НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Re: реформа

Промените в администрацията този път ще са с фокус върху модела на заплащане

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои теми са вечни. Като тази за реформата в държавната администрация.

След няколко по-скоро неуспешни опита на предишни правителства да поразтоварят набъбващия държавен апарат това си постави амбициозна цел: да реорганизира бюджетните служители така, че да бъдат по-малко, но добре мотивирани и ефективни. Реформата предвижда не само съкращения и преструктуриране на ведомства, но и промяна в модела на заплащане. Така възнаграждението на всеки чиновник трябва да е според неговия принос. Целта бе представена от финансовия министър Симеон Дянков. Крайният срок за изпълнение е 1 януари 2011 г. Постигането й обаче няма да е лесно. Като начало правителството още не е успяло да направи вече заявената преди пет месеца 15% оптимизация. Тепърва ще се изясняват и детайлите около новия начин при определяне на възнагражденията, а рискът при евентуални грешки е загуба на ценни кадри. Още един проблем са изключенията при провеждането на реформата – като например оптимизацията в МВР, която все се отлага.

Едно е сигурно - публичният сектор в България все още е силно раздут и със спорна ефективност спрямо повечето страни в Европа. Затова и умните промени, особено по време на криза, са добре дошли.

Дотук - минус 10%

Знаете ли, че в момента хората, които работят в министерства и агенции, са приблизително колкото жителите на град като Велико Търново, или над 64 хил. души (вижте графиката). Те са с 10.6%, или около 7.6 хил. бройки, по-малко в сравнение с началото на мандата на ГЕРБ. И това е добро начало, въпреки че не бяха обявени данни каква част от въпросното свиване е реално и колко са просто отрязани незаети щатове. По план обаче съкращенията до края на 2009 г. трябваше да са 15% във всички министерства. Досега такива не е имало в три - МВР, правосъдието и културата. От представените през седмицата от Дянков данни стана ясно, че правосъдният министър Маргарита Попова ще оптимизира числеността в своето ведомство с 20 бройки. Министерството на културата обаче ще се ограничи до... децентрализиране на дейността по контрола и опазването на културните ценности, каквото и да означава това.

Вицепремиерът Цветан Цветанов е представил своите идеи за реформа в МВР на последното оперативно заседание на правителството. Какво обаче е казал така и не се разбра, защото той не присъства на брифинга за журналисти. Според правителствени източници, дори и да се стигне до съкращения в неговото ведомство, те ще са на незаети щатни бройки, а не на реални служители. По данни на "Евростат" обаче броят на полицаите на човек от населението в България е двойно по-висок, отколкото в Германия, и четири пъти по-висок, отколкото във Финландия. В същото време има съществена разлика в предлаганите услуги – България продължава да бъде сред страните с най-висока корупция и престъпност в ЕС. Въпреки това управляваното от министър Цветан Цветанов ведомство досега винаги се е ползвало с привилегии. Полицаите заедно с военни и магистрати бяха освободени от замразяване на заплатите, МВР избегна и свиването на разходите с 10%. Подобни изключения действат демотивиращо на останалите министри и обезсмислят идеята за цялостна реформа. Останалите ведомства оттук нататък също ще подходят по-предпазливо със съкращенията. Не стана ясно и какъв е очакваният резултат. С някои изключения. Като начало ще бъдат закрити седем административни структури, като например Агенцията за борба с градушките (да, има и такава) и Националният център за информация и документация. От тях ще се спестят 24 млн. лв. годишно. Други ведомства се преструктурират, като например 28-те регионални инспекторати по образование. В Министерството на отбраната до 25 май трябва да бъдат съкратени 460 души, или 32%. С още 9% ще бъдат намалени и служителите във финансовото ведомство. Експертите по публична администрация предупреждават, че по-смелото съкращаване на бройки трябва да става след анализ дирекция по дирекция каква е натовареността на хората, работещи в тях. В свой доклад преди време консултантската компания A.T. Kearney твърди, че механично рязане на бройки може да доведе до понижаване на качеството на публичните услуги. Показателен пример за това как не трябва да се прави реформа е споделеното преди няколко месеца мнение от читател във форума на "Капитал": "Предишните съкращения (по време на тройната коалиция -бел. ред.) в нашето министерство започнаха отдолу нагоре. И знаете ли каква картинка се получи? На едни служител - двама началници. След време, като видяха, че няма кой да работи, отново назначиха работници и така реално съкращения нямаше."
"Оттук нататък е нужна и оптимизация на останалите работещи в публичния сектор, които са над 290 хиляди. По-голямото предизвикателство ще е да се започне реформа в БАН и МВР например. Армията в сравнение с други страни като процент от населението също е голяма и спокойно може да бъде намалена", казва Георги Ангелов от "Отворено общество".

