🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Утре започва от днес

Дебатът за стратегията за икономическото развитие е открит

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приоритетните сектори в ИТ технологиите

• електронни елементи

• компютърна техника

• радио- ителевизионна

техника

• битова електроника

• апарати за измерване

• оптични уреди

•  програмни

продукти

• обработка на данни

Приоритетните сектори в екотехнологиите

• производство на

• електрически двигатели

генератори и трансформатори

• апарати за електроенергия

• акумулаторни батерии

•  проводници и електроинсталации

• лампи и осветители

• машини и оборудване

• производство на електроенергия

• третиране отпадъчни води

• рециклиране на материали

Здравни иновации

•фармацевтика

• медицински изделия

• електромедицински и

терапевтични апарати

• биотехнологии

• здравословни

храни;

• дейности в областта на спорта

• балнеология и др.

 

4 години след последното си заседание един позабравен орган - Съветът за икономическо развитие (СИР), отново се събра, за да започне работа по един дълго чакан документ - стратегията за икономиката на България. И първата стъпка беше анализ на сегашното състояние на Министерството на икономиката и визията на ведомството за отраслите, които имат  най-голям потенциал да донесат устойчиво развитие на България.

Въпреки че в началото документът беше кръстен (малко претенциозно) Стратегия за развитие, всъщност се оказа, че той е само повод за иницииране на по-широка дискусия, в която на по-късен етап да се постигне консенсус за приоритетните сектори, на които ще се разчита да осигурят изпреварващ растеж спрямо средноевропейския.

"Това е нещо, което е трябвало да се извърши много отдавна, за да има някакъв национален консенсус, както има такъв за валутния борд и за фискалната политика. Защото липсата на приоритети доведе до това да се развиват предимно сектори с евтина работна ръка и зависещи от ресурсите и до надуването на балони като имотния", коментира пред "Капитал" Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, под чието ръководство е изготвен анализът.

В самия документ, който може да бъде намерен и на сайта на министерството, не е записана каква трябва да е новата структура на икономиката. За сметка на това други послания са доста конкретни. Като основни приоритети за развитие са посочени сферите в висок интензитет на иновациите. Това са информационните технологии, екотехнологиите и здравните иновации. Поименно са посочени и индустриите, които влизат в тези области (виж карето).

Тежестта на инвестициите

От 1996 г. насам България е привлякла чужди инвестиции за 38 млрд. евро. Основната част от тях бяха в имотите, финансовото посредничество и търговията. Те на свой ред стимулираха значително вътрешното потребление и оттам основно идваше и ръстът на икономиката. С кризата тези обилни потоци чужд капитал секнаха и няма изгледи в скоро време да се възстановят до предишните нива.

Много по-малка част от чуждите инвестиции бе насочена към промишлеността, която от своя страна формира 90% от износа на стоки. Именно експортът обаче се очаква да бъде новият двигател на растежа. Ето защо въпреки постигнатите рекордни чужди инвестиции икономиката не само не успя да избегне рецесията, но се оказа и неспособна бързо да излезе от нея. Освен това въпреки добрия растеж от над 6% в последните няколко години България си остава на последно място в Европейския съюз по БВП на глава от населението.

Според анализа  земеделието и туризмът, два традиционни сектора за България, няма да може да донесат желания скок в растежа. Те също генерират приходи от износ, но имат трайно намаляващ дял в добавена стойност и тази тенденция се очаква да продължи. Според доклада потенциал да осигури по-висока добавена стойност има тази част от индустрията, която е базирана на иновациите. Това са отрасли като фармацевтиката, машиностроенето, електрониката и автомобилостроенето. Производителността при тях е висока, а резултатите показват, че износът на високотехнологични продукти нараства дори по време на икономическа криза.

Операция "Китай"

В документа се отделя внимание и на растящата роля на Китай в света. От министерството отчитат важността икономиката ни да спечели от транзита на търговски потоци между тези страни и ЕС. По-голямата част от търговията минава по вода и големите пристанища ще продължат да запазват пазарния  си дял. Вносът по въздух обаче расте и чрез атрактивни данъчни ставки и добре изградена инфраструктура България би могла да спечели част от парите в тази индустрия подобно на Люксембург и Унгария.

Стратегия в развитие

В края на заседанието от министерството все пак обясниха, че стратегията ще бъде допълнително изглаждана, като се имат предвид мненията на другите ведомства, работодателите и анализатори. Като втори етап от разработването на стратегията ще се направи и детайлно проучване на всички действащи в страната около 250 хил. фирми. Съобразно техните обороти, работна сила и географско положение ще бъде направен клъстърен анализ, който да спомогне за таргетирането на чужди инвеститори и правителството да има по-насочени мерки за специфични сектори в икономиката.

Мерки за повишаване на конкурентоспособността

- Нарастване на инвестициите в научна и развойна дейност

- Финансова субсидия за приоритетни проекти в НИРД

- Осигуряване на рисков капитал за 270 млн. евро

- намаляване на административната тежест с 20%

до 2012

- Ниски данъци

 - Развита инфраструктура

- Образование и преквалификация

- Активно таргетиране на инвеститори в приоритетни сектори

- Стимулиране на износа
Стратегията е сравнително закъсняла. Тези неща трябваше да започнем да ги правим малко преди влизането в Европейския съюз, защото самата идея на еврофондовете е такава - модернизация чрез прехвърляне на повече средства в сектори с потенциал за растеж. Тази стратегия е сравнително адекватна и има един леко слаб момент и той е, че не е много ясно с какви инструменти ще се реализира. Все още липсва как точно ще се случат нещата - откъде ще дойдат средствата, колко пари ще са необходими, как това ще се свърже с развитието на частния сектор. Не са показани и инструментите, с които ще се прави - иновационният фонд, каква част ще поеме, каква ще дойде от инициативата Jeremie, каква част ще се поеме директно от ОП "Конкурентоспособност". Би било хубаво да се съобрази с това какво се прави и в Министерството на образованието. Това, което се очаква и още не се е случило, е тези приоритети да бъдат обвързани по някакъв начин с политика за регионалното развитие и селските райони.

 
Това не е преглед на икономиката, а по-скоро преглед на индустриятa - сравнителнo малка част от икономиката. Не трябва да се пренебрегват и услугите, които също генерират сериозен износ. Във всички индустрии в България добавената стойност е по-ниска в сравнение с ЕС и във всички тях има потенциал за растеж, не само тези, които са иновативни.

Най-големият проблем е, че за да имаш иновативни индустрии, трябва да имаш знание и образование. Високата технология и високата добавена стойност е, когато се измисли нещо тук. Измислянето на нещо ново е, когато имаш добро образование, нещо, което липсва в тази стратегия. Субсидиите, които са предвидени, по никакъв начин няма да променят нещата. По отношение на бизнес средата също няма нищо конкретно с изключение на програмата за по-добро регулиране.

Липсва макроикономика и приемането на еврото, което се приема като най-сериозен риск, и затова няма инвестиции. Единствените две неща, които правилно са адресирани, са данъчната политика и инфраструктурата. 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    piskov86 avatar :-|
    piskov86

    Някои успя ли да намери въпросния документ в страницата на министерството?

    Нередност?
Нов коментар