. Започна и проверка как вторият текст се е озовал в Държавен вестник. До редакционното приключване на броя тя не беше дала резултат.

Социалистите подозират, че е замесен член на ръководството на Народното събрание или на здравната комисия. Председател на комисията и зам.-шеф на парламента е Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той обаче има алиби, на 5 март е бил в чужбина. Единственото, което заместникът му Пламен Цеков призна, е, че е получил редакционната поправка от правния отдел на парламента и от правната комисия, но "не от Искра Фидосова".

И точно когато изглеждаше, че няма по-голяма юридическа каша, се оказа, че има. Лъчезар Иванов и Цецка Цачева внесоха изменение на закона за наркотичните вещества, което преповтаря текста на вносителя на първите промени - Министерски съвет. Само че според юристи той вече е в сила, защото фалшивата поправка в Държавен вестник е юридически нищожна без указ на президента. Под пара здравната комисия в едно заседание гласува новия текст на две четения.

Бизнес тревоги

"Ако забраната се приеме, бизнесът ни с чай ще спре", каза за "Капитал" собственикът на "Симек трейд" Милко Талев. От близо две години той внася чай, на чиято опаковка има листо от канабис. Пълното име на продукта е C ICE swiss cannabis Ice tea. Талев категорично отрича да има пръст в прокарването на по-либералния режим за реклама. Оказа се обаче, че преди година и половина е имал проблеми заради чая. Заради материал по bTV продуктът е изследван от РИОКОЗ и Министерство на земеделието, но не са установени следи от наркотични вещества. "Информирах австрийските си партньори, стигна се до намеса на австрийския посланик у нас", каза още Талев. Според него "приеме ли се този закон, ние спираме, защото не можем да променяме опаковката на чая". Той се продава в този вид на няколко чужди пазари по думите на собственика на "Симек трейд". Фирмата му не рекламира в телевизионния ефир, а използва "пряка реклама", като бюджетът за нея е "доста голям".

Потърпевш от затягане на рекламния режим ще бъде и производителят на водка "Мери Джейн", на чиято бутилка има листо, наподобяващо канабис. Тя е продукция на "Винпром Карнобат", където собственик е и Миню Стайков.

"По-строгите правила за непряка реклама ще засегнат не само големите търговци на напитки, но и тези, които продават фланелки с надпис "марихуана" например, или пък заведенията, в които се предлагат коктейли "екстази" или "хероин", коментира председателят на областния съвет по наркотиците в Благоевград Теменужка Любенова. Тя единствена е поискала по-стриктна регулация за рекламиране на наркотични вещества още при първото обсъждане на проектозакона в здравната комисия в парламента.

От целия правно-политически микс в крайна сметка сметка изплува нещо изключително неприятно. Пукнатините в законодателството и в работата на Народното събрание са толкова гигантски, че конституцията може да бъде суспендирана, при това без никой да разбере.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    malkatapizza avatar :-|
    Малката Пица
    • - 5
    • + 2

    Гербаджииска работа.

    Нередност?
  • 2
    malart avatar :-|
    malart
    • + 4

    между другото един подобен трик се опитал да прокара кристиан вигенин в евростат, като при окончателното четене за гласуването на проектоустава на асамблеята променил няколко думи, след които право на присъствие на заседанията в евростат придобивала и русия. Обаче някои полски евродепутати го хванали в крачка

    Нередност?
  • 3
    mastylo avatar :-|
    mastylo

    В случая проблемът далеч не е в лобиските интереси, а в това, че законодателният процес е безкрайно нестабилен. За послените 20 години списъкът на закони, които са имали нужда от поправка извън пленарната зала е твърде дълъг. В НС прекрасно знаят за проблема и но си мълчат, защото малко хора познават технологията на тяхната работа и като цяло никой не упражнява контрол. Иначе има институционален фолклор за безумия в законови текстове предизвикани от лапсуси, лоша дикция или просто това, че на някой му се е спало докато чете окончателния текст. Законодателната техника, при която за закон се приема това, което е прочетено в пленарна зала и веднага след това гласувано е абсурдна отживелица, която не само дава възможност за грешки или за прокарване на чатни интереси, но обезсмисля всички проведени консултации, дискусии, проверки за съответствие с евро правото и т.н. Би било прекрасно, ако сегашния случай излезе от схемата на междуинституционалните престрелки и предизвика преосмисляне на законотелния процес.

    Нередност?
  • 4
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео

    Момчета, има решение на Съда на европейската общност по едно дело за търговската марка канабис. Прочетете си го. Стига с този балкански манталитет. Това, че на една бутилка има листо от канабис не означава, че съдържащите се в един чай или енергийна напитка субстанции имат нещо общо с тревата. За ваша справка има регистрирана европейска марка Канабис енержди дринк, която е регистрирана и в патентното ведомство на Бенелюкс. Та тази напитка, в която няма никакви заббранени субстанции е много популярна в скандинавските страни и Англия и си се рекламира без проблем. Стига с тези соц залитания от миналото.......децата ви и без това знаят какво е трева, важното е да им обясните какво е тя всъщност. Не създавайте излишни паранои и не бъркайте маркетинговите трикове с медицинските ефекти. Между другото има и медицинска трева и кокаин само, за да знаете. Не бъдете ограничени. А и листото от канабис най-малкото е красиво. Не защитавам, нито прокламирам употребата на наркотици, надявам се да съм разбран правилно.

    Нередност?
Нов коментар