Плахи опити за продължаване на административната реформа

Съкратени са 10.6% от работещите във ведомства и министерства. Оттук нататък промените ще са основно в заплащането

Заетите в публичния сектор са 440 хиляди, стана ясно от презентацията на финансовия министър Симеон Дянков
Заетите в публичния сектор са 440 хиляди, стана ясно от презентацията на финансовия министър Симеон Дянков
Заетите в публичния сектор са 440 хиляди, стана ясно от презентацията на финансовия министър Симеон Дянков    ©  Надежда Чипева
Заетите в публичния сектор са 440 хиляди, стана ясно от презентацията на финансовия министър Симеон Дянков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Реформата в държавната администрация продължава и до няколко седмици трябва да има окончателно решение как точно. Оттук нататък фокусът ще е основно върху заплащането и по-малко върху оптимизацията. Това стана ясно днес след заседание на Министерския съвет, на което министрите са обсъдили какви ще са следващите стъпки. Целта е да направим държавната администрация по-стегната, по-гъвкава и по-ефективна, посочи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Хора...

За 8-те месеца от началото на мандата на ГЕРБ, числеността на централната администрация е намаляла с 10.6%. Така в края на март в държавните ведомства и министерства работят около 64 хил. служители.

Почти толкова – около 61 хил. души са заети и в системата на МВР. Управляваното от Цветан Цветанов ведомство досега е единственото, което не е направило съкращения след смяната на властта, показват данни на правителството. А такива са повече от наложителни: по данни на Евростат броят на полицаите на човек от населението в България е двойно по-висок, отколкото в Германия, и четири пъти по-висок, отколкото във Финландия. В същото време има съществена разлика в предлаганите услуги – България продължава да бъде сред страните с най-висока корупция и престъпност в ЕС. По думите на Дянков, неговият колега - вътрешен министър Цветан Цветанов е представил на своите колеги идеи за реформа в МВР. Какво обаче е казал министър Цветанов така и не се разбра, защото той не присъства на брифинга.

С няколко изключения (като вече обявената реформа в Министерството на отбраната, която предвижда до 25 май да бъдат съкратени 460 души), не стана ясно и колко съкращения ще бъдат направени оттук нататък.

... и пари

Втората част от реформата, която предстои да бъде разгледана от Министерския съвет, е в начина на заплащане на държавната администрация. Промените предвиждат премахване на всички "бонуси" за сметка на събирани такси и глоби. Това е т. нар. допълнително материално стимулиране (ДМС). Идеята е всеки да бъде поощрен с бонус според постигнатите резултати, но в повечето случаи схемата е изкривена. Сега планът е ДМС-тата, които се разпределят за сметка на събрани глоби и такси от гражданите от фирмите да се заменят с "атрактивна" парична добавка за служители със специализирано образование и квалификация. Така до 2011 г. възнагражденията на служителите в министерствата и ведомствата, с изключение на заетите в системата на МВР и Министерството на отбраната, ще се формират от 75% постоянна част и 25% променлива част, която ще бъде обвързана с резултатите. Сега средното управленско ниво в министерствата получава средно по 1940 лв. заплата, като почти 50% от тази сума се формира от бонуси и добавки.

"Целта на усилията ни е да постигнем по-малка, но по-добре платена държавна администрация", коментира министър Симеон Дянков. Цялостният доклад, изготвен от Съвета за административна реформа, предстои да бъде внесен за разглеждане от Министерския съвет.

Това е поредният опит на поредното правителство да оптимизира публичния сектор в България.  Въпреки обявените в миналото амбициозни реформи на администрацията, тя продължава да бъде силно раздута и със спорна ефективност спрямо повечето страни в Европа. Дали ГЕРБ ще успее да постигне повече, зависи от желанието на всички министри да предприемат непопулярни мерки в управляваните от тях ведомства.

Повече по темата очаквайте в съботния брой на "Капитал"

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 3

    Целта е ясна да видим изпълнението......

    Нередност?
  • 2
    anguel_terziyski avatar :-|
    Anguel Terziyski USA
    • - 6
    • + 5

    Че защо са и на Финландия полицаи? Армия - може би, но полицаи - когато си осигурен ( независимо дали работиш или не), когато всичко е спокойно и нямаш големи проблеми - какво - ще откраднеш колата на съседа ли? Или ще обереш пощенския клон? Ав БГ, след всяко правителство настъпва потоп. Разбира се, че има нужда и от полиция, и от жяндармерия, и от частни охранители, и от държавни такива. Естествено е, че когато Ганьо се усети колко е нещастен и обран, да потърси сметка на първите костюмари с хубави коли, попаднали му пред погледа.

    Нередност?
  • 4
    schumener_beer avatar :-P
    шуменско пиво
    • + 2

    До коментар [#3] от "stefan_tcholakov":

    Алоууууууууу, модераторите! Тоя що го пущате да плещи глупости тук?
    Все пак, сериозен вестник сте!
    "Докторе", я върви в Биг-Брадър бе човек. Там ще можеш да дрънкаш простотии до насита. И даже ще ти се кефят малоумниците които гледат оная помия!

    Нередност?
  • 5
    mnodulgaregforma avatar :-|
    mnodulgaregforma
    • + 4

    Трябва да го натиснат Цветанов малко, че само се ослушва. Да уволни половината и да дигне заплатите, че полицай да си стане нормална професия. Полицаите да си седят на невралгични точки на улицата, щото аз от тия 60 хил. рядко виждам и един, най-често катаджия. Идете в някоя европейска столица да видите какво става, особено на места където се събират хора винаги си има патрули. То и общинска полиция трябва за това.
    А КАТ си е същата трагедия като отпреди 10 години. Да сложат камери в патрулките и по кръстовищата. Да им забранят на някакви пешаци да заработват допълнително. Да направят второ и трето място в София, където да си регистрираш колата.

    Нередност?
  • 6
    nick2260 avatar :-|
    nick2260
    • + 2

    закриваи си4ко да има за теб и Боъко

    Нередност?
  • 7
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • + 3

    полицаите какво още чака дянков да съкрати на 50 % тези корумпирани и нагли същества .Имат стотици и хиляди от тях които стоят по канцеларийки началници на сектори ,групи отдели и тн зам началници за всеки от секторите началници и замесници ,стотици деловодителки и администраторки марш на улицата да видите как редовият български граждани работи .На всички останали не само ежемесечни проверки и тестове за професионална годност на база физически тестове и реална работа която са свършили за седмицата .
    Оптимизация на тези бездънни ями .
    Контрол над монополите и цените на всички 260 основни стоки
    Повечко износ
    по ниски данъци и мита
    с повече успех няма и да усетим кризата която идва

    Нередност?
  • 9
    lazarev avatar :-|
    R.L.
    • + 1

    Не разбрах, как ще се вдигнат заплатите с премахването на ДМС-тата?

    Нередност?
  • 10
    daskal1 avatar :-@
    daskal1
    • + 1

    Наистина, обидно е да се четат изявленията, включително и "поетичните" опити с текстове от градските тоалетни на лицето с ник Стефан Чолаков на този форум. Все пак "Капитал" трябва да има някакьв стандарт и култура на дискусията.

    Нередност?
Нов коментар