От съкращенията на този етап обаче няма да има ефект за бюджета, тъй като при уволнение се изплащат обезщетения в размер на 4 работни заплати.

Бонусите – според работата

Втората част от реформата, която предстои да бъде разгледана от Министерския съвет през следващите седмици, е в начина на заплащане на държавната администрация. Промените предвиждат премахване на всички "бонуси" за сметка на събирани такси и глоби. Това е т.нар. допълнително материално стимулиране (ДМС-та), което в момента се получава от 49 администрации. Идеята е всеки да бъде поощрен с бонус според постигнатите резултати, но в повечето случаи схемата е изкористена.

"Искаме да променим тази схема, така че, ако някой глобява повече гражданите, да не получава и повече материално стимулиране, да няма някаква пряка връзка предпоставки за злоупотреби от страна на администрацията върху гражданите и фирмите", обяснява Дянков. Конкретната идея е ДМС-тата, които се разпределят за сметка на събрани глоби и такси от гражданите и фирмите, да се заменят с бонус за добре свършена работа и с "атрактивна" добавка за служители със специализирано образование и квалификация. Така до 2011 г. възнагражденията на служителите в министерствата и ведомствата с изключение на заетите в системата на МВР и Министерството на отбраната ще се формират от 75% постоянна част и 25% променлива част, която ще бъде обвързана с резултатите. Сега средното управленско ниво в министерствата например получава средно по 1940 лв. заплата, като на места почти 50% от тази сума са бонуси и добавки. От догодина събраните от глоби и такси средства ще се разпределят централно, а не от ведомствата. Това не означава, че възнагражденията ще станат по-ниски: В цялата държавна администрация основната заплата ще се вдигне като процент, тъй като средствата за заплати ще се увеличат със 75% от спестените средства след оптимизацията. Освен това част от парите, които сега се дават като добавки, също ще преминат към основното възнаграждение.
"Целта ни е стандартите в администрацията да са като тези в бизнеса – да има бонуси, но и наказания", допълва Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката. Това вече беше направено в подопечната Агенция за малки и средни предприятия. От февруари в нея е в сила процедура за отчитане на работата. От работещите се изискват месечни доклади за свършеното, на базата на които се определя и дали съответният служител да получи допълнителната сума към заплатата си. Подобна схема според него ще действа и по-стимулиращо. Сега премиите се раздават на всеки независимо от свършената работа. А това демотивира хората да работят повече. Другите промени целят да се преодолее несъответствието между отговорностите, образованието и функциите. Определянето на основната заплата за длъжност ще става чрез въвеждането на матрична скала, като е използван холандският модел - за всяко длъжностно ниво да има 5 или 6 степени на заплатата на базата на професионалния опит и оценка на работата. "Бързата писта ще дава на нови служители или на хора с малък професионален опит възможност да растат бързо в кариерата, ако покажат резултати", обясни финансовият министър. Според Георги Ангелов частта със заплащането звучи добре. Въпросът е в изпълнението и детайлите. За да не се получи така, че да се демотивират тези, които наистина вършат работа, е важно да има ясна и прозрачна схема на отпускане на  бонусите. Служители от администрацията разказват, че в миналото някои министри или шефове на агенции са разпределяли по-голяма част от допълнителните стимули, полагаща се на тяхното ведомство, на свои приближени.

