🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вносителят на скандалната поправка в Държавен вестник Светлин Танчев се оплете в обясненията си

Анкетната комисия, която разследва случая, удължи работата си с един месец

Светлин Танчев: "Ако не бях сигнализирал за несъответствието, това щеше да направи Първанов"
Светлин Танчев: "Ако не бях сигнализирал за несъответствието, това щеше да направи Първанов"
Светлин Танчев: "Ако не бях сигнализирал за несъответствието, това щеше да направи Първанов"    ©  Анелия Николова
Светлин Танчев: "Ако не бях сигнализирал за несъответствието, това щеше да направи Първанов"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И това заседание на временната парламентарна комисия, която разследва скандала с поправката за рекламата на наркотичните вещества в "Държавен вестник", не успя да хвърли повече яснота около това кой депутат от мнозинството стои в основата на опита за прокарването на лобисткия текст.

Скандалът с публикуваната на два пъти поправка избухна в края на март след като от администрацията на президента Георги Първанов съобщиха, че на 19 март в "Държавен вестник" са публикувани промени в закона за наркотичните вещества и прекурсорите, за които има указ на президента, а четири дни

по-късно във вестника се появила "поправка" в същия закон, която променя смисъла на текста. За нея обаче няма издаден президентски указ. Промяната либерализира режима за използването на наркотични вещества в рекламата на търговски продукти.

Днес народните представители от комисията изслушаха председателя на комисията по здравеопазване Лъчезар Иванов (ГЕРБ), председателя на комисията по европейски въпроси Светлин Танчев (ГЕРБ) и съветника в отдел "Пленарни заседания" в парламента Стефан Катев. Тримата бяха повикани да дават обяснения, защото на предишното заседание имената им бяха посочени от Виолета Тасева, началник на стенографите в Народното събрание. Тогава тя назова Танчев и Катев като хората, които са я уведомили за разминаването между публикувания в "Държавен вестник" текст от Закона за наркотичните вещества и звуковия файл от прочитането на същия текст в пленарната зала от зам.-председателя на здравната комисия Пламен Цеков. По думите й двамата са казали, че поправката е съгласувана с Лъчезар Иванов.

Пред анкетната комисия днес Светлин Танчев разказа, че сътрудникът му Слав Даскалов му сигнализирал за разминаването след като законът беше обнародван в "Държавен вестник". Потърсил Катев и двамата отишли да прослушат записа. Няколко пъти той повтори, че за него въпросът бил "технически" и се чувствал длъжен да сигнализира за разминаването. "Ако аз не бях сигнализирал, щеше да има последствия. Като гледам как президентът е следил отблизо, сигурно и той щеше да сигнализира, че има разминаване", каза Танчев пред комисията (цялото му изслушване може да чуете в прикачения файл).

От доста обърканите му обяснения така и не стана ясно защо самият той се е заел с това след като не е член на здравната комисия в парламента и не е бил ангажиран пряко с работата по промените в закона. Танчев не успя да обясни и дали е съгласувал действията си с ръководството на парламента и

парламентарната група на ГЕРБ. Нещо повече - пред колегите си от комисията той призна, че по време на гласуването на поправката е бил в сградата на парламента, но не е участвал в гласуването.

Сътрудникът му пък, който го информирал за разминаването, изобщо не бил в сградата на Народното събрание, а следял приемането на промените в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите по интернет. Оказа се още и, че, за да поправи "грешката", Танчев възстановил по памет прочетения текст от колегата си Пламен Цеков. Листчето, което по-късно било предадено на стенографите, било написано на компютър.

Лъчезар Иванов повтори пред комисията, че по време на изслушването е бил в чужбина. Той заяви, че текстът на Танчев никога не е бил обсъждан в здравната комисия (обясненията му може да чуете в прикачения файл).

Съветникът в отдел "Пленарни заседания" Стефан Катев категорично отрече да е давал разпореждане за промяна на стенограмата от първоначалното гласуване. "Нямам такива правомощия", добави той. Катев обясни, че след като с Танчев са установили несъответствието се е допитал до директора на дирекция "Финални текстове" Елена Коцева, която му обяснила, че за да се коригира текстът, трябва да се поправи стенограмата.

"Това и направих", каза той и уточни, че оттам нататък вече не било негова работа какво се случва с поправения документ. По думите му в такива случаи, когато се прави такава поправка процедурата е същата като при новоприет закон - стенограмата се подписва от председателя на съответната комисия в парламента, след това отива за подпис при председателя на Народното събрание и оттам в президентството също за подпис на държавния глава.

Най-странното в случая обаче е, че скандалната поправка е прескочила тази процедура и е била публикувана директно в Държавен вестник. Засега няма обяснение как е станало това. Анкетната комисия по изясняване на скандала удължи днес работата си с още един месец.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    charlyb avatar :-|
    charlyb
    • + 15

    Е, какво да прави човекът, няма да каже истината я!

    Нередност?
  • 2
    erratic avatar :-|
    erratic
    • + 4

    Някой беше казал ... "За всички детски градини безплатен хероин!" ^^

    Нередност?
  • 3
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • + 4

    Истинско удоволствие за мен беше изслушването на записа. Депутата Танчев говореше такива врели-некпели и така се гърчеше в странните си обяснения, че изпитах истинска наслада

    Нередност?
  • 4
    kemi1 avatar :-|
    kemi1
    • + 1

    ето това е даси министар всяка партиа всяка година сменя закони
    но¿¿¿¿за кого разбира се в полза за мен????.както Ф А Н-ТВ
    44 55
    6 19 8
    16 216 народа не знае да събира тези числа
    зборъте както някой разбраха 364 ПРЕДАВАНЕТО ЗА ИГРАТА
    НАКРАЙА КАЗАХА че е 288 давай народе..

    Нередност?
  • 5
    ana_ni avatar :-|
    ana_ni
    • - 1
    • + 3

    записа с обясненията на депутата Танчев /кой е избирателния му район?/ е водевил, а арогантното поведение на зам председателя на НС Л.Иванов , нападателния му маниер на водене на разговор са за учебник "Как на думи винаги да сме прави!". Слава Богу ,ще се лишим от него след следващите избори.Палячовци , начело с Цецка.Заради изцепки като горните, идиотите Яне Янев и Волен Сидеров мразя демократичните избори.Да се въведе избирателна система на принципа на лотарията - за 240 места в праламента да има право да играе всеки пълнолетен гражданин.Така и така самовлюбени алчняци дефилират през 4 години, поне да са случайно избрани./няма да има излъгани!/.

    Нередност?
  • 6
    vg avatar :-|
    vg

    Не трябва да бъде оставено без последствия пренебрежителното или направо обидното отношение на недоразумението Лъчезар Иванов към служителка в Народното събрание,който чух да определя обясненията ѝ с "една жена ми каза" .

    Нередност?
Нов коментар