Дългът ни зове

Правителството подготвя емисия еврооблигации, за да подкрепи изтъняващите резерви

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетните дефицити за тази и следващите години отново върнаха за обсъждане възможността правителството да емитира външен дълг, с което да си осигури простор за маневриране. Според първоначалната информация пазарите ще бъдат тествани с книжа на стойност до 1 млрд. евро, но още не е ясно кога.

В бъдеще време

Предвиденото намаляване на минималния праг на фискалния резерв до 4.5 млрд. лева и планираните съкращение на разходи би трябвало да са достатъчни за покриване на бюджетен дефицит от 3.8% от прогнозирания брутен вътрешен продукт за тази година. Така обаче правителството на практика ще остане без буфери срещу нови сътресения, защото оставащите в резерва пари имат целево предназначение и няма да могат се използват за запълване на бюджетни дупки.

"Като превантивна мярка на източници на финансиране на предвидените мерки освен средства от фискалния резерв сме заложили и опцията за допълнително емитиране на държавните ценни книжа през годината в размер до 2 млрд. лв. През декември бяхме заложили 1.2 млрд. лева", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представянето на планираните промени в парламента. Той допълни, че правителството може да се справи без пласирането на дълг тази година, но "предвид непредсказуемостта, която е обхванала Европейския съюз, а и съседните държави, е хубаво да стои като вид застраховка".

Два независими един от друг източника обаче потвърдиха пред "Капитал", че правителството съвсем сериозно обмисля да емитира облигации. To предвижда в най-скоро време да започне подготовка на процеса, за да може в удобен момент да реализира пласирането.

Да изпуснеш момента

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lkmadjarov avatar :-|
    Lazar Madjarov
    • - 3
    • + 11

    Използването на инструмента споменат по-горе,бе предложено от Иван Костов още през януари т.г.С презрение бе отхвърлено от Б.Борисов и Дянков.Тези двамата,пък и останалите от кабинета,все още ни могот да осъзнаят,че предлаганите от Костов неща или прогнози,рано или късно,се сбъдват.Нар-
    цицисъма на Б.Борисов и Дянков,вземет опасни за държавата ни размери.Последствията от водената политика,едва ли ще могат да бъдат за дълго компенсирани с посещенията на високопоставени държавници от чужбина:Берлускони,шефа на ЦРУ,зам.държавният секретар на САЩ и др.

    Нередност?
  • 2
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • - 4
    • + 8

    Точно Костов отдавна напираше за това , но всезнайковците едва сега узряха за идеята. Скоро ще се наложи да приложат и други идеи на Костов .
    Дянков като икономист може само да му носи чантата...

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 10

    Когато започнат да се навъртат разни брокерчета, одиторчета и консултантчета, тогава не можем да не се сетим за превъртането на дълга по времето на Велчев. От долари в евро в момента на исторически най-ниския курс на еврото. По традиция пак ще гризнем дръвцето - този път ще се набълбукаме с крупна сума при най-високите възможни лихви. Бас ловя, че ще пробутат заемчето и за по-дълъг срок - за да може днешният кратковременен риск да го плащаме още 20 години от джоба си. Подготовката по тлъстите лихви вече започна - тази история с проверката на Евростат беше основен момент от нея.

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 1
    • + 2

    Добре де, виждаме нещата как са сложени и накъде се развиват. Пита се - и сега какво следва? Най-радикалното е - нови избори. Това определено няма да реши нито един проблем, каквотои да се случи. Все едно дали Б.Б. ще падне, ще му се наложи да се коалира, или ще си укрепи властта - политиката на Дянков няма да може да се промени за една вечер. По-малко радикалното е - ремонт на кабинета. Дянков е вице, няма да го махнат. Видяхте как за една седмица забравиха за Илиян Михов - увяхна в момента, в който някой каза, че поема част от работата на Дянков. Никой с не-ГЕРБ-ов произход не би се чувствал уютно около Шефа. Трети вариант - еволюционен. Дали под натиска на обстоятелствата, или защото узрява за тези мерки, Дянков сам прави това, което е нужно и както е нужно. Само че с огромно закъснение. Когато нещо се случва по един начин почти година, няма сила да го промени. Аз залагам на това, стягайте се и вие да плащате високата цена на правителствената мърлявщина.
    Костов вече е късно да го викаме. Дваж помогна, трети път сам няма да се навие да участва. Видяхте как се отнасяме към качествените и достойни лидери в нашата мила пропаднала държавица...

    Нередност?
Нов коментар