Подобни подробности са важни, но още по-съществено е този път наистина да има политическата воля за реформа на всички структури. В противен случай поредната гръмко заявена промяна ще опре само до ентусиазма на един или друг министър. А така по-малко струващ на данъкоплатците, но по-добре работещ публичен сектор не се получава. 

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bdavidkov avatar :-|
    Борислав
    • - 2
    • + 12

    Уважаеми "Капитал",
    Учудващо е, но това е единственият (ако не смятаме статията за цената на тока) икономически материал в броя. Не че през седмицата не се случиха остатъчно поводи за коментари и анализи.
    Например пазарлъкът за това кой да плаща болничните отпуски и намерението на държавата да емигрира от това си задължение. Напомням, че формулирвката при наетите по трудово-правни отношения е "осигурен за ВСИЧКИ осигурителни случаи" и това е вид застаховка. Нямам информация каква е позицията на представляваната от нашия издател КРИБ, но фактът, че вестникът подминава тази тема говори достатъчно ясно.
    Друго - докладът на комисията "Анти Станишев" и някои твърде изненадващи заключения в него, като това, че се очаква прокуратурата да се произнася не по законосъобразността на решения, а по тяхната целесъобразност! Или казано по друг начин - съдебната система ще дава стновища по политиките на българско правителство...
    Защо подминавате и репликата на Костов, че през есента българската икономика ще заспи и няма да се събуди повече?
    А за вулкана и какво била казала здравната министъра мога, ако искам, да погледна при Пеевски...

    Нередност?
  • 2
    monom avatar :-|
    monom
    • - 2
    • + 2

    Трябва да се намалят разходите,това е една от мерките на правителството.Не бива да се залита в друга посока сега,съкращаване на хора и икономисаните средства да дадем на новите" НАШИ".Повишение на заплати сега не е нужно,на фона на състоянието на бюджета.Този месец е последния в който се плащат сериозни данъци,такси и ДДС и след това е онова време" мъртвило за хазната".В края на юни или юли дефицита ще е 2.5-2.8.млрд.лв и тогава пред нас ще стои същия въпрос който БОКО зададе на майките"къде бяхте досега че не протестирахте".Боко оди си ...не е срамно...ДНЕС

    Нередност?
  • 3
    vassilev12 avatar :-|
    Стефан Василев
    • - 1
    • + 1

    По 1 полицай на всеки 125 !?!?!

    а едно време имаше във всяко каре белот по един....

    Нередност?
  • 4
    antropos avatar :-|
    antropos
    • - 4
    • + 6

    "Капитал" не знам какви са ви отношенията с "Отворено общество",но мисля,че е крайно време да престанете да цитирате Г.Ангелов.Той напоследък говори само очевидни глупости и ,в най-добрия случай,баналности.Дотолкова се е самозабравил и откъснал от действителноста!

    Нередност?
  • 5
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • + 6

    Без майтап.
    По принцип, не обичам да работя с началник над главата. Но сериозно се замислям дали да не сменя дребния бизнес с държавна служба. Образован съм, говоря езици, добре изглеждам, с компютрите съм цар. Ще ме вземат - на едно или друго място. С толкова много официални празници и 6-часов работен ден(на практика), с 10-15 дни болнични, които ще имам годишно - мисля, няма да ми е трудно да движа и досегашния си бизнес. Формално ще го прехвърля на жената. Дори и разходите ми може да паднат - ще ползвам служебните телефони и интернет, ще завържа връзки с контролните органи - по-малко глоби. И без да прекалявам много-много - тук-таме някой малък рушвет от сигурни хора - мисля, че качествово на живота ми сериозно би се подобрило....
    Какво се иска - да си променя начина на мислене. Да не се тормозя, ако работата не се свърши навреме. Да преглъщам очвидната некомпетентност и да не противореча на началниците. Да бъда безпартиен, но да показвам на всеки нов началник, че съм симпатизирал именно на неговата партия.....
    Колко му е....

    Нередност?
Нов коментар