🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всичко коз

Финансовото министерство приложи нови техники при привличането на средства чрез ДЦК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За втори път, при това само за два месеца, Министерството на финансите приложи неизползван до този момент трик и надцака играчите на пазара на държавни облигации. На проведения тази седмица аукцион бяха одобрени поръчки на стойност два пъти повече от първоначално предложеното количество, с което ведомството си осигури повече пари на приемлива цена.

Промяната на пазара на ДЦК започна в края на май, когато търг за книжа от същата емисия (която е с матуритет от 10 години и шест месеца) беше анулиран, след като ведомството не хареса предложената от инвеститорите доходност от 7.04%. Ходът бе определен от дилърите като изненадващ и мнозина разчетоха в него сигнал, че и занапред може да се очакват по-непривични маневри. Поетият от министерството тогава риск обаче се оказа оправдан и на последвалия търг през юни доходността падна до 6.15%. Тази 10-годишна емисия бе определена като приоритетна от министерството, понеже ще служи за изчисление на дългосрочния лихвен процент през 2010 г. Той е един от критериите за приемане в еврозоната - цел, която правителството очевидно не се е отказало да гони до края на мандата си.

Тази седмица донесе нов сюрприз. Министерството предложи малко по-голямо количество ДЦК - с общ номинал от 45 млн. лева при стандартно 30 или 35 млн. лева, които обикновено се предлагат на аукционите за вътрешен дълг. За изненада на инвеститорите одобреното количество се оказа още повече. "Поради регистрираното високо ниво на инвеститорско търсене състоянието и развитието на финансовата система в страната и в международен план, както и поради стремежа на МФ да осъществява гъвкава и адекватна на финансовата ситуация емисионна политика, министерството взе решение да одобри поръчки със съвкупна номинална стойност 93.11 млн. лв., което съответства на среднопретеглена годишна доходност от 6.1 на сто", обявиха от министерството. Заместник-министърът на финансите Ана Михайлова, която отговаря за управлението на държавния дълг, определи резултата като "голям успех".

Кой иска да играе

"Министерството успя да създаде едно търсене на пазара и това доведе до по-ниски доходности, появи се и търсене на вторичен пазар. Появиха се и пенсионните фондове, които избягваха пазара на ДЦК. Това доведе и до една сравнително добра цена за министерството", коментира Григорий Ананиев, директор капиталови пазари в софийския клон на Citibank.

В съобщението си от МФ обаче скромно пропуснаха да подчертаят ролята си за постигнатото високото търсене и най-вече за неочакваното активизиране на пенсионните фондове. Успехът за държавата можеше да бъде напълно безспорен и да събере и повече адмирации, ако малко след обявяването на резултатите му не плъзнаха слуховете за начина, по който са били мотивирани институционалните инвеститори да участват във важния аукцион. Източници от пазара заявиха за "Капитал", че пенсионните фондове са били канени на срещи, на които са били "неформално съветвани" от министерството да участват в търга. На тях фондовете са били укорявани за това, че не инвестират достатъчно в български ДЦК.

От Министерството на финансите не отрекоха, че е имало срещи между страните и коментираха, че по принцип няма лошо, ако има такива регулярни събирания. "В интерес на всички страни е конкурентният принцип да бъде по-силно застъпен, защото така се реализира по-добра доходност", заявиха оттам.

Срещи от този род (т.нар. road shows) са нормални и дори задължителни преди емисии ценни книжа. На тях инвеститорите се запознават с параметрите и детайлите на предлаганите облигации. Непрозрачният начин, по който срещите с институционалните инвеститори са проведени, както и негативните коментари, които последваха след тях, оставят съмнения за опити за въздействие над пазара.

Контра, реконтра

Още повече че тези срещи съвпаднаха с решението на министерството да одобри двойно повече поръчки, отколкото първоначално предложеното количество. Този ход, който е напълно в рамките на позволеното, е прецедент. Досега, когато имаше по-голямо търсене, МФ провеждаше допълнителен търг, на който да задоволи търсенето. Решението на ведомството раздвои и мненията на пазарните участници. Някои го определиха като логично, а други като пореден знак за непредсказуемостта в действията на министерството.

"След като има заявен такъв огромен интерес от пазарните участници и след като двете страни имат желание да придобият и съответно пласират книжата на тази доходност, е нормално това да се случи", коментира Мартин Търпанов, дилър в "Сосиете женерал Експресбанк". Според него пазарът е изключително динамичен и е напълно нормално да има динамика в решенията на министерството и да бъдат по-гъвкави, както се случва в много съседни страни.

Според друг пазарен участник, пожелал да остане анонимен, действието на МФ е било непрозрачно и "абсолютно некоректно." "Може и да има положителен краткосрочен ефект за емитента, но дългосрочно има негативно влияние. Работи се на парче, не се следва стратегия, не се гледа напред", заяви той. Неговите думи се потвърждават и от факта, че МФ няма обявен емисионен календар за цялата година и напоследък се дават датите на предстоящите аукциони с хоризонт от най-много следващите два месеца.

Констатацията му ярко контрастира с мнението на Ана Михайлова, публикувано в съобщението на МФ относно резултатите на аукциона: "Една от основните предварително заложени цели в емисионната политика на МФ е осигуряването на прозрачно и справедливо пазарно ориентирано финансиране при минимално възможна цена и при оптимална степен на риск".

Очевидно дотук министерството успява да "изстиска" максималното от пазара, макар и с противоречиви решения. И докато само преди година ведомството трябваше да се съобразява с пазара, изглежда днес МФ е водещо и купувачите се адаптират към него. След последния аукцион повечето инвеститори очакват ведомството да разнообрази както матуритета, така и валутата на новите емисии. Така то би успяло да задържи високото търсене и приемливите нива на финансиране.

"Опитите на министерството да "опитоми" пазара очевидно имат успех. Друг е въпросът доколко устойчиво е това в дългосрочен план", добавя Мартин Търпанов.

Все още няма коментари
Нов коментар