Борисов към бизнеса: Инвеститор означава изгоден и за държавата

Премиер и министри обещаха да се вслушат в исканията на бизнеса
Премиер и министри обещаха да се вслушат в исканията на бизнеса
Премиер и министри обещаха да се вслушат в исканията на бизнеса    ©  Красимир Юскеселиев
Премиер и министри обещаха да се вслушат в исканията на бизнеса    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Да дадеш едни пари и срещу тях да получиш всичко, което пожелаеш - може би е било така, може би ще бъде така, но по мое време няма да бъде така(...) Много сте мили, добре сте дошли. Но са важни не само парите, но и начинът, по който те "влизат" и се управляват".

По този начин министър-председателят Бойко Борисов се обърна към представители на бизнеса на форум, организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това е първата от поредица срещи, които правителството започва с големите инвеститори от "ключови браншове за икономиката". Целта е да се убедят фирмите да продължат да влагат капитали в страната. А на срещата присъстваха всички министри с икономически ресори. Борисов обаче напусна залата преди да дойде времето за въпросите на инвеститорите.

По време на изказването си той призова представителите на бизнеса "да не се чувстват обидени или разсърдени". "Целта на днешната среща с бизнеса е да установим такъв диалог, че нищо да не изнервя, спира или създава проблем на хората, които искат да работят", добави премиерът. И още: "Интересът на държавата ни е над всичко, инвеститор означава изгоден и за държавата". Премиерът обеща предложенията на бизнеса, които бъдат направени днес, да бъдат взети предвид от правителството. "Правим някои промени по законите, които да позволят да пазим и бизнеса", добави той.

Изказвания направиха вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, икономическият Трайчо Трайков, регионалният Росен Плевнелиев и министърът на екологията Нона Караджова. Отново беше повторено, че се работи в посока подобряване на бизнес средата, ускоряване на процедурите за концесия на големи инфраструктурни обекти и запазване на ниските данъци.

Презентацията на министър Трайчо Трайков, както и исканията на бизнеса, обобщени в презентация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците можете да намерите в прикачените файлове.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anguel_terziyski avatar :-|
    Anguel Terziyski USA
    • - 2
    • + 6

    Ха, теглил им е шута успешно - ако аз бях инвеститир, едва ли щях да дам каквито и да е пари на тази говорилня и на тези дилетанти. Има да чакат!

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • + 1

    Така не се говори на хора, от които чакаш да ти спасяват положението. Все пак това е публично мероприятие, не случйна среща на улицата или в бирарията в Бусманци...
    Няма начин да те харесват повече, ако вместо да си поправиш кривиците, почваш да разправяш как е зле и по-зле ще става, но за това си виновен ти, щото нямаш търпение и вдигаш гюрултия. Тонът и стилът трябва да са други, да не говорим за съдържанието. И къде за бога е уважението? Нима на Бат' Бам-Бам не му е ясно, че инвеститорите не искат приказки, не искат обещания, не искат някой да ги назидава... Искат ясни политики и изпълнени обещания. Което е в очевиден дефицит досега. Та не виждат ли, че между фирмите има имена с репутация по-висока от държавната на старната ни, има такива с оборот над БВП на страната ни... И на такъв шеф с титла да му разправяш как не искаш да те корумпира!!!?
    Простотията от Банкя заля София, потопи страната, да се пази Европата...

    Нередност?
Нов коментар